Pego tindrà ordenança de transparència i accés a la informació pública

De moment, en el ple ordinari de juliol es va aprovar un document bàsic a partir del qual l’equip de govern es va comprometre a treballar-lo conjuntament amb l’oposició. Esta es va abstindre perquè considerava que era més convenient deixar el punt damunt la taula i, una vegada enriquida l’ordenança, pujar-la a plenari.

P1330861Atenent que l’oposició fa temps que pregunta sobre transparència i accés a la informació pública, ahir es pujava al ple ordinari de juliol l’ordenança per a regular totes estes qüestions. L’encarregada d’ella ha estat Rebeca Bañuls, regidora de Participació Ciutadana, Joventut, Mitjans de Comunicació i Noves Tecnologies, perquè no hi ha una regidoria específica de Transparència a l’Ajuntament de Pego. Bañuls, explicava que Alícia Siscar i ella mateixa han estat anant «un curs de la Federació [Valenciana de Municipis i Províncies] sobre transparència i bon govern» i, fruit d’eixe curs van decidir que el més convenient era «preparar una ordenança». La que ahir es pujava «és un marc legal per a què en els 30 dies d’exposició al públic si considereu oportú [dirigint-se a l’oposició], aporteu suggerències. Qualsevol cosa que es vulga matisar o afegir, es pot posar encara», ja que expressava Rebeca Bañuls la seua aprovació permetrà «començar a treballar-la».

Puntualitzava que l’Ajuntament de Pego «no té cap obligació de tindre una ordenança concreta» sobre la matèria. No obstant això, considerava la regidora socialista que «devem tindre alguna perquè altres ajuntaments en tenen». Informava al ple de la corporació que molts ajuntaments el que fan és «simplement tindre esta bàsica, que és la de la Federació». Anunciava que, atenent a la senzillesa del portal de transparència amb que compta l’Ajuntament, «a partir d’ara intentarem tindre’l un poc més actiu i més fresc».

Obria la porta Rebeca Bañuls a deixar l’ordenança sobre transparència i accés a la informació pública damunt la taula i «asseure’ns, fer una comissió i tindre-la més activa».

P1330849Alícia Siscar era qui prenia la paraula en Ciutadans de Pego Independents per a manifestar que «després de la llei estatal de 2013 i de la Comunitat Valenciana de 2015, ens hem adonat que l’Ajuntament de Pego comparat amb altres ajuntaments, estàvem un poc coixos». Per a solucionar-ho, indicava Siscar, «un pas important és tindre una ordenança […] que creiem que és convenient i necessària perquè, si en altres èpoques haguérem tingut i complit estes lleis, no s’hagueren donat els casos de corrupció que hi hagut en els dos partits principals». Concloïa la portaveu de Ciutadans de Pego Independents afirmant que «la idea és que l’Ajuntament de Pego siga transparent».

P1330879«Nosaltres ens conformaríem amb què es complira la llei» manifestava Ana Ortolà, portaveu del PP. Qui també assenyalava que, efectivament, en el portal de transparència de la pàgina web de l’Ajuntament de Pego «queda molt per fer». Considerava el PP que allò més convenient seria «asseure’ns i desenvolupar-la perquè, si és en compliment de la llei, la llei ja la tenim, tant l’autonòmica com l’estatal». I reiterava la idea inicial que «només complint la llei ja faríeu molt perquè, molta informació en la web de l’Ajuntament no hi ha».

P1330857Compromís per Pego proposava deixar el punt damunt la taula perquè consideren que l’ordenança presentada és incompleta i suposaria «no aprovar res». Àngel Oltra, retreia a l’equip de govern que «hi ha una sèrie d’acords plenaris que s’han fet des de Volem Pego esmenades per Compromís, i hi ha un incompliment d’acord plenari perquè això deuria d’estar fet a gener i no s’ha fet». Admetia Oltra que l’ordenança és molt més àmplia que aquells acords plenaris i, en eixe sentit és «positiva», però també comentava que «caldria introduir algunes coses que es deien en aquelles propostes perquè l’ordenança no les contempla».

P1330801A l’hora de la votació que es debatia entre aprovar el document base o deixar-lo damunt la taula, Carmelo Ortolà (CdP) proposava aprovar-lo «i donar-nos un termini per a rectificar-lo i tornar-lo a pujar per a una aprovació definitiva».

Per la seua part, Àngel Oltra (CpP) advocava per no aprovar-lo en eixe moment adduint «té inclús linieta de punts per a apuntar noms i adreces i, a més, estaríem aprovant una cosa que incomplix acords plenaris anteriors». Defensava, per tant, «tindre el compromís d’una data per a reunir-se a aprovar una cosa que no va a cap lloc».

Finalment, a l’hora de la votació, l’ordenança va eixir endavant amb els 8 vots a favor de l’equip de govern (PSPV i Ciutadans de Pego Independents). L’oposició (Compromís per Pego i PP) es va abstenir.

1725 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!