‘5 de Pego’ recull el número exacte de pegolins que van ser deportats als camps de concentració nazi de Gussen, depenent de Mauthausen
La setmana passada es va presentar a la Casa de Cultura de Pego la versió actualitzada de ‘3 de Pego’ la cançó que La Gossa Sorda va publicar a Saó i que relata el per què, el com, el quan, i el que va passar al final». Reacció, que ha estat el grup encarregat d’esta actualització que sobretot consistix en la xifra, però també en l’estil que li ha donat el grup, més a prop del rap. Des de hui el videoclip es pot veure a les xarxes socials. Un treball que es veurà a tots els centres educatius que formen part de la Xarxa Mai Més.
Dissabte passat al saló d’actes de la Casa de Cultura no cabia ni una agulla. Ningú volia perdre’s la presentació de ‘5 de Pego‘, la versió actualitzada de la cançó de La Gossa Sorda, ‘3 de Pego’, pertanyent a l’àlbum Saó, a càrrec de jove grup local Reacció.
Els cantants de Reacció, Josep Quinto i Víctor Sendra, van ser els encarregats de persentar el videoclip que ha estat dirigit per Lorena Mengual, qui també es va asseure a la taula per a precedir l’estrena d’esta nova versió que ret homenatge als 5 pegolins deportats al camp de concentració nazi de Gussen, depenent de Mauthausen: José Cerver Morell, Vicente Sendra Escrivà, Andrés Sendra Morell, Pascual Franqueza Alentado i Carlos Sendra Sendra.
Joan Morell, professor d’Històries de l’IES Enric Valor de Pego i nexe de connexió perquè la versió ‘5 de Pego’ siga una realitat, va explicar que este projecte va eixir l’any passat durant una reunió entre l’Ajuntament de Pego, l’AMICAL de Mauthausen, l’Associació per la Memòria Històrica de Pego i l’IES Enric Valor. Alhores es va acordar proposar a Reacció actulitzar la cançó. Manifestava Morell que des de l’institut estan molt contents del resultat i de com este projecte «és un exemple de com es pot treballar la memòria històrica, com deu treballar-se perquè no siga només un tema acadèmic, ni d’una generació, sinó que la memòria històrica siga un tema de totes les generacions».
Avançava Joan Morell que ‘5 de Pego’, a través de la Xarxa Mai Més, «es difondrà per tots els instituts que estan adherits i tot el que puguem fer perquè passe a ser una cançó de referència de la memòria històrica de les persones que van morir a Mauthausen».
Víctor Sendra explicava que el videoclip que dóna imatge a la cançó ‘5 de Pego’, un factor que ajudarà a difondre d’una manera més efectiva entre el jovent, està enregistrat a Pego. Este s’ha ambientat per a intentar reviure, «recrear al màxim els moments el que van passar els 5 pegolins des què van eixir de Pego fins que van arribar a Mauthausen». Per a això s’ha jugat amb les llums, amb el maquillatge, amb la tria del lloc on està gravat, entre d’altres. Afegia Lorena Mengual, la directora i coguinista del videoclip, que «el que preteníem amb el videoclip era fer viatjar el missatge que transmet la cançó a través de les imatges».
«Va ser un gran repte fer la cançó» perquè «La Gossa Sorda és un referent per a nosaltres i per a tota la gent de Pego». A més perquè es tracta d’una «cançó molt canyera», confessava Josep Quinto, cantant de Reacció. Afegia que el que han intentat és imprimir-li un altre estil que sonara més a Reacció. Han optat per «rapejar més els versos amb un estil més adaptat al rock i les guitarres que volíem incloure al videoclip». l’estil de Reacció és diferent a la cançó original, com explicava Quinto. Pel que fa la imatge, han intentant recrear el que van passar el 5 de pego deportats a Mauthausen.
El videoclip de ‘5 de Pego’ dura 5’57”, però darrer duu moltes hores de treball, d’investigació primer i després de guionitzar. A més dels assajos i la gravació que va durar tres dies. El resultat final, però, els ha deixat satisfets després de l’esforç i les hores invertides. També per la resposta de la gent el dia de l’estrena que va aplaudir amb un estusiasme sincer durant una prolongada estona.
Sobre la història de la versió original de ‘5 de Pego’, la cançó escrita per Josep Nadal per a La Gossa Sorda, ‘3 de Pego‘, este explicava durant la presentació de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, el mes de maig de 2017 que la xifra de tres de Pego la va triar perquè, tot i que havia llegit en algun lloc que n’eren quatre, quan va intentar trobar l’article que els citava, no el va poder localitzar. Estem parlant que Saó, on està inclosa la cançó, es va publicar l’any 2008. La lletra deu ser posterior i en aquells anys Josep Nadal només va poder certificar que, com a mínim, hi havia 3 amb un cognom tan pegolí de Sendra. És per això que va preferir no xafar-se els dits.
Nadal hi va destacar, per damunt de tot, el perquè de la cançó que es construïx a partir de la coincidència de les dates de mort, molt properes totes en el temps, alhora que també beu de l’experiència vital que coneix Josep Nadal a partir de la vivència del seu avi al camp de concentració del camp d’Argelèrs. I és que per a l’excantant de La Gossa Sorda és important per a recordar les víctimes del terror nazi «recordar les seues il·lusions, quins eren els seus somnis i què és el que feien en vida i que els va portar fins allí». És per això que a la cançó «intente transportar-me al poble de Pego dels anys 30 i explicar un poc que és que crec que passava allí».