L’alumnat de 6é de Primària experimenta com es comporta el foc depenent de la gestió d’un bosc amb el projecte MEFiTU

L’Ajuntament de Pego, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha permés que els i les alumnes de 6é de Primària de totes les escoles de Pego coneguen de primera mà que provoca els incendis, com evolucionen i com es comporten. Han comparat el que passa amb un incendi en un bosc gestionat i en un de no gestionat, a través del programa MEFiTU de la Fundació Pau Costa.

Els boscos MEditerranis, el Foc i TU (MEFiTU) és el projecte de sensibilització ambiental de la Fundació Pau Costa (PCF). La Fundació d’Ecologia del Foc i Gestió d’Incendis Pau Costa Alcubierre (FPC) va nàixer el gener de 2011, després de més d’un any de gestació i amb l’ambició de ser una plataforma d’informació en gestió d’incendis forestals a l’hora que un instrument de difusió i recerca de l’ecologia del foc.

Els objectius de la Fundació Pau Costa partixen de la investigació en el camp de l’ecologia dels incendis forestals, la creació de coneixements, d’eines i tècniques per a la gestió dels incendis forestals, i la canalització d’estos coneixements a tot el món tècnic mitjançant la formació i altres instruments de divulgació.

El programa MEFiTU de la Fundació Pau Costa convergeix amb la tendència de la societat global cap un mon més sensible a temes ambientals i ecològics. Amb ell la Fundació vol aconseguir canviar la manera d’entendre els incendis forestals a partir de la sensibilització de la gent. I les persones es sensibilitzen bàsicament amb informació.

A Pego, la regidoria de Medi Ambient ha fet possible que, a través MEFiTU els i les alumnes de 6é de primària de totes les escoles de Pego experimenten com s’origina un incendi, com evoluciona i com es comporta en dos tipus de boscos ben diferents, un de gestionat i un de no gestionat. A més, s’han assabentat de la diferència entre el foc controlat i descontrolat, la importància d’este en l’evolució dels éssers humans, gestió forestal i adaptació de les espècies, així com també els riscos que poden comportar viure prop de massa forestal i què fer per a autoprotegir-se.

Després de la presentació, l’alumnat ha fet un taller de papiroflèxia per fer arbres de paper que posteriorment s’han utilitzat per a completar les maquetes de dos boscos. En dos planxes s’han muntat un bosc gestionat i un bosc no gestionat.

En el bosc no gestionat es van fixar una gran quantitat d’arbres i molt junts, que simulaven l’alta densitat dels arbres que caracteritzen estos boscos, i boles de paper i serradura per a simular el sotabosc. En l’altre escenari, en el bosc gestionat, per a simular l’estat d’este bosc després de la gestió, han col·locar menys arbres i més separats, poca quantitat de boles de paper i serradura.

Una vegada construïts els dos escenaris s’ha procedir a la crema dels mateixos. Els i les alumnes han pogut observar el comportament del foc i quin era l’estat del bosc després del pas del foc. Així han pogut comparar el comportament del foc i l’estat del bosc postincendi dels dos escenaris, el que els ha permés poder entendre quin és el comportament del foc en un bosc no gestionat i quins riscos tant personals, materials com ambientals comporta tindre els boscos en este estat.

 

1962 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!