Pego aprova per unanimitat la moció consensuada entre la Xarxa d’Alcaldes i la Plataforma per la defensa de la sanitat pública de la Marina Alta perquè la Generalitat Valenciana revertisca la gestió sanitària comarcal

«Conscients que la reversió no pot ser immediata» la moció exigix que la Conselleria de Sanitat Universal faça complir 11 punts molt concrets mentre «durant el procés de reversió». Entre els punts que s’inclouen: «el canvi de l’equip de gestió directiva de Marina Salud», «recuperar el servei de laboratori», «dotació suficient de personal professional per a atendre a la població de la Marina Alta en condicions dignes i per a rebaixar el nivell d’estrès dels mateixos professionals», «establir plans de substitució i de reforç de personal per a vacances», entre d’altres. Durant este punt, el regidor de Sanitat també donava compte que havia estat informat que, a partir del 5 de juny, el centre de Salut de Pego es farà càrrec dels residents de Monte Pego del terme de Dénia, sense que hi haja ampliació de plantilla.

P1320292Primer dijous de mes i, per tant, dia de ple a l’Ajuntament de Pego. Este matí, en sessió plenària ordinària, la corporació municipal aprovava, per unanimitat, la moció consensuada entre la Xarxa d’Alcaldes i la Plataforma per la defensa de la sanitat pública de la Marina Alta perquè la Generalitat Valenciana revertisca la gestió sanitària comarcal. La moció a l’Ajuntament de Pego era presentada pels tots els grups de la corporació: PSPV, Compromís per Pego, PP, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego.

P1320302L’encarregat de llegir la moció era el regidor de Sanitat i portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà. La moció explica que, després de més de huit anys d’estar en vigència el model de gestió privada per a la sanitat pública de la Marina Alta, «ha quedat àmpliament demostrat que aquest sistema de concessió, sumat a la cerca dels beneficis econòmics de l’empresa adjudicatària per damunt de tot, ha convertit les persones de la Marina Alta en ciutadans de segona classe pel que fa als drets sanitaris, i als professionals dels centres sanitaris en mà d’obra barata i prescindible».

En concret, apunta el text, «s’està vulnerant de forma conscient i repetida el dret a gaudir, en tota la seua extensió, de la xarxa pública d’hospitals de la Comunitat Valenciana, ja que es limiten les derivacions a hospitals de referència per a tractaments de patologies complexes, pluripatologies i proves diagnòstiques inexistents en aquest departament».

Així mateix, continua la moció, «la gestió de recursos humans quant a professionals sanitaris, està causant una gran preocupació entre la ciutadania, que veu com molts d’aquests professionals se’n van del departament a la recerca de millors condicions laborals. A més, la ràtio professional/pacient està molt per baix del que és habitual en departaments de gestió pública directa, la qual cosa crea una pressió assistencial que pot incidir tant en la qualitat de l’atenció com en el grau d’estrès dels professionals sanitaris». I per tot això la ciutadania de la Marina Alta se sent «captiva i maltractada»

«Conscients que la reversió no pot ser immediata, però sí dins d’aquesta legislatura, l’Ajuntament de Pego acorda exigir a la Generalitat Valenciana que durant el procés de reversió que ha de començar de forma urgent engegue les mesures següents»:

  1. «Canvi de l’equip directiu de Marina Salut, consensuant amb l’empresa un equip de persones dialogants, que tinguen clar que la seua funció en aquests moments consisteix a facilitar el traspàs a la gestió directa en les millors condicions possibles.

  2. Recuperació del Servei de Laboratori; externalitzat en l’empresa Unilabs.

  3. Dotació de professionals a la USMIA perquè puga complir amb els criteris exigits per Conselleria en altres departaments sanitaris.

  4. Desmantellament de la Unitat d’Alt Rendiment.

  5. Dotació suficient de professionals per a atendre a la població de la Marina Alta en condicions dignes i per a rebaixar el nivell d’estrés dels mateixos professionals. Especialment, és necessari establir plans de substitució i de reforç de personal per vacances seguint les directrius i pautes marcades des de Conselleria en les poblacions costaneres.

  6. Obertura permanent de la sala d’hospitalització de la 3a planta.

  7. Fiscalitzar efectivament que ni un sol pacient privat passe per davant de pacients del sistema públic.

  8. Exigir a Marina Salut la construcció de les obres previstes en el contracte (construcció del segon Centre de Salut de Dénia i ampliació del de Calp), o en defecte d’això, l’execució de la fiança definitiva per l’import corresponent.

