Pego posa en pràctica el Pla d’Actuació Municipal front al risc d’incendis Forestals amb un simulacre

Hi van estar presents representants de la Policia Local, Guàrdia Civil, Acció Urgent, Ràdio Pego, a més de l’alcalde, la regidora de Medi Ambient i els regidors d’Agricultura i Educació. Hi coordinava el simulacre l’enginyer forestal, David Bordes. Este tipus de pràctiques són bàsiques per a implantar els plans de forma efectiva entre els diferents actors intervinents en l’emergència. La pràctica necessària per donar una resposta adequada i protegir a les persones, els béns i el medi ambient.

20170629_113623Els Plans Territorials Municipals enfront d’emergències són documents que estableixen com ha de ser l’organització general de resposta a situacions de greu risc col·lectiu, i indiquen, tant els mecanismes per a la mobilització dels recursos humans i materials necessaris per a la protecció de les persones, els béns i el medi ambient, com la forma en la qual estos s’organitzen amb l’objectiu principal de minimitzar les conseqüències.

20170629_115910Una vegada elaborats i homologats estos plans, els Ajuntaments han de tenir en compte que s’ha de comprovar la seua efectivitat a través de la seva implantació. Per tant, és aconsellable que una vegada aprovats els plans es difonguen entre els intervinents, alhora que es duga a terme la formació sobre la intervenció contemplada en els plans, és a dir, que s’efectuen activitats pràctiques (com són els simulacres). També és important que els plans estiguen en constant revisió perquè perdure la seua eficàcia. I és que estos plans són «elements vius», com s’apuntava el dia de la seua presentació a Pego, ja que, a mesura que es treballen s’aniran millorant.

20170629_104833I és que tant el pla territorial enfront d’emergències com els diferents plans d’actuació enfront de riscos com inundacions, incendis o sísmic, són necessaris per donar una resposta adequada i protegir les persones, els béns i el medi ambient.

Amb estes bases com a premisses, ahir, es va dur a terme el primer simulacre d’incendi després de la redacció del Pla d’Actuació Municipal front al risc d’incendis Forestals. En esta ocasió es va elegir reproduir l’incendi de maig de 2015 i es va actuar a la zona de Mitjanes amb una finalitat múltiple:

· Implantar el Pla de forma efectiva.

· Entrenar els diferents actors implicats en l’emergència.

· Millorar la interacció entre els cossos d’emergència i la societat civil.

20170629_105734En produir-se un incendi al terme o en un terme veí, s’ha de crear la CECOPAL, que seria el gabinet de crisi, presidit per l’alcalde. Este té la funció d’analitzar:

o Possible impacte sobre els i les habitants de Pego.

o Possibles carreteres a tallar.

o Comunicat Ràdio Pego amb el vist-i-plau de Centre de Coordinació d’Emergències que té base en l’Eliana.

o Què i a qui es mobilitza?

20170629_115316Entre els objectius del simulacre d’ahir també estava el «donar a conèixer els Plans als veïns i les veïnes de les Mitjanes». Estos estaven avisats prèviament de l’actuació i, durant el simulacre, alguns van col·laborar i altres no ho van fer. No van voler eixir de casa. Una qüestió que sol donar-se en situacions reals, com la de maig de 2015, en què més d’una persona no volia deixar el seu habitatge per protegir-lo contra les flames. En estos casos, la Guàrdia Civil està autoritzada a desallotjar algú de casa a la força si considera que està posant en perill la seua vida.

Per als veïns i veïnes de Mitjanes que sí que van acudir al simulacre i van seguir les pautes marcades per la Policia Local o Acció Urgent, l’enginyer forestal, David Bordes els explicava que «com a mesures preventives és important baixar les persianes i, agafar les cortines, els sofàs o altres mobles que puguen cremar-se i allunyar-los de les finestres perquè la calor no les faça esclatar».

20170629_093754Ressaltava també Bordes que en rebre un ordre d’evacuació o d’allunyament «és important obeir les autoritats» perquè «si us quedeu a casa esteu posant més difícil el control de l’emergència» per a actuar de la manera més eficient i efectiva possible.

Així les coses, estes pràctiques el que permeten és traure a la llum «xicotets detalls que cal anar polint […] perquè, quan un succés d’emergència ocórrega de veritat, tots els desajustos estiguen solucionats». I és que «és important que cadascú sàpiga les funcions que té dins l’organigrama de l’emergència».

 

 

2265 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!