La primera sessió de les I jornades socioeducatives de Pego planteja els reptes col·lectius per, amb missatges senzills, tancar les portes de l’aula a la violència

Alhora testimonia que es continua operant en un sistema en el que s’espera que els xiquets i les xiquetes siguen com el determina el seu sexe biològic, tot i que, s’apunta, l’escola hauria de garantir que s’accepte qui és cadascú, sense tabús. Estes són algunes de les qüestions que van plantejar Joan Vaello, psicopedagog en la conferència ‘Estratègies per a la millora de la convivència a l’aula’ i Carme Ivars i Teresa de la Cruz en la ponència ‘incorporació de la perspectiva de gènere en els centres educatius‘. Les jornades socioeducatives van estar presentades pels alcaldes de Pego, L’Atzúbia i la Vall de Gallinera, junt amb el director del CEFIRE d’Alacant.

P1310637Ahir de vesprada el teatre municipal de Pego va ser focus d’atenció per a la comunitat educativa pegolina, però també de l’Atzúbia, la Vall de Gallinera i la Vall d’Ebo i la Vall d’Alcalà. Tenia lloc al teatre municipal la primera sessió de les I Jornades Socioeducatives de Pego ‘Violència 0 des dels 0 anys’. Estes jornades van ser inaugurades amb les paraules de l’alcalde de la localitat, Enrique Moll, qui va estar acompanyat en la taula pels alcaldes de l’Atzúbia, Josep Vidal i de la Vall de Gallinera, Toni Pardo, el regidor d’Educació i Igualtat de l’Ajuntament de Pego, José Merí, a més de pel director i gestor del CEFIRE d’Alacant, José Antonio Povés Espí.

L’alcalde de Pego, Enrique Moll va assenyalar que confia «que siga un espai de reflexió i debat on hem d’intentar traure conclusions per tal de trobar la fórmula que acaba amb qualsevol tipus de violència». Així mateix, remarcava la confiança en «l’educació com la millor plataforma per tal de canviar estes conductes tant negatives que té la societat» i afirmava que «educant aconseguirem arribar a la violència zero» i per tant «a millorar en el benestar de la societat, a la igualtat de diferències i a un respecte per la diversitat. En definitiva, a una millora de la convivència en l’escola, en la família i en la societat». I per a arribar ahí «tots els àmbits hem de posar de la nostra part», assenyalava l’alcalde que es comprometia a què «des de l’Ajuntament de Pego i, en concret, des de les Regidories d’Educació i Serveis Socials, ens comprometem a recolzar i treballar conjuntament per tal de millorar amb activitats socioeducatives, encaminades a la violència 0 i a la igualtat de gènere».

El director i gestor del CEFIRE d’Alacant, José Antoni Povés, va recordar que l’organització d’estes jornades tenen com a finalitat «millorar la convivència escolar i de previndre, específicament, problemàtiques d’assetjament escolar i de violència de gènere que, amb freqüència ocorren en els centres educatius». I és que reconeixia que estos casos es donen més del que el personal docent voldria. Esta millora, desitjava Povés que s’estenguera també fora dels centres. Així, marcava els següents objectius dins les I Jornades socioeducatives de Pego: «1r) fer un plantejament de prevenció de la violència en contextos educatius; 2n) analitzar pràctiques educatives d’èxit en la millora d’assetjament escolar i de la violència de gènere; 3r) comprendre la utilitat de l’elaboració de normes consensuades amb la participació de la comunitat escolar i 4t) conèixer enfocaments d’intervenció contrastats del model dialògic de resolució de conflictes i socialització preventiva».

P1310639La primera conferència va ser impartida per Joan Vaello, psicopedagog, orientador educatiu i un dels ponents més especialitats en la convivència escolar, qui va estar presentat pel director de l’IES Enric Valor, Paco Morales. La seua conferència, ‘Estratègies per a la millora de la convivència a l’aula’, Vaello va explicar moltes coses, en primer lloc, però, va destacar que «l’educació és una tasca on, quan diferents estaments s’unixen per remar en la mateixa direcció, es torna més fàcil». Assegurava que les jornades han de servir perquè «els conflictes siguen difícils i les conductes prosocials fàcils», és a dir, per a començar a invertir els papers.

P1310642Plantejava Joan Vaello que hi ha dos models d’educació que, de vegades, conviuen en un mateix centre. Així el primer model seria d’una educació centrada en transmetre coneixements i l’altre model és el d’una educació que té una tasca inclusiva i integral, és a dir, una educació que presenta «objectius per a tot l’alumnat» i «eixos objectius no els reduïx als aspectes cognitius». I és que per a ell «la preparació en coneixements és només la cinquena part de l’educació», defensant, per sobre, la formació de persones prosocials.

P1310641Actualment el que està treballant el psicopedagog són els reptes col·lectius, el tancar la porta a la violència dins les aules. Defensa Joan Vaello que s’ha «entendre que l’entrenament i l’educació socioemocional és una tasca transversal que s’ha de fer en equip (entre l’equip docent, la família i les institucions socials) i ahí ens trobem que, quan una mestra a la seua aula no aconseguix que el respecte s’impose per damunt de l’abús, quan es treballa en equip apareixen recolzaments entre el professorat» i això, «hauria de ser la tònica normal», sentenciava l’expert en convivència a l’aula.

P1310645La primera sessió de les jornades va continuar amb la ponència de Carme Ivars i Teresa de la Cruz Jordà, del grup La Naturadora, encarregades d’exposar la ‘Incorporació de la perspectiva de gènere en els centres educatius’. Allò més rellevant de la ponència ser tracta en una notícia indivual la setmana que ve.


Les I jornades socioeducatives de Pego ‘Violència 0 des dels 0 anys’ continuen la vesprada de divendres i dissabte al teatre municipal de Pego amb el següent programa:ProgramaPego







2110 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!