«Des què l’ascensor està en funcionament la gent el gasta prou», afirma Maruja Aparisi, directora del CEAM de Pego
Dimecres passat, dins els actes de celebració de la Setmana de la Primavera del Centre especialitzat per a atenció a majors de Pego, es va procedir a la inauguració oficial de l’ascensor que recentment ha estat instal·lat a l’edifici per a dotar-lo d’accessibilitat total, donant compliment així a la normativa d’accessibilitat dels edificis públics. L’ascensor i l’adaptació de banys i portes en la primera planta ha tingut un cost de 131.000€ i s’ha dut a terme amb una subvenció sol·licitada per l’Ajuntament de Pego a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. En estos moments, però, la directora del CEAM advertix que l’actual edifici comença a quedar-se menut per a les necessitats cada vegada majors del centre.
Dimecres passat, dins els actes de celebració de la Setmana de la Primavera del Centre especialitat per a atenció a majors (CEAM) de Pego, s’inaugurava oficialment (amb tallada de cinta inclosa) l’ascensor que dóna accessibilitat absoluta al centre i que permet que este complisca la normativa d’accessibilitat dels edificis públics. Esta infraestructura, però, ha vingut acompanyada d‘altres canvis també necessaris per complir amb eixa normativa d’accessibilitat com són l’adaptació dels banys i de les portes de la primera planta de l’edifici.
Les obres d’adequació del CEAM de Pego han tingut un cost de 131.000€ i s’ha realitzat gràcies a una subvenció sol·licitada per l’Ajuntament de Pego i concedida per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. La directora del centre, Maruja Aparisi, confirmava que «des que l’ascensor està en funcionament la gent el gasta prou, sobretot la gent més major i persones amb cadires de rodes que fins ara no podien accedir a la primera planta ara pot atendre cursos que fins ara no podia».
De tota manera, també és cert que hi ha molta gent que encara està àgil i continua fent ús de les escales, atenent que són una bona manera de mantindre’s en forma.
Com hem dit al principi, la inauguració de l’ascensor oficial de l’ascensor s’ha emmarcat dins la Setmana de la Primavera del CEAM de Pego, una període on hi ha activitats diverses i també demostració d’alguns tallers. El comú denominador és que a totes elles acudix moltíssima gent. Hui ha finalitza eixa Setmana de la Primavera amb un viatge a Múrcia.
Una vegada al CEAM de Pego, hem volgut saber alguna cosa més sobre el funcionament del centre en el seu dia a dia. La nostra guia, la directora, ens explicava que habitualment hi ha un grup de persones de més edat que acudixen a diari, de matí i de vesprada, i solen jugar a les cartes. Després fa ús del CEAM la gent que acudix als tallers i que «és molta». I és que la varietat ofertada és molt àmplia. D’una banda, la Conselleria subvenciona els tallers de manualitats, gerontogimnàstica (ioga i gimnàstica), ball, boixets, pintura, teatre, anglès. De l’altra, la Fundació La Caixa, també cobrix el taller d’informàtica. Així mateix, hi ha una sèrie de tallers que són donats pel personal del CEAM, com són ‘Mayores lectores‘, ‘Activa la mente‘. També tenen taller de premsa que cada tres mesos trau una revista, ‘La penya del gat’.
Destacava també el treball de la rondalla i la Coral del CEAM de Pego. Esta última formació sol estar molt ocupada en Nadal, «quan fa moltes eixides, ja que va a Fontilles, a la residència sènior d’El Verger, a la residència La Carrasca d’Oliva». A més d’això, este estiu cantaran en una boda. Durant la Setmana de la Primavera també han cantat. I, per tornar la visita de la Coral del Cabanyal de València, que va inaugura la Setmana de la Primavera, el proper 5 de juny actuaran a l’emblemàtic barri mariner de València.
Així les coses, es pot afirmar que estem davant un poble amb una població d’edat avançada molt activa que li agrada no quedar-se a casa, sinó participar i tenir la ment ben activa. I el CEAM és un espai que convida a compartir i passar-ho bé.
I una realitat que no es pot obviar és que l’increment de gent major en poblacions com Pego és cada vegada més important. Això comporta que actualment molts dels tallers que s’oferixen des del CEAM es realitzen en instal·lacions externes com són l’Espai Veïnal Antic Institut, l’edifici Cervantes i altres. És per això que Maruja Aparisi ja ha començat a demanar a les diferents administracions un edifici més gran perquè l’actual «s’ha quedat menut».