La junta rectora del PN de la Marjal de Pego-Oliva aprova la creació d’una Comissió d’Ús Públic

Davant l’increment detectat del nombre de visitants i el possible impacte negatiu de les activitats que allí realitzen. La junta rectora també va aprovar una proposta perquè la Conselleria inicie l’elaboració i redacció del PRUG del parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. A més, es va acordar fer un monogràfic sobre la concentració parcel·lària atès els distints punts de vista dels membres de la junta rectora del parc natural, segons han assenyalat fonts municipals.

17_10_19_JR_PN_Pego_OlivaDimecres passat es va reunir a l’Ajuntament d’Oliva la Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. En eixa reunió es va aprovar la creació d’una Comissió d’Ús Públic per a este espai protegit davant l’increment detectat del nombre de visitants i el possible impacte negatiu de les activitats que estos puguen realitzar en este espai protegit. En esta Comissió es plantejarà quin tipus de turisme es vol per al parc natural i quin és el més adient per a un espai natural protegit.

Des de l’Ajuntament de Pego s’avança que l’aposta hauria d’anar cap a un turisme especialitzat i de qualitat. En esta línia s’ha signat un conveni amb la Fundació Baleària perquè les visites d’escolars de les Illes Balears incloguen una visita al PN de la Marjal de Pego-Oliva. Així mateix, enguany per primera vegada fullets informatius sobre la riquesa ornitològica de l’aiguamoll han estat presents a la British Birdwatching Fair, principal fira internacional dedicada al turisme ornitològic que celebra al Regne Unit. Finalment trobem l’opció de conèixer la marjal d’una manera diferent, que este estiu ha oferit l’Ajuntament amb els passejos en barca pel riu Salinar. Passejos que inicialment anaven a durar un mes i que finalment la Conselleria va donar permís perquè pogueren fer-se durant tres mesos, segons expliquen fonts municipals.

Tornant a la reunió de la junta rectora del PN. Durant el torn de paraules, la junta rectora va proposar que la Conselleria elabore i aprove el Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) del parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Sobre esta qüestió hem de recordar que en el ple ordinari d’octubre de 2016 (ara ja un any), l’equip de govern (PSPV i CdPI) van presentar una moció, que va ser aprovada per unanimitat, que instava a la Conselleria de Medi Ambient a què formulara el Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. El PRUG s’hauria d’haver redactat dos anys després de declarar-se espai protegit, és a dir, en 1996. La moció manifestava que «és absolutament necessari el desenvolupament del PRUG». Estos plans rectors «constituïxen el marc en el que s’han de desenvolupar les activitats directament lligades a la declaració de l’espai natural protegit i, en particular, de la investigació, l’ús públic i la conservació, protecció i millora dels valors ambientals» i, accentua la moció que «correspon a la Conselleria de Medi Ambient la formulació dels plans rectors d’ús i gestió».

La junta rectora també va decidir celebrar un monogràfic sobre la concentració parcel·lària, segons han explicat a Ràdio Pego fonts municipals. Esta decisió es prenia després que, una vegada exposada la necessitat de finalitzar eixe procés, s’evidenciara la varietat de punts de vista dels agents presents en la junta rectora, com puguen ser la Comunitat de Regants de les terres arrosseres, la Conselleria de Medi Ambient i d’Agricultura o la regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Pego. En una cosa estan totes les parts d’acord. La concentració parcel·lària de la Marjal gés una qüestió que s’ha de solucionar quant abans millor.

D’altra banda, en la reunió també es va reiterar la necessitat que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer informe la Junta rectora del Parc Natural del règim d’extracció d’aigua en el parc natural i en la seua zona d’influència.

Finalment, el director-conservador va informar els membres de la Junta rectora del recompte positiu d’exemplars de samaruc en la capçalera del riu Racons on l’any 2011 va haver-hi una reintroducció d’esta espècie «que es trobava fracassada». Este descobriment va ser fruit dels treballs d’eradicació de plantes exòtiques invasores del Parc Natural que les brigades de la direcció general de Medi Natural van dur a terme els dies 21 i 27 de setembre de 2017.

A la junta rectora de la Marjal de Pego-Oliva han assistit representants dels serveis territorials d’Agricultura i Medi Ambient d’Alacant, de la Unió de Llauradors i Ramaders, membres d’Ecologistes en Acció, l’alcalde de la localitat de Pego, Enrique Moll, i la regidora de medi ambient d’Oliva, Inma Ibiza Cots.

 

2057 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!