  9. Instar a la Genralitat Valencianan a executar aquelles obres que per mandat de les Corts (en Proposició No de Llei i en els Pressupostos 2017) i per necessitat, s´han compromès, com el Centre de Salut de Pedreguer.

  10. Harmonització del sistema informàtic de Marina Salut amb els sistemes informàtics propis de la Conselleria de Sanitat tal com estableix el plec de condicions.

  11. Exigir a Marina Salut protocols d’actuació i derivació de pacients, clars i consensuats amb l’administració sanitària, especialment en aquelles patologies greus que necessiten d’una màxima coordinació i col·laboració entre els diversos nivells del Sistema de Salut (SAMU, unitats i centres de referència».

P1320311Recordava l’alcalde, Enrique Moll, que este acord té el seu orígen en una reunió que va mantenir la Xarxa d’Alcaldes amb la Plataforma en defensa de la sanitat pública de la Marina Alta i amb el Comitè d’empresa i després de desconvocar una manifestació davant de Conselleria arrel d’una reunió amb el President i la Consellera de Sanitat. Es va creure més efectiu presentar una moció consensuada i aprovada pels 33 pobles de la comarca i presentar eixa documentació, posteriorment, en una reunió amb el President del Consell i la Consellera de Sanitat.

P1320303Des del PP de Pego, Ana Ortolà, explicava que la formació va signar la moció inicialment perquè «estem d’acord en què hi ha moltes coses que s’han de millorar». No obstant, també manifestava que «la reversió unilateral per part de la Generalitat, tenint en compte la indemnització que suposaria, va a ser pràcticament impossible». Demanava el PP de Pego que «es posen els mitjans necessaris perquè els serveis sanitaris siguen de la major qualitat possible i que es mantinguen els drets dels treballadors».

P1320310Compromís per Pego considera que «la rescissió del contracte es podria fer», tot i que reconeixia el seu portaveu, Àngel Oltra, «que és qüestió de les discrepàncies al voltant de qüestions legals». Des d’esta posició, manifestava que «tot el que siga pressionar tant a Conselleria com a l’empresa perquè complisca en els serveis que ha de prestar i s’aposte per la reversió, nosaltres li donarem suport». Pel que fa a alguns dels acords que anomena la moció, Oltra, afirmava que la formació considera «que el director de Marina Salud no és la persona més indicada per estar on està per actituds i per com gestiona tota l’àrea sanitària». Hi destacava també que «no hi ha suficient personal, no només a l’hospital, sinó també als centres de salut». Per últim el portaveu de Compromís hi destacava la importància que té que s’harmonitzen els sistemes informàtics de Marina Salut amb els de la Conselleria perquè, assegurava, que el sistema actual «permet falsejar llistes d’espera, permet avançar consultes o retardar-les com si ho demanara el propi pacient».

Puntualitzava el regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà, que la moció està criticant a l’equip directiu de Marina Salut i no a l’equip de professionals que allí hi treballen. De fet, assegurava que «l’àrea mèdica, l’àrea professional, està sotmesa a unes pressions molt importants de moltes hores de feina».

Carmelo Ortolà, aprofitava l’avinentesa del tema per a exposar que ahir va rebre una carta del departament de salut de Dénia informant-lo que, «a partir del 5 de juny hi ha un canvi en el mapa sanitari» i és que «adjudiquen [al centre de salut de Pego], la zona 6 de Monte Pego, la que correspon al terme de Dénia». Este canvi, per tant, no li feia «cap gràcia» al regidor de Sanitat perquè significa que «ve a sobrecarregar el centre de salut de Pego», perquè suposava Ortolà que, «tot i este increment de pacients, no crec que ens incrementen plantilla». També informava que les Deveses i el Molinell han estat adjudicades al centre de salut d’El Verger.

Sobre esta qüestió, l’alcalde va informar que en la Xarxa d’Alcaldes ja es va exposar eixe canvi i aleshores es va argumentar que es devia «a un criteri de proximitat geogràfica». No obstant, afirmava que el motiu real és que «no s’ha construït el nou centre de salut que li corresponia a Dénia i no poden abastir tota la població que han d’atendre i per tant, el que fan és carregar al centre de salut d’El Verger i al de Pego, sense intenció en principi, d’augment de plantilla».

1895 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!