Hi haurà Federació Coordinadora de Muixerangues
Dissabte passat, dènou colles muixerangueres, la majoria de les existents actualment, van signar un acord per a constituir una Federació de Muixerangues. Entre les signants hi és la Muixeranga de la Marina Alta, hereva de la Muixeranga de Pego, com indica el fet que la seua seu social continue a Pego. A partir d’ara les colles hauran de ratificar en les assemblees respectives els estatus acordats.
El dissabte 11 de novembre, a la Casa de Cultura d’Alcúdia, el moviment muixeranguer va viure una data clau que obre una nova etapa. Dènou colles muixerangueres, la majoria de les existents actualment, van signar un acord per a constituir una Federació de Muixerangues. A partir d’ara les colles hauran de ratificar en les assemblees respectives els estatus acordats. La nova Federació Coordinadora de Muixerangues es constituirà formalment amb representants de les colles i d’institucions al Museu de la Festa d’Algemesí, en una data encara per determinar però abans del 28 de gener de 2018. És el dia que el conjunt de colles s’ha marcat com a límit.
En la nova federació les colles tindran un vot ponderat en funció de la seua tipologia; en cas d’exercir-se votacions, les colles grans tindran més pes. Les muixerangues hauran de complir uns requisits tècnics per tal de ser considerades d’una tipologia determinada. Mentre una colla no es considere colla de quatre serà colla en formació, durant un període de temps de tres anys prorrogables. Hi haurà, a més, colles de cinc, colles de sis i colles tradicionals. L’acord s’ha gestat després d’intenses reunions entre les colles, que van començar en una primera trobada a Algemesí el mes d’abril passat. Després n’hi ha hagut una altra a Algemesí, a Gandia i finalment a l’Alcúdia. Els estatuts de la futura Federació apleguen tot un seguit d’objectius i activitats destinades a reforçar el fet muixeranguer, millorar el treball de les colles i donar a conèixer la muixeranga.
En conjunt han signat l’acord final dènou colles, presents en la reunió final de l’Alcúdia. Altres agrupacions que han participat en reunions anteriors també podrien ser presents el dia de la constitució formal. Són la Muixeranga d’Algemesí, la Nova Muixeranga d’Algemesí, la Muixeranga de Castelló, la Muixeranga de la Safor, els Negrets de l’Alcúdia, el Ball dels Locos de l’Olleria, la Muixeranga de Sueca, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d’Alacant, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga la Torrentina, la Muixeranga d’Alginet, la Muixeranga de la Marina Alta, la Muixeranga de la Plana, la Muixeranga de Xàtiva, la Muixeranga de Guadassuar, la Muixeranga de València i la Muixeranga de Carlet.
La Muixeranga de la Marina Alta, hereva de la Muixeranga de Pego, on des de ja feia uns anys s’integraven membres d’altres poblacions de la comarca, es va constituir com a tal a finals de juliol de 2017. Eixe canvi es produïa després de 9 anys treballant la cultura popular a Pego i difonent-la arreu de la comarca. El canvi de denominació permetia a la Muixeranga apostar clarament per ampliar les seues fronteres, reforçar-se i augmentar la seua dimensió. Va ser en una assemblea general convocada a Ondara, quan muixeranguers i muixerangueres de tota la Marina Alta van decidir, a finals de juliol de 2017, formalitzar una realitat que s’havia forjat els últims anys i agrupar tota la gent de la comarca que hi volia contribuir a fer pinya.
Font: Temps de Muixeranga