El tractament contra la processionària a Monte Pego elimina entre 30.000 i 75.000 erugues
L’objectiu final d’esta campanya, que l’Ajuntament de Pego va dur endavant en zones comunes de pinar de Monte Pego a principis de juny, és «evitar la desforestació de Monte-Pego i evitar danys molt greus a les persones i animals pels pèls urticants que desprenen les erugues de la processionària».
A principis de 2017 la Regidoria de Medi de l’Ajuntament de Pego es va comprometre amb els veïns i les veïnes de Monte Pego a aplicar trampes per als nius de la processionària en els pins de les zones comunes de la urbanització. A principis de juny, amb l’arribada del bon temps, va començar la col·locació de trampes per part de l’empresa Icsam.
L’empresa va realitzar un tractament preventiu i sistèmic. Va distribuir en 25 pins infestats o amb símptomes per processionària trampes de captura massiva de mascles amb feromona. Un sistema de control molt recomanable per actuar tant en zones amb baix nivell d’infestació com en zones poblades. Es tracta d’utilitzar trampes que contenen les hormones sexuals naturals o de síntesi, que atrauen els mascles de l’espècie en fase de papallona abans que fecunde les femelles. També es van col·locar el que s’anomena greentrap collar antierugues, és una trampa ecològica per a lluitar contra les erugues processionàries del pi que aconseguix capturar-les mentre baixen pel tronc, el que permet evitar que se soterren i seguisquen el seu cicle vital.
El cicle d’este lepidòpter és el següent: les papallones naixen entre la segona setmana de juny i la segona de juliol, depenent de les temperatures, i solen morir a setembre. El nombre d’ous per posta oscil·la entre 120 i 300 donant un aspecte de canut que recobrix les fulles dels pins. A les 4 setmanes solen eclosionar els ous, sobre la segona quinzena de setembre. Una vegada eclosionats els ous, les larves comencen a alimentar-se en el mateix lloc on estan i, a poc a poc, van desplaçant-se per l’arbre. Les erugues s’alimenten de nit. En l’estadi larvari 5é és quan comencen a baixar dels pins i comencen les processons (d’ahí el nom). Busquen lloc per soterrar-se i iniciar un nou cicle.
Els resultats d’esta primera actuació a les zones de pinars comunes de Monte Pego, segons l’informe tècnic elaborat per l’empresa Icsam per a la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, «el tractament realitzat en la fase prèvia per a eliminar les papallones en fase adulta ha sigut excel·lent per als recursos empleats». També es recomana, per part de l’empresa, ampliar-se la zona d’actuació amb la disposició de més trampes per a atrapa les papallones.
Icsam ha realitzat dos revisions dels tractaments utilitzats, una a juliol i l’altra a setembre. En la primera es van aconseguir atrapar al voltant de 150 papallones i en la segona al voltant de 100 papallones, el que implica, l’eliminació d’entre 30.000 i 75.000 erugues. Una oscil·lació molt àmplia perquè, com s’ha apuntant anteriorment, el nombre d’ous per posta oscil·la entre 120 i 300.
Recomanen des de l’empresa que al mes de gener de 2018 caldria realitzar-se una nova investigació per veure els possibles nius i realitzar un tractament de canó nebulitzador.
L’objectiu final d’esta campanya és «evitar la desforestació de Monte-Pego i evitar danys molt greus a les persones i animals pels pèls urticants que desprenen les erugues de la processionària». Les erugues de la processionària tenen mig milió de pèls urticants i s’ha d’evitar tocar-les. Si es toquen per accident, els experts al·lergòlegs recomanen, primer de tot rentar la zona amb aigua i sabó, i si els efectes perduren, es pot aplicar algun antihistamínic o corticoide.