4 joves d’Orba i Pego creen el projecte ‘Àfrica Juga’

Un projecte de cooperació i, sobretot, d’intercanvi cultural, on la pilota és protagonista. El propòsit d’Aurora, Sacha, Mar i Josep és viatjar fins a l’Àfrica, concretament al Senegal, per proporcionar al màxim nombre possible de xiquets i xiquetes material de pilota a mà, i que puguen practicar-la, divertir-se i estar entretinguts, a la vegada que donem visibilitat a l’esport valencià en l’escena internacional. El projecte també inclou la realització d’un documental mostrant tot el procés.

A principis de mes es presentava a les xarxes el projecte ‘Àfrica Juga’, un projecte de «cooperació i, sobretot, d’intercanvi cultural» on la pilota és protagonista. Una idea que va nàixer amb la il·lusió de portar la pilota valenciana a altres parts del món i, en esta ocasió, més concretament al poble senegalès. L’objectiu és per proporcionar al màxim nombre possible de xiquets i xiquetes, material per poder jugar a pilota a mà, i que puguen practicar-la, divertir-se i estar entretinguts, a la vegada que es dóna visibilitat a l’esport valencià en l’escena internacional, explicava per a Ràdio Pego, la pegolina que participa en este projecte, Mar Sala.

A les quatre persones que formen l’equip d’Àfrica Juga, Sacha, Mar, Josep i Aurora els agradaria acabar creant una escola de pilota allà, «amb un enfocament que transmeta valors positius». No només «els que porta el joc en si, de cooperar, d’escoltar al teu company, de jugar en equip i coordinar-se, sinó també valors com la paritat. Un esport en el que no volem que es discrimine ningú i volem que juguen tant xiquets com xiquetes», assegurava Mar. Qui també recordava que ensenyaran a jugar a pilota «sempre des del respecte, en un intent també per conèixer la realitat dels pobles i la cultura senegalesa». No obstant, volen transmetre que a pilota és «un esport en què se li està donant molta importància a la igualtat de gènere i que les dones mereixen estes posicions i reconeixement per igual». La pilota és «un joc i un espai de creixement, de compartir valors i, sobretot, on no es discrimina ningú».

Els i les 4 joves que formen part de l’equip ‘Àfrica Juga’, viatjaran a Senegal del 26 d’agost al 14 de setembre. Allí, passaran la major part del temps en els pobles de TOUCAR i NDOKH. Este últim és un petit poblat de 470 habitants a la regió de Fatick. No obstant això, no descarten marge per a la improvisació. Explica a Ràdio Pego, la pegolina que participa en este projecte, Mar Sala, que han triat Senegal per l’ONG en què estan col·laborant, CC ONG Ayuda al Desarrollo i se’ls va informar que «és un país més fàcil d’accedir, sense conflictes armats». Així, podria haver estat qualsevol país, però el que tenien clar era que del continent aficà.

L’experiència resultant es podrà reviure amb un documental en què es reflectirà la vivència junt amb la gent dels llocs on arriben. Calculen que podrà estarà llest per a «finals d’any, principis de l’any que ve». Este documental tindrà com a missió, d’una banda, «difondre un esport nostre i també la realitat dels pobles de Senegal» on estaran. Este document gràfic servirà perquè l’experiència de Josep, Aurora, Sacha i Mar «no es quede en dos setmanes», apuntava la pegolina.

Els i les 4 joves del projecte Àfrica Juga són, amants de l’esport i la comunicació. Es tracta de:

Sacha Kruithof, esportista d’elit, pilotari professional i estudiant d’international business a la Universitat de València (UV). Tres vegades Campió d’Europa Sub15, Sub17 i Sub19, i dues vegades Campió del Món de One Wall.






Mar Sala
, estudiant de comunicació i periodisme audiovisuals en la Universitat de Lleida. Viatgera insaciable.








Josep Roig
, esportista d’elit, pilotari professional i estudiant d’infermeria a la UV.











Aurora Muñoz
, estudiant de publicitat en la Universitat Jaume I de Castelló i aficionada a la fotografia.

 

2037 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!