Sanitat demana que la gent deixe constància per escrit, als ajuntaments, de les deficiències en l’atenció sanitària comarcal

Ahir la directora de l’Alta Inspecció Sanitària, Isabel González, es va reunir amb la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta per a traslladar-los els passos que seguirà el Consell per aconseguir que la reversió sanitària de la comarca siga una realitat. Entre les mesures immediates, les visites que a partir de la setmana que ve, la mateixa directora general anirà realitzant a les diferents infraestructures d’atenció primària, 11 centres de salut i més de 30 consultoris que recorrerà, junt a tècnics i els alcaldes i alcaldesses de cada municipi amb la finalitat dibuixar un «pla de diagnòstic d’infraestructures i de càlcul de personal» per a «fer-nos una idea de quina és la situació».

15064093763666La directora general de l’Alta Inspecció Sanitària, Isabel González, es va reunir ahir de vesprada amb els alcaldes i alcaldesses que integren la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta per tractar temes relacionats amb l’atenció sanitària a la comarca.

Esta visita té relació amb l’anunci que, el passat 13 de setembre, feia el President de la Generalitat, Ximo Puig, a les Corts, sobre la voluntat del Govern perquè la reversió sanitària de la Marina Alta siga una realitat abans que finalitze la legislatura. De fet, la directora general va afirmar que ell s’ha compromès a que la reversió es produïsca dins d’aquesta legislatura i, per tant, la Conselleria posa en marxa totes les accions encaminades a això”. Ho va dir davant, entre d’altres, dels alcaldes de Dénia, Vicent Grimalt, de Xàbia, José Chulvi, de Pedreguer, Sergi Ferrús, d’El Verger, Basili Salor, de l’alcaldessa de Gata, Magda Mengual i de l’alcalde de Pego, Enrique Moll.

Paral·lelament a la negociació amb Marina Salud, que té la concessió de la sanitat comarcal fins el 2024, l’Alta Inspecció Sanitària, com ja fera amb l’Hospital d’Alzira, va a començar a visitar els 11 centres de salut i els més de 30 consultoris que hi ha per tota la Marina Alta, per a «controlar i fiscalitzar» la concessió, apuntava González. Estes visites, a les que assistirà la mateixa directora general acompanyada de tècnics de conselleria i dels alcaldes i les alcaldesses de cada localitat, «són passos que es donen cap a la reversió al model de gestió pública», assenyalava Isabel González.

La directora general també apuntava que estes visites, que començaran la setmana que ve, són bàsiques per conéixer, de primera mà, les mancances que pateix la xarxa d’atenció primària i els incompliments en matèria d’infraestructures i recursos humans. En principi, per instar l’empresa a complir amb el que estableix el contracte i també perquè dote de pressupost el pla de dignificació d'infraestructures sanitàries.

L'alcalde de Pego, Enrique Moll avançava algunes d'eixes deficiències. Tot i que admetia que des què la Conselleria de Sanitat està més vigilant, Marina Salud ha incorporat algunes millores, principalment, en Urgències. Recordava Moll que Marina Salud continua tenint abandonats els pobles de l'interior com van posar de manifest l'alcalde de l'Atzúbia, Josep Vidal o l'alcalde d'El Ràfol d'Almúnia, José Vicente Rovira. Pel que fa a la costa, explicava Enrique Moll, que a l'estiu els consultoris estan sobreexplotats, ja que tot fa apuntar que no s'augmenta el personal, tot i que la població es duplica o triplica, com denunciaven els alcaldes de Xàbia i Dénia.

reunio-sanitat-2De forma subsidiària les visites també serviran per a poder avaluar els nivells de compliment del contracte de concessió per a tindre’ls en compte, arribat el cas, a l’hora de liquidar el contracte concessional. En este sentit, la directora general va assegurar que la conselleria ja està controlant que es complisca eixe contracte amb Marina Salud i de fet confirmava que «ja s'han fet auditories i inspeccions».

Va criticar Isabel González que les concessions van ser «vestits a mesura» fets per l'anterior Consell a Marina Salud i va lamentar que en la Conselleria de Sanitat «no tenim informació per part de la concessionària» sobre la situació de les infraestructures degut a que l’anterior govern autonòmic del Partit Popular li va adjudicar la gestió, però es va despreocupar de l’obligació de l’administració de «controlar» el compliment del contracte. «Ara hem de fer el que no s’ha fet en 15 anys», afegia.

Explicava l'alcalde de Pego que uns dels problemes «és que no hi ha transparència degut a què el programa informàtic que utilitza Marina Salud és diferent al de Conselleria i al dels ajuntaments i per tant la informació arriba esbiaixada». Davant este entrebanc, la directora general de l'Alta Inspecció Sanitària va demanar als alcaldes i alcaldesses que traslladen als seus veïns i veïnes que, quan tinguen algun problema, per exemple «quan tinguen una assistència conflictiva, quan tinguen problemes, quan estiguen en una llista d'espera més del desitjable, quan vagen a urgències i hagen d'espera massa hores per ser atesos, quan el tracte no siga cordial o quan les cites es donen per a d'ací a molt de temps», apuntava Enrique Moll, que acudisquen als ajuntaments a presentar eixes queixes. Els consistoris seran els que s'encarreguen de presentar eixes queixes al comissionat, assegurant-se que arriben, tant a Marina Salud com a la Conselleria de Sanitat.

El procediment que va a encetar-se a la Marina Alta és un calc del seguit en la Ribera, on durant l’any passat es va posar en marxa la mateixa fórmula de visites als ambulatoris, que van culminar abans de l’estiu passat. En aquell cas no calia rescindir el contracte amb la concessionària, ja que acaba l’1 d’abril de 2018. El cas de la Marina Alta és més complex. La concessió no conclou fins l’any 2024, de manera que si la reversió es produeix aquesta legislatura, haurà de ser pactada amb Marina Salud. I és per això, que des de la Generalitat volen que els possibles incompliments queden reflectits el que els permetria que s'abaratira la liquidació del traspàs.

Acompanyant en la reunió a Isabel González han estat el comissionat del departament de salut de la Marina Alta, Joan Puig, així com la directora territorial de la Conselleria de Sanitat, Encarna Llinares, que va dir estar «a disposició dels alcaldes perquè tinguen la seguretat que treballarem colze a colze perquè els ciutadans d’aquesta comarca tinguen l’assistència de la qual són mereixedors». Afegia que en l’actualitat la prestació sanitària a la Marina Alta «no està acord amb el que mereixen».

1793 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!