La jornada socioeducativa ‘Violència 0 des dels 0 anys’ vol canviar el model educatiu pegolí

Perquè «ja no podem fallar més, hem d’agafar alguna cosa que sabem que ja està funcionant bé», manifestava la directora del Servei Psicopedagògic de Dénia, Remei Gómez. El model que es proposa és un model de socialització preventiva basat en el diàleg i en la implicació de tota la societat. La intenció és que la I jornada socioeducativa tinga continuïtat. La jornada ja té més de 300 persones inscrites. La inscripció es pot fer fins el dia 25 de març a la pàgina web del CEFIRE. La jornada es durà a terme al teatre municipal el 30 i 31 de març i l’1 d’abril.

P1310387Este matí s’ha presentat, en roda de premsa, la I Jornada Socioeducativa de Pego ‘Violència 0 des dels 0 anys’. Una jornada que es desenvoluparà a la localitat el 30, 31 de març i 1 d’abril, al teatre municipal i a la que ja s’han inscrit més de 300 persones. El termini per a inscriure’s finalitza el 25 de març. La inscripció es pot fer a través de la pàgina web del CEFIRE.

En l’organització de la Jornada han estat els cinc centres educatius del municipi: Ceip Ambra, Ceip Carolina Sala, Ceip Rosalia Bondia, CCFF Sant Antoni i IES Enric Valor de Pego; l’escola de la Vall de Gallinera, Ceip Joanot Martorell, els ajuntaments de Pego, l’Atzúbia, Vall d’Alcalà, Vall d’Ebo i Vall de Gallinera, la Mancomunitat de Serveis Socials, el Servei Psicopedagògic (SPE) de Dénia i Salut Pública, a més del CEFIRE d’Alacant que és qui certifica l’assistència a la Jornada.

IMG-20170223-WA0005Irene Escrivà, directora d’Ambra i, en certa manera, com a portaveu dels centres educatius explicava que esta I jornada socioeducativa ‘Violència 0 des dels 0 anys’ va nàixer de les jornades celebrades a Dénia a principis de l’actual curs escolar. «Allí va ser on vam fer un clic mental [que ens va fer adonar-nos] que hem de canviar el model que estem portant fins ara perquè no funciona i perquè s’ha d’implicar a tota la comunitat educativa». La participació de tots els centres educatius en l’organització de la jornada té com a finalitat que «hi haja una mateixa línia [d’actuació] en tota la localitat». Ressaltava Escrivà, però, que perquè funcione el model, és absolutament necessària la implicació de les famílies.

Confiava l’alcalde, Enrique Moll, que esta siga la primera de moltes altres jornades socioeducatives a la localitat. Amb el títol ‘Violència 0 des dels 0 anys’ esta jornada «està enfocada a previndre una de les xacres més importants que tenim en estos moments, la violència», deixava clar Moll. A més, afegia que «esta prevenció va destinada als centres educatius, però també al dia a dia, a la família, als amics i a la societat en general», perquè assenyalava, «és la societat la que s’ha d’involucrar per tal de treballar conjuntament i acabar amb qualsevol tipus de violència». És per això que Enrique Moll animava a tota la gent a assistir a la I jornada socioeducativa de Pego.

«Absolutament tot el poble de Pego s’ha bolcat en l’organització d’estes jornades i això és el més important» remarcava la directora del Servei Psicopedagògic de Dénia, Remei Gómez Rodríguez. Subratllava el caràcter socioeducatiu de les jornades per a posar el focus en la primera part de la paraula i explicar que «per a qualsevol actuació que s’haja de fer a les escoles o comptem amb tota la societat o no podem fer allò que volem fer perquè l’escola sola és insuficient i més quan es tracta d’eradicar la violència o el canvi de model actual».

P1310388Remei Gómez era l’encarregada d’exposar les característiques del model de socialització preventiva. Es tracta d’un model dialògic, és a dir, «és un model obert, en què tota la gent pot participar», un model on el «diàleg és continu entre totes les persones que estan implicades en l’educació dels xiquets, ja siguen pares, mares, la gent del carrer, les institucions, la policia, la sanitat… tot el món». Apuntava que eixe diàleg continu és el que ha de generar un canvi en el model de socialització que actualment tenim. Assegurava que, este model transformador i detallava que «es basa en uns principis de solidaritat» que «està donant molt bons resultats en totes aquelles comunitats en les que s’ha implantat».

P1310389José Antonio Poves Espí, director i gestor del Centre CEFIRE d’Alacant, explicava que la Jornada es durà a terme en tres dies, després de la consideració del CEFIRE perquè s’ampliaren les exposicions de «les línies d’actuació per a treballar en eixa convivència». Ressaltava Poves la importància de la participació de l’Atzúbia, Vall de Gallinera, Vall d’Ebo i Vall d’Alcalà en esta jornada que tindrà lloc a Pego. I a més subratllava «l’èxit que suposa que ja hi haja més de 300 inscripcions». Esta important xifra d’inscripcions «significa que la gent té ganes de participar, de formar-se i d’estar ahí per a trobar eixa igualtat i arribar a eixa convivència d’igualtat de gènere».

Detallava José Antonio Poves Espí que dijous i divendres seran dos dies amb continguts més teòrics, més d’exposició científica sobre el model de socialització preventiva. Dissabte s’exposaran dos experiències que estan aplicant esta metodologia i són dos models d’èxit.

«El problema de la violència no és només de l’escola, és molt gran […] i hi ha una gran inquietud entre el professorat, els serveis d’orientació, les famílies i hi ha també molts esforços i molta gent implicada […] perquè tot el món vol donar-li solució», explicava Remei Gómez. El plantejament que es va proposar ja a Dénia i que continuarà a Pego amb la I Jornada socioeducativa ‘Violència 0 des dels 0 anys’, partix de la base que «ja no podem fallar més, hem d’agafar alguna cosa que sabem que ja està funcionant bé», com és el model de socialització preventiva, que és una actuació d’èxit.

Susana Estruch, orientadora de l’IES Enric Valor, exposava que «quan un xiquet als 3 anys arriba a l’escola, està totalment acompanyat pels pares i per tota la comunitat. Van passant els anys i, quan arriba a la Secundària, és com un lapsus, ahí s’acaba tot, l’acompanyament desapareix». Ho venia a dir per a reivindicar la importància que les actuacions d’èxit es continuen durant totes les etapes educatives. A més, defensava que, «si tota la comunitat s’implica en eixes actuacions d’èxit, simplement en la conscienciació de què això existix, hi haurà un canvi a la llarga», concloïa Estruch.

3373 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!