La Xarxa d’Alcaldes presentarà en tots els municipis de la Marina Alta una moció per la reversió de la gestió sanitària comarcal
La intenció és que tots els consistoris aproven la moció per unanimitat, el que representaria que les 180.000 persones censades a la comarca donen suport a la reivindicació que la sanitat de la Marina Alta torne a ser de gestió pública. D’esta manera, segons va explicar ahir l’alcalde de Pego, Enrique Moll, el que es pretén és multiplicar la pressió perquè Marina Salud se’n vaja durant la present legislatura. Una vegada presentada la moció en tots els ajuntaments, es preveu lliurar-les al President o la Consellera de Sanitat a València i, en este viatge, els alcaldes i alcaldesses, conviden a tota la ciutadania que ho desitge, a acompanyar-los. La presidenta de la plataforma per la defensa de la Sanitat Pública a la Marina Alta, Rosa Giner, va fer una crida social per aconseguir una participació massiva en este desplaçament.
Ahir es va reunir la Xarxa d’Alcaldes en un primer moment i després la Comissió Mixta conformada per alcaldes i alcaldesses de la comarca i representants de la Plataforma per la defensa de la sanitat pública de la Marina Alta per a decidir el full de ruta a seguir per continuar pressionant el Consell amb l’objectiu últim d’aconseguir la reversió de la gestió sanitària de la comarca de privada a pública.
Entre els alcaldes presents a les dos reunions hi estava el de Pego, Enrique Moll, qui ens posava en antecedents i ens explicava que esta reunió és posterior a la mantinguda, el passat 18 d’abril, amb el President de la Generalitat i la Consellera de Sanitat Pública i Salut Universal. Una reunió de la que no van eixir amb res concret, però, sí amb la suficient informació per a desconvocar la manifestació prevista per al proper diumenge 7 de maig a València, davant del Palau de la Generalitat, per a exigir la reversió sanitària.
Així les coses, en la reunió mantinguda ahir per la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta es va creure convenient que, «en comptes de desplaçar a tota la població a València, seria més efectiu fer un document consensuat amb la Plataforma i que este document es passara per tots els plenaris», explicava Enrique Moll. Per tant, ahir es decidia canviar d’estratègia i, una vegada els plens municipals dels 33 pobles de la Marina Alta aproven la moció (si fora possible per unanimitat), sí que es convocaria a la ciutadania a acompanyar els alcaldes i alcaldesses de les 33 localitats, a més dels representants de la Plataforma per la defensa de la sanitat pública comarcal, a València per entregar els documents al President o a la Vicepresidenta i, suggeria Moll, «si fora possible a tot el Consell».
El document que s’està consensuant en la comissió mixta té com a base mocions anteriors. La principal diferència és que este incorporarà «una part reivindicativa amb una sèrie de punts que s’han compromès des de la Generalitat a acomplir, però que volem que es queden plasmats per si fera falta recordar-los i pressionar», detallava Moll. Com a exemple entre els punts que inclourà el document està que «el procés de reversió comence dins d’esta legislatura». Una qüestió que va ser anunciada per Ximo Puig en la reunió passada.
No hi ha concreció de dates, ja que, informava l’alcalde de Pego, que Puig i Montón estan esperant un informe jurídic i de la Conselleria d’Hisenda per decidir l’estratègia a seguir amb Marina Salud «perquè no volen problemes si, definitivament, han d’anar a judici». I és que des del Consell són conscients que «o s’arriba a un acord econòmic satisfactori per a les dos parts o, en un moment donat, s’haurà d’anar al jutjat», comentava l’alcalde pegolí. També introduïa el fet que «la Generalitat també està fent una valoració de tots els incompliments de Marina Salud» i nomenava, com a exemples, la no construcció dels centres de salut de Pedreguer o Dénia.
La data per a anar entregar les mocions no està fixada, però s’espera que no s’allargue més enllà de juny, ja que dins d’este trimestre tots els pobles van a celebrar plens municipals.