L’encís pel rei en Llop permet a Mikel Toledo i Banyuls crear una trilogia en format de novel·la gràfica

Rex Lupus. El sexto reino. Libro 1º, va ser presentat a Pego, el poble natal de l’autor, el passat dijous 30 de novembre, a la Casa de Cultura. El descobriment del personatge es remunta a l’any 2004, durant la celebració del 725 aniversari de la Carta Pobla. Després d’uns anys oblidat, Mikel Toledo recupera la curiositat per Ibn Mardanis, arrel del regal d’una novel·la històrica que tenia com a protagonista una reina mulsumana, casada amb, justament, el rei en Llop.

24296541_553285305008703_4024852005580949777_nFa quasi un mes, el passat 30 de novembre, un pegolí relacionat principalment amb la creació fallera ens descobria una faceta nova del seu ventall creatiu, es tracta de Mikel Toledo i Banyuls qui presentava la seua primera novel·la gràfica sobre una figura que des de la celebració del 725 aniversari de la Carta Pobla li va despertar una immensa curiositat, el conegut com a Rex Lupus.

24294308_553285275008706_5885737304645656000_nLa regidoria de Cultura, Laura Castellà, apuntava el plaer que li provocava veure el saló d’actes de la Casa de Cultura ple de gom a gom i no era per a menys, perquè no tot el món que hi va assistir es va poder seure, tot i que haver tret les cadires extres. Apuntava Castellà que cada presentació és una oportunitat per «descobrir la qualitat de la gent de Pego».

24129948_553285335008700_804744892291105332_nL’encarregat de presentar a l’autor de Rex Lupus. El sexto reino. Libro 1º, va ser Salvador Pascual Sastre, ‘el Cantero’. La seua relació es remunta a l’any 1974, quan Salvador el va tindre com a alumne a segon curs del Convent. D’aquell curs recordava el Cantero que van començar a donar valencià i van dedicar una bona part del temps a fer manualitats, especialment, Falles. Va ser el primer contacte de Mikel amb el seu artista faller, també va viure el primer desengany faller perquè algú va tirar un coet i la falla va cremar abans d’hora. La relació, però, va ser fluida entre mestre i alumne i, quan Salvador ja estava donant classes a l’escola pública va decidir prendre fotografies d’un còmic que estava preparant Miquel Toledo. El còmic volia posar dibuix a la lletra a la cançó de Parálisis Permanente, Quiero ser tu perro‘. Eren els primers traços que l’han portat a l’aventura que presentava a finals de novembre a Pego, el seu poble natal.

És al 1993 quan comença a fer falles i el 1996 va fer la primera falla per a Pego i van intentar «innovar». Com? Explicava Salvador Pascual que afegint algun element que es poguera identificar clarament amb Pego. En aquell primer monument faller va ser una taula i persones asseguts com si estigueren al ple municipal. Malauradament, les crítiques no van eixir. Una altra de les innovacions va consistir en la incorporació d’algun element que fora interessant, en aquell cas va ser un túnel.

CapturaAgafava el testimoni l’autor de Rex Lupus. El sexto reino. Libro 1º, Mikel Toledo i Banyuls i ho feia explicant des de ben menut tenia la inquietud «de fer tebeos». Això i el fet que al 2004 l’Ajuntament li va encomanar una falla per a commemorar el 725 aniversari de la Carta Pobla. Però també va crear una auca en què s’explicava com es va fundar la muralla cristiana de Pego. A partir d’eixe moment va començar a buscar informació sobre la figura d’Al-Azraq i en eixa recerca per Internet, majoritàriament, va descobrir una figura més fascinant encara als seus ulls, «el Rei en Llop de València i Múrcia».

Confessava Toledo que en veure eixe nom entre la documentació li va provocar una sensació, un pressentiment «com si ja l’hagués sentit abans». Va buscar més coses sobre ell i va trobar poc, però suficient «per a plantejar-me sobre quin personatge fer el meu treball». I és que este personatge el va «captivar, encisar». Les circumstàncies personals, però, van fer que eixa figura s’endormiscara en el subconscient.

El dia de Nadal de 2012 va reviure el personatge misteriós del rei Llop arrel d‘un regal, d’un llibre de novel·la històrica, un gènere que li encanta a Mikel Toledo. La protagonista era una reina musulmana que, curiosament, el seu marit era «aquell rei que em va encisar 8 ó 9 anys abans». No va fer falta res més perquè Miquel tornara a submergir-se per la xarxa per a completar la informació que tenia sobre el Rei en Llop de València i Múrcia.

Captura 2Hi va regnar durant 25 anys. Un període extens que suposava tot un repte per a l’autor. La solució va ser projectar una trilogia i anar explicant, a poc a poc, qui va ser Ibn Mardanis, qui va governar el Sharq al-Andalus entre els anys 1147 i 1172, adherint-se al califat abbassí, període en el qual va mantenir relacions amb els cristians i va lluitar contra els almohades.

El següent dubte que se li va plantejar a Mikel Toledo era bàsic per poder dur a terme el projecte que tenia en ment. I és que en aquell moment no tenia clar «si me’n recordaria de dibuixar en pla còmic, vaig provar i vaig fer un primer dibuix», l’elegida, l’esposa favorita del rei musulmà.

Captura 3Superada eixa prova, la següent era ordenar en vinyetes la ingent quantitat de documentació històrica que va poder recopilar sobre el Rei Llop. No va ser fàcil, però, amb paciència i molta prova ho va aconseguir. «El còmic compta amb unes 270 il·lustracions que han costat de crear unes 3.500 o 4000 hores, segur», explicava l’autor.

«Per què la història no ens parla d’estos personatges?», es pregunta Mikel Toledo i és que el rei Llop «va segellar moneda», el que ja apunta la seua rellevància històrica.

Estos són alguns exemples dels avanços que va procurar el rei en Llop a la seua població i que van encisar l’autor pegolí, Mikel Toledo i Banyuls que aquell 30 de novembre, va continuar explicant a una sala d’actes de la Casa de Cultura plena de gom a gom amb eixa tonalitat apassionada que li desperta el protagonista de la seua trilogia de novel·la gràfica, el Rei en Llop de València i Múrcia.

 

2515 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!