Aquest cap de setmana et proposem… | Ruta de les ermites

Després de les vacances de Nadal, toca tornar a la rutina. Aquest cap de setmana, i coincidint amb la festivitat de Sant Antoni, et proposem una ruta per les ermites de Pego.

La festivitat de Sant Antoni és la festa més celebrada en tot el territori valencià. En més de 300 municipis es celebra aquesta festa en honor a Sant Antoni Abad, també conegut com Sant Antoni del Porquet.

A la Marina Alta són molts els municipis on tenen marcats al calendari aquesta data.  Pego, Benissa, Xàbia, Ondara, Pedreguer, Vall de Laguar… Són alguns dels pobles que organitzen fogueres, firetes, balls de dimonis, benediccions d’animals o els tradicionals porrats.
Sant Antonis MACMA

I és que Sant Antoni és un dels sants més populars i més venerats amb multitud de festes i d’ermites dedicades a ell. De fet, a Pego en tenim una on se celebra el tradicional porrat, amb diverses paradetes d’aliments i llepolies on la gent para a comprar, això sí, sempre després de pegar-li les tres voltetes a l’ermita.

I coindicidint amb les diverses celebracions d’aquest cap de setmana que giren en torn al patró dels animals, vos proposem aquesta ruta, apta per a tota la família i, com no, també per a les mascotes de la casa.

ruta_ermites
Podeu descarregar-se la ruta a Wikiloc

La ruta s’inicia a l’Ermita de Sant Miquel, situada al carrer homònim, antic raval de Pego que creixia junt al desaparegut Portal del Mayorazgo (o d’Oliva). Es tracta d’una ermita del segle XV-XVI i, per tant, és una de les construccions més antigues que es conserven a Pego.

21
Ermita de Sant Miquel

Ha sigut restaurada en diverses ocasions, sent l’última a 2007.

El 27 de setembre és la festa d’aquest sant i els veïns del barri organitzen diverses activitats i celebracions entorn a Sant Miquel.

La següent ermita dins de l’itinerari és la de Sant Antoni. Es troba en un tossal menut a la partida de Sant Antoni, també coneguda com Benisuleima, nom que també rebia l’antiga alqueria musulmana. L’ermita data del segle XVI i, a l’igual que la gran majoria d’aquestes, va ser construïda amb una finalitat evangelitzadora. Malgrat que l’ermita és privada, es troba restaurada i en bones condicions.

Ermita de Sant Antoni
Ermita de Sant Antoni

Ubicada en un paisatge agrícola, l’ermita compta amb una zona amb taules i cadires per gaudir d’un esmorzar o un bon dinar a l’aire lliure. Allí s’organitza el tradicional porrat, anterioment comentat. La festivitat del sant és el 17 de gener, les celebracions en honor al sant se celebren al voltant d’aquesta data.

La tercera ermita que es proposa visitar està dedicada a Sant Sebastià. Es troba situada a la partida de Benumeia, en una zona un poc elevada, rodejada de tarongers, ubicada prop del Barranc de Rupais, a l’encreuament entre el camí de Benumeia i el camí de Cotes (camí vell de Sagra).

Ermita de Sant Sebastià
Ermita de Sant Sebastià

L’ermita, que data del segle XVII, va ser construïda sobre l’antiga mesquita de l’alqueria de Benumeia i com passara amb l’alqueria de Benisuleima i la gran majoria d’alqueries musulmanes, amb l’expuslisó dels moriscos, va ser despoblada. Amb la desamortització de Madoz l’ermita va passar a mans privades, entre les quals es troben les del modisto de la reina Isabel II d’Espanya (1830-1904).

Anteriorment també es realitzaven porrats al voltant de l’ermita en la festivitat de Sant Sebastià, 20 de gener. No obstant, actualment l’ermita es troba en desús, a l’espera d’una restauració indubtablement necessària.

I per concloure aquest itinerari anirem al Pla de la font, on es troba l’ermita de Sant Josep. És l’única ermita que actualment continuen celebrant-se eucaristies setmanalment. L’ermita que hui podem contemplar data del segle XX, però la seua edificació primitiva va ser construida en el segle XVI-XVII.

Ermita de Sant Josep
Ermita de Sant Josep

En 2016 es va sometre a una gran restauració que va traure a la llum l’antic sostre enteixinat de fusta, així com antics paraments de maons dels arcs de la coma o les pintures de l’altar major.

Llibre complementari a la ruta: "Espais d'espiritualitat. Les ermites de Pego"
Llibre complementari a la ruta: “Espais d’espiritualitat. Les ermites de Pego”

Es tracta d’una ruta cultural, pel que aquest itinerari es recomana fer-lo amb ajuda del llibre Espais d’espiritualitat. Les ermites de Pego per poder conèixer part de la riquesa patrimonial del nostre terme.

La ruta a més a més és ofertada per l’Oficina de Turisme de Pego moltes vegades al llarg de l’any i, en aquestes ocasions, es pot accedir dins de les construccions d’es d’on la historiadora Maria José Berenguer i el pare franciscà Àngel Talens expliquen tant la vessant religiosa com històrica d’aquestes ermites de Pego: Sant Miquel, Sant Antoni, Sant Sebastià i Sant Josep.

Per últim, vos proposem altres rutes complementàries per poder gaudir de la festivitat de Sant Antoni. La primera es tracta del recorregut de la romeria de Sant Antoni, que s’inicia a l’ermita de Sant Josep i finalitza a la de Sant Antoni.

romeria_sant_antoni
Podeu descarregar-se la ruta a Wikiloc

La segona ruta que vos proposem es tracta d’una ruta circular molt freqüentada pels veïns i veïnes de Pego.

Ruta_circular_SantAntoni_Pego
Podeu descarregar-se la ruta a Wikiloc


Que gaudiu d’un bon cap de setmana!




T’agrada aquesta secció? Coneixes algun tresoret o ruta de Pego i les Valls que vulgues que fiquem en valor? Fes-nos-els saber deixant-nos un comentari.

2089 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!