Brigades de la direcció general de Medi Natural treballaran en l’eradicació de plantes exòtiques invasores al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva
Els treballs, que es duran a terme la setmana que ve, es realitzaran en dues zones del Parc Natural, en la capçalera del Riu Racons i la bassa dels Bessons (al terme de Pego) on s’eliminarà l’Egeria densa i la Ludwigia grandiflora i a la vall de Ratlla (terme d’Oliva). Les espècies invasores seran substituïdes per espècies autòctones.
Les plantes invasores es reproduïxen ràpid i no tenen problemes per proliferar en qualsevol espai amb unes mínimes condicions per a la vida. Això fa que, una vegada s’introduïxen siga molt difícil la seua eradicació. A la marjal fa temps que van arribar la Egeria densa i la Ludwigia grandiflora per fer-se les «ames dels rius i de les séquies», per dir-ho d’alguna manera.
Després de la insistència de l’Ajuntament de Pego perquè s’actuara sobre elles per a minimitzar el seu impacte, el director del Parc Natural ha mediat per a aconseguir que la setmana que ve brigades de la direcció general de Medi Natural treballen en l’eradicació d’estes plantes exòtiques invasores.
Es treballarà en dues zones i les plantes invasores seran substituïdes per espècies autòctones.
La primera zona, en terme de Pego, està dividida en dos subzones. S’actuarà a la capçalera del Riu Racons en l’eradicació de l’Egeria densa i la Ludwigia grandiflora. Este sector ha estat seleccionat seguint les directrius del document «Medidas de gestión de flora acuática invasora en el Parque natural de la Marjal de Pego-Oliva» (2016). El primer pas serà l’extracció de la població més alta del riu i es continuarà corrent avall. Com a punt positiu, des de la direcció del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva s’assenyala que «een este punt s’han trobat recentment individus de samaruc (Valencia hispanica) fruit d’una solta de l’any 2011 la qual es pensava fracassada».
El sistema d’extracció de les espècies exòtiques invasores serà manual. El període per realitzar este treball s’ha triat perquè es creu que «és el més adient tant pel que fa l’eradicació de les exòtiques, com a la compatibilitat de la població de samaruc». En ser una tasca manual les brigades treballaran amb «varejadors, rastells, barca neumàtica, barrera anti-propagació i remolc per tal de transportar els residus».
A més de la capçalera del Riu Racons també es treballarà a la Bassa dels Bessons en l’eradicació d’Egeria densa. A més es prepararà el terreny per a plantar Nymphaea alba.
L’altra zona en la que es treballarà, al terme d’Oliva, és la Vall de la Ratlla. Allí els treballs d’eradicació d’espècies exòtiques invasores terrestres es realitzarà sobre un terreny públic que també es repoblarà amb espècies autòctones. Esta zona es troba pròxima a l’autopista AP-7 i s’ha detectat que les espècies al·lòctones (Acacia, ricinus i Cortaderia) inicien expansió cap als bancals erms del Parc. D’ahí la tria per treballar en la seua eradicació.
Este treball d’eradicació d’espècies invasores també «pretén continuar en la millora de la coordinació i comunicació entre les tres àrees de treball implicades en la gestió del medi natural», apunten des de la direcció del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva. Que també avança que, en acabar els treballs es trauran les conclusions pertinents.