Coopego presenta la seua iniciativa de gestió en comú de terres (IGC) a la Marina Alta

La IGC impulsada per Coopego pretén recuperar sòl no explotat i sumar a la gestió en comú noves parcel·les per a mantindre la seua capacitat productiva baix un pla de negoci global, a més de mantindre i recuperar el paisatge de la zona. Compta amb el suport del Grup Operatiu Innoland, del que formen part Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, Anecoop, Cajamar i la Universitat Politècnica de València.

Ahir dijous de matí, en les instal·lacions del CdT de Dénia, es va celebrar la jornada Cultivem paisatge. Recuperem futur. Nous models de recuperació de parcel·les, en la que la Cooperativa Agrícola de Pego, Coopego, va presentar la seua iniciativa de gestió en comú de terres (IGC), que ve en la línia ja encetada al municipi, d‘unir terres amb una extensió que permeta rendibilitzar els costos de producció. Però també moltes altres coses i és que Coopego, amb esta iniciativa que pretén estendre més enllà del terme de Pego pretén mantindre la capacitat productiva de les terres, millorar la seua eficiència i reduir els costos de producció, evitar l’abandó de parcel·les per falta de rendibilitat en l’activitat agrària i recuperar terreny que actualment està abandonat com a forma de recuperar al mateix temps el paisatge propi de la comarca.

Darrere del projecte, a més de la cooperativa, es troba el Grup Operatiu Innoland, integrat per Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, Anecoop, Cajamar i la Universitat Politècnica de València, que impulsa IGCs en tota la Comunitat després d’una primera experiència de referència amb la cooperativa Rural San Vicente Ferrer de Benaguasil.

El president de Coopego, Pepe Pastor, va ser l’encarregat d’obrir la jornada, a la que van assistit agricultors, representants dels Ajuntaments de la comarca, de cooperatives i d’entitats vinculades amb altres sectors productius de la zona com per exemple el turisme. Per a complir amb els objectius que es fixa la IGC, va assegurar Pastor que intentaran “fer un altre tipus d’agricultura, que no és la que han fet els nostres pares o iaios”, en referència a la intenció d’abandonar un model de minifundis independents i passar a la gestió baix un mateix pla de negoci i pràctiques de cultiu d’explotacions més gran, formades per la suma de parcel·les més xicotet.

Tere Morell, gerent de la cooperativa, va assegurar que Coopego és una cooperativa de primer grau però amb gran vocació comarcal, com demostra el fet que compta amb socis procedents de tots els municipis de la Marina Alta i que una àmplia representació d’eixes localitats té cabuda en el seu consell rector. Morell va incidir en el fet que necessitem explotacions agràries que incentiven el relleu generacional”, de manera que una activitat agrària revitalitzada “repercutisca en altres sectors, com la gastronomia o el turisme”.

Lorena Tudela, del Grup Cooperatiu Cajamar, va posar l’accent en la idea que el problema de l‘abandó de terres que es dóna a la Marina Alta és més extens, de fet és comú al conjunt de la Comunitat, però que “enfront d’eixe problema comú, tenim solucions, amb diversos exemples de com estem lluitant contra això, per al que necessitem entitats que coneixen ben cada territori, com Coopego”. Tudela ha destacat que el 80% del sòl de la comarca està catalogat com agrari, i que un terç està baix alguna figura de conservació mediambiental, la qual cosa dóna compte de la importància de treballar en la recuperació de terres de cultiu com a element de preservació del paisatge i l’activitat econòmica de la zona.

Per la seua banda, el catedràtic de la UPV José María García Álvarez-Coque va remarcar que el problema de rendibilitat de les explotacions baix el context actual es traduïx en una “pèrdua de presència a nivell macroeconòmic”, que té la seua derivada en “majors costos de producció, una menor productivitat i un descens de la competitivitat”.

José Vicente Segarra i Myriam Mestre, director i tècnica de Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana van destacar en les seues respectives intervencions el paper de Federació a l’hora de difondre i impulsar iniciatives d’este estil entre el sector i la tasca de representació institucional exercida davant de l’Administració per a comptar amb un marc normatiu favorable al seu desenvolupament. En l’actualitat, un total de 60 cooperatives han participat en jornades de difusió, tallers i reunions informatives sobre este tema, impulsant projectes per tot el territori valencià vinculats a qualsevol classe de cultius.

Finalment, Ángel del Pino, director de Producció i Desenvolupament d’Anecoop, va reflexionar sobre l’impacte a nivell comercial d’una iniciativa com la presentada ahir, partint de la base que un 37% de les explotacions de la Comunitat té una dimensió inferior a les 0,5 hectàrees, la qual cosa avala un minifundisme en la regió més acusat que el d’altres zones productores com Múrcia o Andalusia. Del Pino va apuntar que una IGC pot ser la clau per a una reorganització de la producció enfocada a les necessitats i demandes dels mercats i els consumidors. En este sentit, va recordar que Coopego ja treballa amb una línia de producte amb “residu zero”, una tendència cada vegada més en auge i que ve per a ocupar un lloc en els mercats junt amb els productes bio i al producte de cultiu tradicional.

La iniciativa de gestió comuna de terres de Coopego pretén reunir extensions de terreny de com a mínim 5 hectàrees de superfície, la qual cosa garantiria una optimització de costos de producció en qüestions com la mecanització de determinades activitats pròpies del cultiu. A partir d’esta presentació, Coopego continuarà mantenint trobades amb ajuntaments, propietaris i cooperatives de la zona per a sumar noves parcel·les a la IGC.

 

2042 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!