Explicació per a les “explosions” del Cap de la Nau

Segons les primeres valoracions dels científics de la Universitat d’Alacant que analitzen la cadena de tremolors que pateixen les urbanitzacions del sud-est de Xàbia, el fenomen “tendeix a remetre i podria desaparèixer totalment en pocs dies”. Sembla que la ciència està més a prop de conèixer el misteri de les estranyes “explosicions” que sentien des de fa un temps ençà els veïns del Cap de la Nau. L’opinió dels experts obri les portes a la tranquil•litat veïnal. Segons les primeres valoracions dels científics de la Universitat d’Alacant que analitzen la cadena de tremolors que pateixen les urbanitzacions del sud-est de Xàbia, el fenomen “tendeix a remetre i podria desaparèixer totalment en pocs dies”.

El geofísic Pedro Jáuregui ha arribat a esta conclusió després d’estudiar els registres detectats durant una setmana pel sismògraf que va instal•lar la Universitat el passat 16 de novembre en la urbanització Balcó al Mar.

Segons va explicar Jáuregui, el censor ha detectat des del 16 al 23 de novembre 9 sismes “de magnituds ridícules”, cap aconsegueix un grau en l’Escala Ritcher i n’hi ha inclús de magnituds negatives.

No obstant, la proximitat de l’epicentre a les cases i la seua superficialitat explica que els residents puguen percebre’ls amb nitidesa. Tots els sismes s’ubiquen en el mar, entre un i dos quilòmetres del Cap de la Nau i a menys d’un quilòmetre de profunditat. Per això, el professor vincula la cadena de tremolors directament amb el terratrèmol del passat 6 de novembre, amb epicentre en el mateix punt i que va aconseguir els 2’2 graus en l’escala Ritcher.

Segons manté Jáuregui, un terratrèmol actua “com a disparador d’altres fenòmens”, ja que després d’un moviment tan brusc “l’energia s’ha de redistribuir” o “si hi ha canvis en la geometria, la terra s’ha de reajustar”.

“Segons els registres ens decantem per què són rèpliques del primer terratrèmol”, incideix Jáuregui. A més, els esdeveniments “cada vegada són més dèbils i passa més temps entre l’un i l’altre, el que és típic en les agrupacions de rèpliques”.

Seguint la lògica d’estes situacions, el geofísic conclou que “si es confirma la nostra hipòtesi el fenomen desapareixerà en els pròxims dies”. No obstant, mantindran en marxa el censor de Balcó al Mar i setmanalment descarregaran i controlaran els seus registres per a veure l’evolució.

En el fet que els veïns perceben estes tremolors des d’abans del 6 de novembre, el científic apunta que pot tractar-se d’esdeveniments “premonitoris”, però afegeix que és una qüestió que no pot certificar.


835 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!