Alcaldes i alcaldesses de la Marina Alta i la Safor es reunixen amb el Delegat del Govern per a abordar la problemàtica de la N332
A més dels problemes de convivència entre vehicles a motor i ciclistes i dels perillosos accessos a la N332 com el de l’Hostal de Sant Jaume, en la Junta de Seguretat Extraordinària celebrada este matí a l’Ajuntament d’Oliva, també s’ha evidenciat la falta d’increment policial durant l’època estival i la falta d’un major nombre de controls en les zones d’oci. També s’ha reivindicat la necessitat d’un millor i més abundant transport públic i de l’alliberament de l’AP7 per a alleugerir el trànsit en la carretera general i, disminuir així, els accidents.
Este matí l’Ajuntament d’Oliva ha acollit una Junta de Seguretat Extraordinària que ha estat presidida pel delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, i que ha comptat amb la participació d’alcaldes i alcadesses de la Safor-Valldigna i la Marina Alta, la Comandància de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil, la Demarcació de Carreteres de l’Estat, la Jefatura Provincial de Trànsit, i el Vicepresident de la Federació de Ciclisme de la Comunitat de Valenciana.
La finalitat de la reunió ha estat analitzar la problemàtica dels accidents a l’entorn de la carretera N-332, i proposar mesures operatives per millorar la seguretat, principalment de les persones que practiquen ciclisme, així com de les de totes en general.
L’alcalde de Pego, Enrique Moll, que ha estat un dels assistents a la reunió explicava als micròfons de Ràdio Pego que, en esta cita, s’ha «analitzat la problemàtica que té la N332 des de Tavernes fins a Dénia». No obstant, s’ha aprofitat la convocatòria per a introduir altres qüestions també importants com són «les vies d’interior», com per exemple «els accessos que tenim nosaltres fins a Alcoi o fins a Benissa o la prolongació de la N332 per Gata i Benissa».
Entre les solucions que s’han apuntat per a eradicar, o almenys, disminuir els accidents mortals o no mortals de ciclistes en vies com les descrites, està que «circulen el més separats possibles» dels turismes i camions, el que implicaria dissenyar un tipus de via específica per la que els i les ciclistes pogueren circular en paral·lel als vehicles a motor, sense risc. Això, s’hauria de produir, però, junt amb «l’alliberament de l’AP7 atenent que, quan més cotxes llevem a la general, menys possibilitats hi haurà de què hi hagen accidents».
Una altra de les propostes que s’ha plantejat per a disminuir el nombre de vehicles i, per tant, per a reduir els accidents en les carreteres és l’increment i la millora del transport públic, actualment testimonial a la Marina Alta per a interconnectar pobles.
L’alcalde de Pego ha plantejat la necessitat de dur a terme d’una vegada per totes la reordenació de l’accés a la N332 des de la carretera del mar, recordant que és un projecte «que es va aprovar en 2004, que es va licitar en 2007 i que en 2015 va començar i, de seguida, es va paralitzar per un defecte de forma». I ací anunciava eixa novetat, el perquè de l’aturada de les obres. Eixa paralització es deu a «una modificació del pressupost». I és que quan en 2015 van començar a executar el projecte «es van donar compte que els preus eren de 2004 i que s’havien de modificar». Això era 2015, estem a 2017 i va ser la setmana passada «quan va entrar l’ordre de preparar el modificat».
Així mateix, entre les qüestions que s’han posat damunt la taula, aprofitant la presència del delegat del Govern, ha estat «la necessitat d’augmentar els controls en els punts d’oci per a què la gent que beu o consumix drogues no accedisca tan fàcilment a les carreteres amb vehicle». Han coincidit a assenyalar molts dels presents a la reunió que caldria introduir en l’educació obligatòria una assignatura específica sobre educació vial per a, en un futur, evitar al màxim els accidents de trànsit.
En resum, entre les mesures que s’han posat damunt de la taula, hi hagut de caràcter conjuntural, com són l’augment del nombre de controls d’alcoholèmia i de drogues, la implementació de controls de velocitat fixes i mòbils, campanyes de sensibilització i conscienciació, millora de la senyalització, reducció de la velocitat o enduriment de les penes i sancions als infractors. I altres amb un caràcter més estructural com la millora en la xarxa viària entre les dos comarques, amb inversions concretes que milloren la mobilitat, millora del transport públic, o la reivindicació recurrent de l’alliberament de l’AP-7.
La resposta del delegat del Govern ha estat comprensiva, però alhora poc concreta. Afirmava Enrique Moll que s’ha compromès ha «arreplegar totes les iniciatives que, després es contestaran». Una actitud que ha «decebut» els presents. De fet, en acabar la reunió s’ha començat a suggerir la possibilitat «de fer algun altre tipus de pressió» que podria arribar a plasmar-se, «fins i tot en tallar la carretera general», comentava Moll. La raó d’esta possible mesura de pressió és, segons l’alcalde de Pego «que no ens poden estar passant sempre en la mateixa excusa que no hi ha pressupost, que no tenen diners, perquè en tenen per al que volen».
Des de delegació de Govern tampoc s’han atrevit a donar cap data concreta ni per a l’execució de la reordenació dels accessos a l’altura de l’encreuament de l’Hostal de Sant Jaume ni per a l’accés de la AP7 a la zona nord d’Oliva. No obstant, totes les administracions i organitzacions representades s’han compromés a cooperar i col·laborar, unint esforços i voluntats, per impulsar el conjunt de mesures tractades, en l’àmbit de les seues competències.