AETHMA visita la Marjal, el museu etnològic i beu suc de taronja a Pego
Este matí l’Associació d’Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AETHMA) ha visitat Pego dins el V Fòrum d’arròs a banda, a banda de l’arròs. I és que enguany este esdeveniment gastronòmic adopta un nou format convertint-se en un fòrum experiencial on els participants tindran l’oportunitat de conéixer el procés de producció de l’arròs començant pel més bàsic, el seu cultiu. I per això este matí visitaran els camps d’arròs del Parc Natural de la Marjal de Pego, la Muntanyeta Verda per poder contemplar tota la seua extensió. Però també visitaran el museu etnològic de Pego i acabaran la visita tastant el suc de taronja que produïxen les collites de la Cooperativa Agrícola de Pego.
Turisme Dénia i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA) han organitzat hui, 27 de novembre, la cinquena edició de fòrum Arròs a banda, a banda de l’arròs plantejant-la com una jornada experiencial. D’esta manera, el fòrum, dirigit a professionals encara que obert també al públic en general, s’ha traslladat a Pego per a oferir als seus participants l’oportunitat de conèixer de primera mà el lloc d’origen de la producció d’arròs en la comarca i el propi procés de producció, s’han desplaçat fins al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.
Gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Pego s’ha programat una trobada amb el productor local, Vicent Dominguis, que els ha donat a conèixer amb detall les varietats d’arròs que es conreen a la marjal, bomba i bombó. Una experiència que, valorava la presidenta d’AETHMA, Cristina Sellés, que ha estat «un encert», entre d’altres coses perquè «l’arròs és fonamental». A la marjal també han visitat la Muntanyeta Verda, des d’on han pogut contemplar tota l’extensió d’arrossar que hi ha a l’aiguamoll. A continuació, per a completar la informació, han visitat el Museu Etnològic, on s’exhibeixen les eines de cultiu de l’arròs i es repassa com es cultivava, abans de la mecanització, l’arròs a la Marjal.
Han acabat la visita al municipi visitant la Cooperativa Agrícola de Pego, on han pogut degustar les diferents varietats de taronges del terreny, un altre dels productes estrela de Pego.
Divendres passat, a Dénia es va presentar el V Fòrum Arròs a banda, a banda de l’arròs amb la presència de la regidora de Medi Ambient pegolina, Laura Castellà, l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i la presidenta d’AEHTMA, Cristina Sellés. En esta presentació Laura Castellà va afirmar que «Pego disposa d’un espai natural molt important per a nosaltres i per a la comarca, que volem posar en valor i aconseguir que siga sostenible», referint-se al PN de la Marjal. Per açò, iniciatives conjuntes com la que planteja el fòrum de l’arròs a banda reforcen i donen visibilitat al treball comarcal que s’està realitzant, especialment en el marc del projecte Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia. En la mateixa línia es va manifestar l’alcalde denier, qui ha reforçat la idea de treball conjunt i en clau de comarca «per a fer visible el potencial gastronòmic i com a indústria agroalimentària» que té la Marina Alta.
Finalitzada la visita a Pego, els participants han viatjat fins a Cullera per a gaudir d’un esmorzar a casa Salvador i participar en un acte de reconeixement que li ha preparat l’organització del fòrum al propietari del local, Salvador Gascón. Com assenyalava Cristina Sellés, Gascón ha sigut durant molts anys “col·laborador inestimable”, del concurs internacional d’arròs a banda que celebrava Dénia i que inspira en bona mesura el fòrum. Gascón va participar en la difusió del concurs, però també en l’organització i, alguns anys, va ser fins i tot membre del jurat. Per tot això hui se li ha lliurat un detall «en agraïment a la seua col·laboració i com a reconeixement a la seua trajectòria professional».
Complementant aquest fòrum, de l’1 al 10 de desembre se celebra la V Setmana Gastronòmica Dénia, una proposta en la qual 20 restaurants, dos més que en l’anterior edició, serviran un menú amb la recepta tradicional de l’arròs a banda com a protagonista. En este sentit, la presidenta d’AETHMA explicava que, per a molts restauradors servir l’arròs a banda a la manera tradicional «ho veuen difícil» perquè suposa «traure l’arròs caldós i després el peix a banda, com ho feien els pescadors». La solució l’han trobada amb les reserves. Qui vullga menjar un arròs a banda durant la V Setmana Gastronòmica de Dénia, haurà de reservar.
Assenyalava Cristina Sellés que el sector de la restauració està fent un gran esforç de conscienciació de tota la tasca que s’ha de fer a través de la Ciutat Creativa UNESCO de la Gastronomia, «perquè estos plats se seguisquen fent per a diferenciar-nos» de la resta de comarques que també fan arròs a banda. Alhora, permet que siga «una manera de mantenir els plats tradicionals amb la col·laboració de la comarca i potenciar molt més este tipus de plats».