14 d’abril: Dones Cabal, PSPV, Compromís i Esquerra homenatgen els republicans i les republicanes al cementeri municipal de Pego

Des de fa 9 anys, el 14 d’abril, a Pego es ret homenatge als 110 republicans i republicanes que van deixar la vida pels ideals de llibertat i democràcia en què creien. Enguany, amb l’absència d’un fidel a la cita, Carlos Cardona Cots que ens deixava a principis de gener de 2015.
Un any més, i ja van 9, Pego va retre homenatge als 110 republicans i republicanes que van deixar la vida pels ideals de llibertat i democràcia en què creien. Un acte organitzat per Dones Cabal, PSPV, Compromís per Pego i la coalició d’Esquerra Pego i EU. Esta unió, era destacada pel portaveu de la coalició d’esquerres, Saül Ortolà, subratllant que eixa unitat és vital per a «defensar el model de progrés que suposava la República», així mateix destacava que «entre la unió de tots els partits progressistes podem canviar la societat, millorar-la i crear un món millor».




El líder socialista Enrique Moll subratllava que «cap dels tres partits que vam estar presents ahir [a l’homenatge republicà] en cap moment ens vam anomenar com a partits […] vam defensar idees i vam defensar el sentit de la República». El que sí que es va fer va ser criticar «la retallada de llibertats que puguem estar sofrint en estos anys».




El secretari local de Compromís per Pego, Àngel Oltra Pérez, també criticava, però en este cas el fet que «cal un reconeixement de qui va defensar la llibertat, la democràcia i qui va sentar les bases de l’estat del benestar que ens estan llevant. Crec que això no ha de ser una cosa que fem els partits […], sinó que deuria ser una cosa institucional que legitimaren de veritat el que va passar. Qui va defensar la democràcia i qui no ho va fer».




El secretari general del PSPV de Pego va transmetre un missatge amb dues vessant, una nostàlgica i una altra més reivindicativa. I és que va ser un dia per recordar «a totes aquelles persones que van construir la II República», un moment en què es va implantar «el sufragi universal i on es va implantar el dret de vot de les dones. Una República concebuda en llibertat i en el principi de què totes les persones eren iguals». La segona part del missatge socialista va estar el contrast entre el que va aconseguir la II República i el que hui s’ha destruït com és en la qüestió educativa. Destacava Moll que «en 8 anys es van construir 7.000 escoles i es van introduir 10.000 professors i hui en dia estem veient que les polítiques del PP estan anant contra això amb les retallades», el que el duia a afirmar que «eixa lluita [republicana] encara continua».




«Sobretot vam intentar donar un missatge positiu, el dia 14 d’abril no és un dia trist, és un dia en què es va proclamar la República i per tant és un dia per festejar la victòria», declarava Àngel Oltra Pérez, secretari local de Compromís per Pego. Acte seguit reflexionava sobre el fet que, sent un dia «on s’han de reivindicar la democràcia i les llibertats […], se celebre al cementeri» i suggeria que deuria «ser a les places o l’Ajuntament» on se celebrara el 14 d’abril, «en lloc oberts on la gent poguera anar». Destacava que, «en estos moments que estem vivint ara és en els que més necessitem eixe esperit que tenien els republicans en els primers dies, en eixa ànsia de democràcia i de llibertat que, en el fons, és el que estem demanant ara».

Per a Esquerra Republicana i Esquerra Unida, «el 14 d’abril és una data a celebrar i a reivindicar la memòria de tots aquells que van defensar tot el que van poder la legalitat republicana, la democràcia, els drets socials que amb molt d’esforç van aconseguir» i també posava l’accent en què és una data «de celebració», una «data a celebrar com a proposta, com a il·lusió de canvi, de progrés, però també és una data on recordem que el tràgic final d’aquella República on una dictadura feixista va acabar amb molta gent que havia lluitat per la llibertat de tots», en paraules de Saül Ortolà.




Cada 14 d’abril des de 2006 a l’homenatge als republicans i les republicanes de Pego acudia Carlos Cardona Cots que, en este 2015 ha faltat i per tant no va estar present en persona però sí en la memòria dels allí presents, com recordava Enrique Moll.




Si a principis de gener de 2015 ens deixava Carlos Cardona Cots, un republicà fidel als seus principis. Casualitats de la vida, justament ahir, 14 d’abril, quan se celebra la proclamació de la II República coneixíem la trista notícia de la mort d’un altre Republicà, Juan Matías Marhuenda Contrí, natural d’Orba. Ell, és un dels participants del documental Castigats que es va presentar a Pego el 21 de maig de 2010 perquè amb poc més de 16 anys Marhuenda va participar en la Guerra Civil enrolat en el batalló republicà Alacant Roig.




Marhuenda va ser també un dels protagonistes de ‘Tota una vida’, el programa dirigit per Carolina Ferrer la temporada passada. Des d’ací el nostre petit homenatge a este home amant dels escarabats (els cotxes) i amb una memòria extraordinària que ha permès que deixar enregistrada bona part del que es coneix com a ‘memòria històrica’.



1171 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!