Atzaïla estrena jornades centrades en la història i el patrimoni

Per a este dissabte, l’Associació Cultural pegolina ha programat les I jornades Atzaïla d’Història i Patrimoni, que tenen com a protagonista l’alqueria de Benumeia i l’ermita de Sant Sebastià. Atzaïla explica que estes jornades estan pensades per a «difondre la importància del nostre patrimoni històric, fomentar el seu valor, evitar el seu deteriorament i crear les condicions òptimes que facen possible la seua recuperació». El que en certa manera fa lògiques les tres conferències que hi ha programades per a dissabte pel matí, a partir de les 10 hores, a la Casa de Cultura de Pego.

Al mes d’octubre de 2016 l’associació Atzaïla inaugurava les I Jornades Culturals, al desembre engegava el I Festival Sons d’Hivern, al mes d’abril de 2017 inicia les I Jornades Atzaïla d’Història i Patrimoni. Explica l’associació cultural que esta nova cita està pensada «per difondre la importància del nostre patrimoni històric, fomentar el seu valor, evitar el seu deteriorament i crear les condicions òptimes que facen possible la seua recuperació».

Des del mateix moment en què va nàixer Atzaïla ha tingut entre els seus objectius «recuperar el patrimoni històric del poble» i, en eixe sentit, començaven la seua caminada amb una interessant i exitosa visita al Castell d’Ambra, Bé d’Interès Cultural (BIC). I és que Atzaïla creu que «el foment, la difusió i la recuperació del nostre patrimoni històric, no sols té valor [perquè implica] edificis emblemàtics i estimats per la ciutadania, sinó que també pot fomentar la regeneració econòmica incentivant el sector serveis, turisme, etc».

L’associació cultural ha triat, per inaugurar estes Jornades Atzaïla d’Història i Patrimoni, centrar el focus en l’alqueria de Benumeia per diversos motius, principalment perquè «Benumeia fou, de totes les alqueries que poblaven la nostra vall en l’època islàmica, la més longeva ja que el seu despoblament es va produir al segle XIX»; perquè «la història de Benumeia ha estat repleta de fets rellevants i la seua mesquita va esdevenir ermita, que avui en dia amenaça ruïna». D’ahí l’ordre de les conferències que es desenvoluparan demà dissabte a la Casa de Cultura de Pego:

 Sin título-2 copia10h. Conferència: Benumeia a l’edat moderna, a càrrec dels llicenciats en història moderna i escriptors Salvador Alemany i Maria José Sastre. Acte presentat per Maria José Berenguer, professora d’història i membre d’Atzaïla

11h. Exposició de treballs de rehabilitació de l’Ermita de sant Sebastià i el seu conjunt arquitectònic a càrrec dels arquitectes pegolins Francisco Peris i Blanca Sendra.

12h. Descans.

12.30h. Conferència:
Patrimoni, arquitectura i paisatge cultural a càrrec de l’arquitecte Rafael Soler, expert en rehabilitacions d’edificis històrics, d’entre altres, ha participat en la rehabilitació del castell de Forna, castell d’Alcalà, aula capitular del monestir de Sant Domènec a València, entre d’altres.

El conjunt d’exposicions orals desvetlarà el passat de l’alqueria de Benumeia, però també donarà a conèixer possibilitats de futur per a la mateixa. No obstant això, Atzaïla té clar que l’última paraula sobre edificis com l’ermita de Sant Sebastià, una propietat privada, però amb molts anys d’història a sobre els seus murs, recau en el diàleg que s’hauria d’obrir entre les administracions públiques i els propietaris «qui hauran d’acordar la solució». Atzaïla, assegura, «sempre recolzarà qualsevol iniciativa en eixe sentit».

2173 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!