El ple pegolí aprova rebutjar les agressions de la manifestació del 9 d’octubre de València

Ho fa amb els vots a favor de PSPV, Compromís per Pego i Volem Pego i amb els vots en contra de PP i Ciutadans de Pego Independents. Tots els partits, però, condemnen la violència. La moció ha estat presentada per Compromís per Pego.

Al ple ordinari de novembre, Compromís per Pego va presentar una moció per a rebutjar les agressions feixistes que es van produir el passat 9 d’octubre en la manifestació de la vesprada. La moció, explica que «El passat dia 9 d’octubre hi havia convocada una manifestació, plenament legal i autoritzada per la Delegació del govern espanyol, amb el lema «Sí al Valencià». Aquesta és la tradicional manifestació que es realitza cada any coincidint amb el 9 d’octubre a la ciutat de València i que congrega a milers de persones per celebrar aquesta data tan important pel poble valencià. Aquest any, però, aquesta tradicional manifestació ha estat marcada pels incidents provocats per l’extrema dreta valenciana».

P1340943Detalla la moció, que va ser llegida pel portaveu de la formació valencianista, Àngel Oltra, que «Una hora abans de l’inici de la manifestació, el lloc d’eixida de la mateixa (la Plaça Sant Agustí) estava ja ocupada per una contramanifestació no autoritzada que sols tenia com a objectiu impedir l’eixida de la manifestació convocada per diferents partits polítics, sindicats, organitzacions i col·lectius valencians». I denuncia que «Aquesta contramanifestació va acabar amb múltiples agressions cap a persones pacífiques que sols volien exercir el seu dret democràtic a participar d’una manifestació autoritzada, amb evidents mostres de passivitat per part de la policia nacional dirigida per Delegació del govern».

Per això, la moció demanava al ple de l’Ajuntament de Pego, d’una banda que declarara «el seu ferm rebuig a les agressions feixistes produïdes el passat dia 9 d’octubre a València» i de l’altre «la necessitat urgent de depurar responsabilitats polítiques per aquests fets. Per això, demanem la dimissió immediata del senyor Juan Carlos Moragues, delegat del govern, com a màxim responsable del dispositiu policial que no va aturar en cap moment les agressions ni va garantir la seguretat de les persones assistents a la manifestació així com totes les instàncies implicades».

P1340947Des de Volem Pego, Irene Sendra, manifestava el seu suport «total» perquè considerava que «és necessària per a denunciar estes conductes».

P1340950Carmelo Ortolà, des de Ciutadans de Pego Independents, declarava «estar en contra de qualsevol tipus violència». A partir d’ací, qualificaven la moció de «molt política» i comentava que esta «parla de feixisme» però, criticava, «òbvia que [la manifestació] l’organitza l’esquerra valencianista». D’altra banda, situava els fets en un moment en què «l’ambient estava súpercaldejat pel procés català […] i inclús en eixa manifestació estaven traient-se banderes que no són les nostres», el que considerava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents, «és provocar un poc la situació».

P1340946Des del PP, Ana Ortolà, també manifestava que «condemnem tot tipus de violència tan verbal com física, vinga de qui vinga i del costat que vinga». No obstant això, també considerava la moció «100% política i a més, un insult als cossos de seguretat de l’Estat als que vam demostrar tot el nostre recolzament en una moció anterior perquè trobem que van fer una faena que no és fàcil i de fet, _informava la popular_ ampliaren els efectius amb agents d’altres parts». Assegurava Ana Ortolà que «es va recolzar als participants. No hi ha constància ni de detinguts ni de ferits» i també enquadrava els fets ocorreguts durant la manifestació del 9 d’octubre en la tensió provocada per l’1 d’octubre català.

El portaveu del Partit Socialista, Enrique Moll, esgrimia els mateixos motius que Ciutadans de Pego Independents i PP «per a votar a favor» i és que, assegurava, «estem totalment en contra de qualsevol manifestació feixista i també en contra de qualsevol acció que estiga en contra del dret d’una part de la població a manifestar-se». Moll també era conscient que el 9 d’octubre hi ha molta gent que es manifesta amb «banderes que no són la nostra i amb reivindicacions que de moment no són les nostres». P1340954No obstant això, argumentava que els socialistes estaven «totalment d’acord» amb el que proposava la moció perquè «no és el mateix exhibir una bandera totalment democràtica, totalment constitucional com puga ser la quatribarrada a exhibir banderes espanyoles amb l’àguila que són totalment anticonstitucionals i que no tenen cap sentit». És per això que el socialista concloïa que «no podem posar en una mateixa balança a uns i altres». Així mateix, recordava que és una manifestació que, tot i que estiga convocada per «l’esquerra radical del País Valencià» és una «manifestació pacífica que fa 30 o 35 anys que es fa».

Li recriminava la popular Ana Ortolà que la moció el que demanava era «la dimissió del delegat del govern per l’actuació de la Policia Nacional». Enrique Moll, la rectificava argüint que la moció la dimissió es demana per «l’actuació que van fer uns grups feixistes que no estaven autoritzats en contra de la manifestació i davant la passivitat de la policia» i li demanava a la portaveu popular que «no barregem les faves de l’1 d’octubre […] amb el 9 d’octubre».

La moció va ser aprovada per 11 vots a favor (PSPV, Compromís per Pego i Volem Pego) i 4 vots en contra (PP i Ciutadans de Pego Independents).

 

1812 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!