Comença a Pego el primer programa Pacient Actiu de la Marina Alta dedicat al maneig de la diabetis

El programa Pacient Actiu que impulsa la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està basat en la formació entre iguals i pretén donar suport a les persones que viuen amb alguna malaltia crònica amb l’objectiu d’ajudar-les a adquirir una millor autoatenció de la seua salut. El que es vol amb la implantació del programa Pacient Actiu és «millorar la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques i també la dels seus cuidadors i cuidadores», a través de la capacitació. L‘Associació de Diabètics de Pego i Comarca ha tingut un paper essencial a l’hora de posar-se en contacte amb persones que eren possibles destinatàries del taller, aconseguint que este estiga complet.

P1320246

Este matí s’ha iniciat a Pego el primer taller del programa Pacient Actiu que organitza la Conselleria de Sanitat Universal a través de Salut Pública del departament de Dénia. Es tracta del primer que es realitza la Marina Alta dedicat al maneig de la diabetis i és per això que l’Associació de Diabètics de Pego i Comarca ha tingut un paper essencial a l’hora de posar-se en contacte amb persones que eren possibles destinatàries del taller, aconseguint que este estiga complet.

Amb el programa Pacient Actiu es pretén donar suport a les persones que viuen amb alguna malaltia crònica i a les seues cuidadores o cuidadors per a ajudar-les a adquirir una millor autoatenció de la seua salut. En paraules de la directora d’Atenció Primària del departament de Salut de Dénia, Ana Morote, «que el pacient agafe protagonisme en la seua malaltia crònica i també els cuidadors dels pacients crònics». Com? «Ensenyar-los a fer ús d’unes ferramentes necessàries, facilitades a través dels tallers».

La principal novetat que aporta el programa Pacient Actiu, assenyalava Morote, és «l’ajuda entre iguals», és a dir, «entre pacients compartixen les seues idees, els seus coneixements, les seues preocupacions i, funciona, ja que empoderem el pacient i fem que siga amo de la seua malaltia». Una qüestió que s’ha ressaltat en la primera sessió del taller que hui s’ha iniciat a Pego.

P1320242Deixava clar una de les tutores que este taller no està destinat «exactament a augmentar coneixements sobre la diabetis», sinó que «l’objectiu és que el malalt o el cuidador prenguen consciència de la malaltia». I per tant, les persones que conformen el grup van a ajudar-se unes a les altres, «donant-nos consells i repassant el que és la diabetis».

El taller consta de sis sessions, que es duran a terme de manera consecutiva, començant hui i seguint el 25 de maig i l’1, 8, 15 i 22 de juny, de 10 a 12.30h., a la Casa de Cultura de Pego. Les persones que hi participen tenen certes responsabilitats envers el taller com són: «assistir a totes les sessions i arribar a temps», «respectar les idees de la resta», «expressar les seues idees», «mantenir la confidencialitat», «provar les activitats noves, almenys durant dues setmanes», «fer propòsits del que es desitja complir setmanalment», «compartir experiència i donar-se suport mutu durant tota la setmana».

En esta sessió inicial del programa Pacient Actiu sobre el maneig de la diabetis, les tutores del taller, mentre els i les participants han anat presentant-se han estat anotant allò que més preocupa a uns i a d’altres i, en acabar la ronda han fet un resum d’allò que més inquieta al si del grup. Tenint en compte que es tracta de persones amb diabetis o de persones cuidadores, en primer lloc hi trobem la «preocupació per la insulina», però també «el problema de la vista», «la feina, en aquelles persones que treballen amb pacients amb diabetis», «les complicacions associades a la diabetis», «l’ansietat que produïx» i «augmentar coneixements».

18519992_1833774916945196_9082400810013947782_nEl coneixement que adquiriran les persones que participen en el taller no serà exactament científic, sinó que serà pràctic, derivat del contacte amb el grup i de les experiències que hi visquen en cadascuna de les sessions a les que assistisquen. Al llarg d’eixes sis sessions, està previst que «establisquen un propòsit de millora per a la setmana següent», però també que aprofundisquen en «el control de la diabetis», que establisquen una base per a dur una «alimentació saludable, tot i que sense entrar en dietes personalitzades». Cada sessió «compartiran experiències» i aprendran a dur endavant «resolució de problemes», també «aprendran a previndre complicacions». En la part més pràctica «faran exercicis» i els donaran eines per al «maneig de l’estrès i de la tensió a partir gimnàstica i relaxació», «aprendran a manejar el nivell de sucre en sang», «intentaran controlar la depressió i l’ansietat que els pot causar este tipus de malaltia» i «parlaran de pensaments positius», de com «millorar la comunicació» i, sobretot, «van a planejar el futur».

1887 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!