Xpedicionària “Marina Alta, natura i cultura” permet l’alumnat de les Illes Balears conèixer el patrimoni natural de Dénia i Pego

La Fundació Baleària amplia el programa Xpedicionària a la Marina Alta, un programa de sensibilització i educació ambiental, que té com a objectiu conscienciar de la importància de preservar la mar i minimitzar l’impacte ambiental de les activitats humanes en el transport. Este programa una duració de tres dies i inclou, entre d’altres, les visites als parcs naturals del Montgó, Cap de Sant Antoni i la Marjal de Pego.

image3La Fundació Baleària i els ajuntaments de Dénia i Pego van presentar ahir en Baleària Port Xpedicionària “Marina Alta, natura i cultura”, un programa de sensibilització i educació ambiental, que té com a objectiu conscienciar de la importància de preservar la mar i minimitzar l’impacte ambiental de les activitats humanes en el transport. El programa va nàixer en el 2011, però enguany presenta com a novetat el projecte Xpedicionària a la Marina Alta gràcies a les connexions directes des de les Balears al port de Dénia. Este programa d’estiu està dirigit a estudiants de Secundària de les Illes Balears perquè coneguen el patrimoni natural de Dénia, Pego i la resta de la comarca de la Marina Alta, a més de la navegació eficient dels vaixells de la naviliera.

Este programa una durada de tres dies. Durant el trajecte a bord de Baleària amb destinació a Dénia es realitzaran tallers sobre la navegació marítima sostenible, el mar Mediterrani i la biodiversitat. A més, l’alumnat podrà visitar diferents parts del buc i observar la fauna marina.

image1A la seua arribada a la ciutat de Dénia, es traslladaran des de l’estació marítima al centre amb el vaixell solar La Panseta i coneixeran els barris més significatius i històrics del municipi. L’excursió també inclou les visites als parcs naturals del Montgó, Cap de Sant Antoni i la Marjal de Pego. Per completar el coneixement d’este últim espai, l’alumnat es desplaçarà fins el poble per visitar el Museu Etnològic. Tot, amb la finalitat que els i les estudiants aprofundisquen en la biodiversitat de la Marina Alta i el fons marí de la zona.

El president de Baleària, Adolfo Utor va agrair la col·laboració de les dos institucions i va recalcar que «esta iniciativa dóna l’oportunitat als escolars de Balears de poder rebre educació ambiental, tant en matèria de biodiversitat com en eficiència energètica, a bord dels nostres vaixells, així com també visitar la nostra comarca i els seus parcs naturals».

Per la seua banda, Vicent Grimalt, alcalde de Dénia, va destacar la vessant educativa de l’activitat i va felicitar a Baleària «perquè estos projectes incidixen en l’educació, que és la base perquè la gent respecte el que tenim».

image2L‘alcalde de Pego, Enrique Moll, qualificava el programa d’ «innovador» i el considerava com una continuïtat de ‘Terra de Retrobament’, tot i que en este cas Xpedicionària treballa amb xics i xiques de secundària, majoritàriament. destacat que per a Pego és una gran oportunitat «perquè ens dóna la possibilitat de donar a conèixer la nostra població i les nostres riqueses culturals» i és que indicava que s‘aprofitarà la visita de l’alumnat a la Marjal i al Museu Etnològic perquè, una vegada a la Casa de Cultura, visiten també el Museu d’Art Contemporani que té exposada una bona part de les obres guanyadores del Certamen Nacional de Pintura ‘Vila de Pego’, amb 41 una edicions a les seues esquenes. Així mateix, descobriran restes de les muralles del segle XIII que encara queden amagades a l’interior de les cases o entre les façanes dels edificis. A més, els i les alumnes podran descobrir l’excel·lent gastronomia que hi tenim al municipi.

A l’acte de presentació d’Xpedicionària també van assistir el coordinador de la Fundació Baleària, Antonio Monfort i la regidora de Medi Ambient de l’ajuntament de Pego, Laura Castellà.

El programa Xpedicionària, que va nàixer en el 2011, ha transportat al llarg d’estos cinc anys a més de 2.500 estudiants (més de 600 en el 2016). Va començar amb els estudiants de Mallorca a bord dels barcos que viatjaven cap a Barcelona i se va anar ampliant a altres línies com Ceuta-Algeciras en el 2012 o la Comunitat Valenciana en el 2015.

2288 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!