La revista Saó, degana de les publicacions en valencià, dedica el seu número d’estiu a la Marina Alta

I ho fa amb un monogràfic que pretén donar a conèixer la part més desconeguda de la comarca. El monogràfic inclou cinc articles que intenten canviar tòpics per certeses i desconeixement per redescobriment, tot per a construir una panoràmica de la comarca que arreplegue la història, el patrimoni, la geografia, la cultura i la llengua. Compta amb les col·laboracions de Rosa Seser, Josep Ahuir, Joanmi Rafet, Jovi Lozano i Mar Reus.

portada saó marina altaLa revista Saó, degana de les publicacions en valencià, tots els anys dedica un Quadern a analitzar una de les comarques del país. En esta ocasió, la comarca triada ha estat, per al seu número d’estiu, la Marina Alta. Saó li dedica un monogràfic que pretén donar a conèixer la part més desconeguda de la comarca.

El monogràfic inclou cinc articles que intenten canviar tòpics per certeses i desconeixement per redescobriment, tot per a construir una panoràmica de la comarca que arreplegue la història, el patrimoni, la geografia, la cultura i la llengua. Compta amb les col·laboracions de Rosa Seser, Josep Ahuir, Joanmi Rafet, Jovi Lozano i Mar Reus. A més a més, el quadern inclou també una entrevista amb l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt.

Un país dins d’un país”, s’ha arribat a dir d’una de les comarques valencianes més complexes, situada entre els dos pols d’atracció, València i Alacant, desconnectada per tren i amb una de les borses de població forastera més nombroses i sòlides. La Marina Alta és un món, efectivament, i és aquesta la raó que ha mogut a la revista Saó a dedicar-li el seu número d’estiu.

El Quadern d’estiu de la Revista Saó ens convida a mirar la Marina Alta d’una altra manera, d’endinsar-nos en ella de la mà de persones que la coneixen bé i l’estimen. La premissa de partida és que ens trobem en una «comarca dual, una de les més conegudes i alhora més desconeguda». Una comarca amb «moltes [platges] i de molt boniques, però la Marina Alta, com a dual que és, té costa, una costa molt bonica i coneguda, però també té muntanyes, i moltes, amb unes valls també de les més boniques del país».

Però les dualitats de la Marina Alta no s’acaben ahí, ja que al seu si conviuen «grans ciutats amb 20.000 ó 40.000 habitants i poblets molt, però que molt xicotets, la qual cosa et permet en molt pocs quilòmetres de recorregut estar en un lloc o en un altre amb les diferències esmentades. Et permet passar de la mar, d’estar amb els peus a l’aigua, a pujar muntanyes de certa alçària. Pots menjar productes molt característics de la Mediterrània o uns aliments de muntanya», hi descriuen a la introducció del Quadern d’estiu de Saó.

«Per totes aquestes coses i moltes altres, la comarca de la Marina Alta és per a moltes persones com una mena de rovellet de l’ou en el qual s’inclouen molts dels trets característics dels valencians i valencianes; una terra on et pots perdre entre les seues aigües, les muntanyes, les seues històriques pedres, la seua gastronomia… Tal vegada, perdre’s en un cert paradís», conclouen a Saó.

El número es completa amb una entrevista a Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme, i a Sergi Ferrús, alcalde de Pedreguer, a més dels articles que repassen l’actualitat valenciana.




1630 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!