Les pluges, de fins a 240 litres, tornen a tallar carreteres i causen desallotjaments i inundacions

La pluja va tornar ahir amb força a la Marina i al Pais Valencià en el sisè dia consecutiu en situació de preemergència provocant escenes de temor entre els afectats per les precipitacions torrencials de divendres passat 12 d’octubre. De nou va haver desallotjats, carreteres tallades i urbanitzacions inundades a Xàbia. Per altra banda, el Bloc de Pego va analitzar esta setmana la situació creada per la pluja i ha responsabilitat a la CHJ i a la Generalitat de no invertir en matèria preventiva. La intensa pluja caiguda ahir en La Marina Alta, molt castigada per les precipitacions de divendres passat va obligar a desallotjar com a mesura preventiva a 50 persones d’un càmping a Calp davant de la possible crescuda d’una rambla pròxima. A Benissa, la caiguda d’un mur en una vivenda va obligar a desallotjar una família mentres a Xàbia s’inundava la urbanització «Màrmara», en construcció, que ocupa l’antic saladar.

El fort onatge va provocar també que el port de Gandia romangués tancat per espai d’unes 3 hores i que la flota de Calp i Dénia romangués amarrada pel temporal. La major xifra d’aigua s’ha replegat a Gandia amb més de 240 litres/m2. A Pego en els tres darrers dies s’ha acumulat més de 150 litres que afegits als de la setmana anterior han deixat negats els camps més baixos del terme i els que estan a la vora d’avingudes d’aigua.

Les pluges dels darrers deu dies, afegides a les que es van produir a l’estiu i a la primavera han fet que 2007 es perfile com un dels anys més plujosos a la Comunitat. De moment ens hem de remuntar a 1989 per a trobar un any més humit que l’actual, si bé queden l’última desena d’octubre i els mesos de novembre i desembre, que conformen, en condicions normals, el període més plujós del clima de València, no és descartable que també se supere eixe rècord de 1989.

El causant de les darreres pluges ha estat un sistema ciclònic, semblant en la seua estructura als huracans tropicals però més xicotet. Es tracta del que en la terminologia meteorològica es denomina Medicane, terme derivat de la denominació anglesa «MEDIterranean hurriCANE», o huracà mediterrani. Les característiques d’este minicicló no són comparables en efectes potencials als d’un huracà, ja que les velocitats del vent no van aconseguir els 120 quilòmetres per hora, llindar a partir del qual es pot parlar d’huracà pròpiament dit.

El sistema ciclònic que ahir va tocar terra en els litorals valencià i murcià va tenir la seua gènesi en la depressió que des de la setmana passada afecta les comunitats mediterrànies. Després de descarregar més de 400 litres divendres passat, la gota freda o depressió aïllada en nivells alts (DANA) es va desplaçar cap al golf de Cadis, però en els últims dies ha tornat al Mediterrani per a propiciar les precipitacions dels últims dies i donar peu a la formació del sistema ciclònic d’ahir.

Continuem parlant de les pluges però ho fem ara en clau política. La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va anunciar ahir a Beniarbeig que el Decret Llei que el Consell de Ministres aprovarà hui divendres per a destinar ajudes amb caràcter d’urgència als afectats per les pluges, estarà dividit en cinc blocs i comprendrà tots els habitants d’al voltant de 70 poblacions, alhora que va descartar «polemitzar» sobre l’urbanisme i va argumentar que ara «no és el temps de buscar responsabilitats», sinó de «atendre els ciutadans».

María Teresa Fernández de la Vega va fer estes declaracions en l’Ajuntament de Beniarbeig, localitat que va visitar, junt amb El Verger i Calp. La vicepresidenta va realitzar un recorregut per la zona, en la que va visitar el pont destrossat per la crescuda del riu Girona i va parlar tant amb els ciutadans afectats, com amb els alcaldes. La vicepresidenta va traslladar el seu «sentiment d’orgull» per «tots els ciutadans espanyols, de la Comunitat Valenciana i d’Alacant i sobretot per les persones afectades» pel fort temporal. A ells els va lloar pel «coratge, el valor i al capacitat de fer front a l’adversitat, per la seua enteresa i per saber resistir una situació inesperada, que ha afectat les vides de moltes famílies».

Així mateix, va explicar que el Consell de Ministres aprovarà hui divendres, un conjunt de mesures de suport per a ajudar els ciutadans que s’han vist afectats. Estes ajudes, contingudes en un Decret Llei extraordinari i urgent, són un total de quinze mesures articulades en cinc blocs.

A este respecte, va exposar que totes estes mesures «s’estan coordinant des del primer moment i es continuaran coordinant amb la Generalitat valenciana», a fi que siguen «ajudes complementàries i d’establir mecanismes coordinats», que permeten que en «el menor temps possible, entre tots, prestem als ciutadans l’atenció i el suport que requereixen».

La vicepresidenta va precisar a més que estes mesures es concretaran en indemnitzacions per a aquells que hagen patit alguna incapacitat o problema físic, per als danys en vivendes i efectes -coordinat en este cas amb les mesures ja anunciades pel Consell-, en beneficis fiscals per a empresaris, segur de desocupació, crèdits blans per a maquinària i instal•lació industrials i danys a les produccions agrícoles i ramaderes. També contemplarà la reparació dels danys patits en llits i costes com a conseqüència del temporal. Tot això, segons va destacar, es coordina a través d’un informe de Protecció Civil, en col•laboració amb la Generalitat Valenciana.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Francisco Camps, va avançar ahir en les Corts que el Consell aprovarà hui una primera partida d’ajudes per 60 milions d’euros per a pal•liar els danys del temporal que va assotar la setmana passada les comarques del nord d’Alacant. No obstant, el crèdit podrà ampliar-se, ja que, segons Camps, serà «il•limitat». «Intentarem arribar fins a l’última circumstància personal i familiar per a tornar la normalitat com més prompte millor als municipis afectats» , va asseverar el cap del Consell, que va apostar per treballar de forma consorciada amb l’Administració estatal. En concret, va parlar d’un pla per a l’adquisició de vehicles per mitjà de l’exempció d’impostos de matriculació o d’IVA i el Pla Renove.

Per la seua part, el col•lectiu del Bloc de Pego va analitzar aquesta setmana els efectes de les pluges torrencials. Al respecte, el portaveu municipal, Joan Carles Cambrils, va criticar per un costat la falta d’inversions en la neteja de barrancs i rius per part de la CHJ, que depèn de Madrid, i la política urbanística del Consell en llocs com Calp i Beniarbeig on s’han construït nous adossats a menys de 50 metres del riu i que ara han quedat negats.

Així mateix va destacar la llavor de neteja realitzada la passada legislatura des de les regidories de Medi Ambient i Agricultura, tot i que no es competència dels ajuntaments. Una política que continua actualment. Els nacionalistes també va eixir en defensa de les critiques que responsabilitzen als ecologistes de la brutícia als rius ja que en 25 anys mai han tingut cap competència de govern ni en la Generalitat ni a l’Estat.
254 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!