Es detecta un sisè focus de Xylella que afecta 31 parcel·les de la Marina Alta

En concret, en ametlers infectats a Alcalalí, Benigembla, Benissa, Calp, Gata de Gorgos, Llíber, Parcent, Senija, la Vall d’Alcalà i Xaló. Els positius es troben dins de l’actual zona demarcada, són de la mateixa subespècie múltiplex i es tornen a correspondre amb plantacions adultes d’ametler. Entre els termes afectats totalment i els afectats parcialment, pràcticament tota la comarca de la Marina Alta està tocada per la Xylella. De moment, Pego no està en cap dels dos llistats.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha informat les organitzacions agràries i cooperativistes de la Comunitat Valenciana de l’aparició d’un sisè focus de Xylella fastidiosa en la província d’Alacant i de les mesures adoptades per a la seua contenció. La declaració del brot s’ha efectuat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per mitjà d’una resolució de la conselleria, que pot consultar-se en l’enllaç següent: http://bit.ly/2Cv67Uj.

Els positius es troben dins de l’actual zona demarcada, són de la mateixa subespècie múltiplex i es tornen a correspondre amb plantacions adultes d’ametler. En concret, s’han detectat 47 parcel·les amb ametlers infectats, 31 parcel·les situades a la Marina Alta a Alcalalí, Benigembla, Benissa, Calp, Senija, Gata de Gorgos, Llíber, Parcent, la Vall d’Alcalà i Xaló. La resta de parcel·les infectades s’han detectat a Fageca, Altea, Balons, Quatretonda, Benimassot i Tàrbena. Sobre la Marina Alta hem d’afegir que el terme municipal de Murla també es troba íntegrament afectat per la presència del bacteri Xylella fastidiosa.

Termes municipals parcialment afectats a la Marina Alta: Beniarbeig, Benidoleig, Benimeli, Benissa, Calp, Castell de Castells, Dénia, El Poble Nou de Benitatxell, La Vall d’Alcalà, Vall de Gallinera, La Vall de Laguar, La Vall d’Ebo, Orba, Pedreguer, Sagra, Sanet i Els Negrals, Teulada, Tormos i Xàbia. Així, entre els termes afectats totalment i els afectats parcialment, pràcticament tota la comarca de la Marina Alta està tocada per la Xylella.

Com a mesura de contenció, la conselleria ha redefinit la zona demarcada ja establida per a Xylella fastidiosa subespècie múltiplex entorn de les noves parcel·les infectades pel bacteri i ha adoptat unes mesures fitosanitàries d’eradicació i control, en aplicació de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal, les mesures fitosanitàries d’eradicació i control que establix la Decisió d’execució (UE) 2015/789 de la Comissió. Així mateix, la Conselleria hi ha comunicat al ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient la nova situació.

El problema és que la decisió comunitària europea obliga, quan es detecta un positiu de xylella, a que en «100 metres de la parcel·la infectada, has d’eliminar tots els arbres que estiguen infectats, que tinguen sospita d’estar infectats, que mostren símptomes d’estar infectats o que pertanyen a espècies que puguen infectar-se. En resum, a 100 metres a la rodona de la parcel·la infectada qualsevol arbre ha de ser destruït. En la pràctica vol dir, arrancat i triturat o cremat. A més, en 10 quilòmetres a la rodona has de posar un dispositiu especial de prospecció. En vivers s’han d’immobilitzar», segons explicava el director general d’Agricultura, Roger Llanes, el passat 23 de novembre de 2017 durant la xerrada informativa sobre la xylella fastidiosa que van organitzar Coopego i l’Ajuntament de Pego. Això suposa que s’haurien d’arrencar bona part dels ametlers que es cultiven a la Marina Alta i el paisatge d’interior, principalment, canviaria de manera bastant radical el seu aspecte.

Als representants de les organitzacions i de les cooperatives agràries se’ls ha explicat que s’ha detectat la presència de Xylella fastidiosa en 20 individus de 77 analitzats de l’insecte Philaenus spumarius i en 3 de 248 Neophilaenus campestris analitzats, arreplegats en parcel·les infectades o els seus voltants de sis municipis diferents.

A més, se’ls ha comunicat que a la Comunitat Valenciana, per a l’anàlisi de Xylella fastidiosa s’han pres, en total, 11.784 mostres, amb 5.887 resultats negatius i 176 positius, procedents de 153 parcel·les de cultiu d’ametler, la resta estan pendents de resultats.

De les 11.784 mostres, 2.911 procedixen de vivers i/o centres de jardineria, 7.680 de plantacions regulars, 828 del medi natural i altres, i 365 de parcs i jardins.

Per províncies, 514 corresponen a la província de Castelló, 2.128 a la província de València i 9.142 a la d’Alacant (7.752 de la zona demarcada).

D’estes últimes, 176 mostres d’ametler són positives (pertanyents a 153 parcel·les d’ametler), 2.600 negatives i la resta pendent de resultat.

Cal recordar que la Conselleria va publicar el 16 de febrer els barems per al càlcul de les indemnitzacions als propietaris de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal afectats per la Xylella fastidiosa, que compensen amb fins a 6.192 euros les indemnitzacions d’arrancada i destrucció d’ametlers en secà de 3 a 28 anys d’edat. Més informació en: http://bit.ly/2ob0nKi.

La Conselleria disposa d’una pàgina web específica (https://www.xylella.es) i ha habilitat un telèfon d’atenció al ciutadà (900 532 000) i un adreça electrònica xylella@gva.es per a atendre totes les consultes i avisos que puguen sorgir. Així mateix, actualitza la informació disponible sobre plagues en: http://www.agroambient.gva.es/web/agricultura/plagas-y-malas-hierbas.

 

1725 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!