La Xarxa d’Alcaldes i la Plataforma per la sanitat pública de la Marina Alta es concentraran davant la Conselleria de Sanitat Universal si fallen les vies de negociació per a la reversió de la sanitat comarcal

Dilluns es van reunir junt amb el Comitè d’Empresa i, després d’analitzar els números als que tenien accés, que diuen que des què gestiona Marina Salut la sanitat comarcal esta té 200 treballadors menys, que durant l’hivern el personal treballa entre 130 i 140 hores, però estes es dupliquen a l’estiu, que diuen que al gener i a l’agost de 2016 va haver-hi una gran fuga de professionals, els més experimentats de la plantilla i que apunten també a què la despesa sanitària a la Marina Alta des de la privatització de la seua gestió costa entre un 3,5% i un 4% més que amb gestió pública, la Xarxa d’Alcaldes i la Plataforma van acordar sol·licitar una cita amb el President de la Generalitat, amb els responsables de l’asseguradora DKV, sòcia majoritària de Marina Salut per completar la foto fixa i, si les respostes obtingudes no els satisfan, es concentrar entre el 20 i 22 d’abril davant la Conselleria de Sanitat Universal per a exigir la reversió de la gestió sanitària a la comarca.

Dilluns passat la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta, la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta i el Comitè d’Empresa de l’Hospital de Dénia es van reunir per a analitzar les dades a les que han tingut accés i la conclusió és que «els números són devastadors», en paraules de l’Alcalde de Pego, Enrique Moll, present a la reunió.

Eixes xifres indiquen que a l’àrea de salut que gestiona Marina Salud «tenim 200 treballadors menys que quan va començar la concessió». Eixes xifres també reflectixen que «durant els mesos d’hivern als professionals els han fet treballar entre 130 i 140 hores i per l’estiu els han duplicat les hores, el que comporta una pitjor atenció». També explicava Enrique Moll que «en gener de 2016 va haver una gran fuga de professionals per les retallades que va fer Marina Salud i una altra gran part de professionals se’n van anar en agost de 2016». Aclaria Moll que «els professionals que se’n van, normalment, són els que més punts tenen i poden optar a d’altres hospitals i, els que més punts tenen, són els més experimentats».

Les xifres de la privatització del servei de salut de la Marina Alta també van ser analitzades per la Xarxa d’Alcaldes, la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública i el Comitè d’Empresa i d’estes xifres hi destaca que «la despesa sanitària està entre un 3,5% i un 4% més elevada del que suposava la despesa sanitària quan la gestió era pública».

En comparar el nombre de professionals de les diferents àrees de salut que existixen, la Marina Alta també ix perdent. Explicava Enrique Moll que «en l’àrea de La Vila, on tenen hospital públic, hi ha 9,4 professionals per cada 1.000 pacients. La mitjana estatal és de vora 10,5 professionals per cada 1.000 pacients. I no obstant això, en l’àrea de Marina Salud estem en el 7,1 professionals per cada 1.000 pacients, el que suposa un 35% menys d’atenció sanitària en la nostra àrea».

Amb estes xifres a la mà i, atenent que la setmana passada la Consellera de Sanitat, Carmen Montón, va fer unes declaracions en les que va afirmar que «abans de finalitzar el 2019 Marina Salud seria pública; tot i que ni la Plataforma, ni els alcaldes, ni el Comitè d’Empresa té cap tipus de notificació o d’informació al respecte», la Xarxa d’Alcaldes i la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública de la Marina Alta van decidir sol·licitar una reunió amb el President de la Generalitat, «perquè ens explique el calendari de ruta que van a seguir i si és veritat que en 2019 va a ser Marina Salud un hospital públic», explicava Enrique Moll. «Si les respostes no ens satisfan, el que faríem seria una concentració davant de Conselleria […], el 20, el 21 o el 22 d’abril», afegia l’alcalde de Pego qui detallava que «la idea seria que de cada poble eixira un o dos autobusos i fer una concentració a les portes de Sanitat» per a reclamar la reversió real de la gestió sanitària de la Marina Alta.

A la reunió de dilluns a la vesprada, fruit de l’última reunió de la Comissió de Seguiment de la Concessió de la Marina Alta, constituïda fa mesos entre la pròpia plataforma i els ajuntaments per tal de treballar per la millora de la prestació sanitària i la seua rescissió, van acudir, per la Xarxa d’Alcaldes, a més de l’alcalde de Pego, Enirque Moll (PSPV), el primer edil de Dénia, Vicent Grimalt, i la seua regidora de Sanitat, Cristina Morera (PSPV); la regidora de Sanitat de Xàbia, Pilar Zamora (PSPV); l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús (Compromís); el d’Ondara, Zeus Serrano (Compromís); l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual (Compromís) i la seua regidora de Sanitat, Pepa Signes (JuGa); i l’alcalde d’Els Poblets, Salvador Sendra (Compromís). Es va trobar a faltar, per tant, la presència d’algun alcalde del PP. L’alcalde de Teulada, però, va excusar la seua presència. La Plataforma va estar representada per alguns dels seus membres, amb la presidenta Rosa Giner al capdavant.

En eixa reunió la Plataforma i la Xarxa d’Alcaldes també van decidir obrir a una altra via de comunicació amb la sol·licitud d’una reunió amb el president de DKV Espanya, Josep Santacreu, atenent que l’asseguradora alemanya és la màxima accionista de Marina Salud. A més, recordava l’alcalde de Pego, DKV va mostrar fa uns mesos enrere la seua intenció de vendre la seua part accionarial i «voldríem saber com estan les negociacions amb Conselleria» i és que, informava Moll, sembla ser que «abans de finalitzar la legislatura passada, es va signar un pacte entre Conselleria, Ribera Salut i DKV pel qual si un dels tres actors vetava la venda de les accions, estes no es podien vendre. I, tot i que pareixia que la Conselleria i DKV havien arribat a un acord de compra-venda d’accions, Ribera Salut va vetar eixa venda», un extrem que Xarxa d’Alcaldes i Plataforma volen confirmar o desmentir. I, si fora el cas, «donar a conèixer qui és el veritable responsable de què la sanitat pública no torne a gestionar-se públicament». En eixa reunió, si es produïx, també es vol traslladar al president de DKV «el malestar de la ciutadania amb l’atenció que presta Marina Salud».

Des de la Plataforma i la Xarxa d’Alcaldes reconeixen que hi ha hagut alguns avanços des què es reuniren amb la Consellera de Sanitat Universal a Dénia, com són l’increment del nombre de pacients derivats a La Pedrera, el tancament del servei de Neurocirurgia en l’hospital, l’aplicació del codi Ictus, el relleu del Cap d’Urgència que ha permès que este servei haja millorat, com també ho ha fet Atenció Primària. No obstant això, es consideren «insuficients».

 

1831 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!