MEFiTU provoca espurnes entre Pego Viu i l’Ajuntament de Pego
A mitjans del mes d’abril l’alumnat de 6é de primària de tots els col·legis de Pego tenien l’oportunitat de conèixer com funcionava un incendi amb un bosc no gestionat i amb un bosc gestionat a través del projecte els boscos MEditerranis, el Foc i TU (MEFiTU) de sensibilització ambiental de la Fundació Pau Costa (PCF). Arrel d’esta activitat subvencionada per la Conselleria de Transparència i Participació Pública i promoguda per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, el col·lectiu Pego Viu ha emés un comunicat que es pot llegir íntegrament entrant en la notícia. També la resposta de l’Ajuntament de Pego a eixe comunicat.
COMUNICAT DE PEGO VIU
La intrahistòria del projecte MEFiTU
El treball de Pego Viu que no s’explica
La setmana passada es publicava a les xarxes socials i als mitjans de comunicació l’aterratge a Pego de MEFiTU (el bosc Mediterrani el Foc i TU), un prestigiós curs de sensibilització mediambiental de la Fundació Pau Costa dirigit a l’educació infantil. L’objectiu de la formació és sensibilitzar a les més menudes respecte al problema dels incendis forestals i les maneres amb les quals es poden prevenir com a societat. El curs no només és una via educativa per a escolars, també és una eina d’aprenentatge i transformació poderosíssima per a mestres, educadores, adults en general i col·lectius de tot tipus. Pego Viu porta treballant amb esforç des de fa dos anys en aquest projecte, i per això lamentem tant que s’haja executat sense que ni tan sols se’ns haja avisat. Així, ens veiem amb la necessitat d’explicar la intrahistòria del projecte MEFiTU a Pego.
Recent nascuts com a col·lectiu, a Pego Viu ens posàvem a elaborar un programa d’educació mediambiental que sensibilitzara a la població en la protecció forestal. Entre diverses iniciatives, durant febrer de 2016 contactàvem amb la Fundació Pau Costa per ponderar la contractació de MEFiTU, tot amb l’objectiu d’elaborar un programa per estratificar-lo en els majors nivells de col·laboració i participació social possible.
Després de diverses converses amb les persones responsables del curs i les escoles, presentàrem oficialment la proposta a l’Ajuntament de Pego, tot amb la voluntat que aquest esdevingués un projecte transversal entre Pego Viu, la Fundació Pau Costa, l’Ajuntament de Pego –a través de la Regidoria de Medi Ambient-, els quatre centres escolars d’educació primària de Pego, Acció Urgent, els Bombers d’Alacant i les Brigades d’Emergència de la Generalitat. Ni la nostra insistència, ni la bona disposició de les escoles, ni les ganes de participar de la Fundació Pau Costa pogueren endreçar un projecte que es va desestimar per part de l’Ajuntament per manca de pressupost. No obstant, ens prometérem que ho intentaríem de nou per a 2017.
El pressupost de Pego Viu –tal i com ara, llavors pràcticament inexistent- no permetia portar a cap MEFiTU amb autonomia suficient. Per tant, haguérem de buscar formes de finançar-lo. Fou a través de la redacció de la sol·licitud de subvenció de Participació Pública per part del col·lectiu tal i com ho aconseguírem; com a conseqüència, la Conselleria de Transparència i Participació Pública va concedir els fons suficients a l’Ajuntament de Pego per poder portar MEFiTU a les escoles del poble.
Lamentablement, no vàrem rebre més notícies de l’assumpte fins la setmana passada, quan ens assabentàrem per sorpresa que MEFiTU s’havia portat a cap a les aules; ni poguérem coordinar els diferents actors del projecte, ni poguérem fer difusió de l’activitat ni tan sòls vàrem poder participar, assistir o aprendre dels professionals amb tant de prestigi que visitaren Pego. Una gran oportunitat perduda per la manca de comunicació i la desídia en la col·laboració per part de l’Ajuntament de Pego.
No volem cap malinterpretació: estem contentes de que MEFiTU haja arribat a les escoles de Pego. Pensem que és una magnífica manera de sensibilitzar als més menuts sobre els perills dels incendis forestals i de quina és la millor forma de previndre’ls. Si portàvem tant de temps treballant en aquest pla és perquè creiem en el projecte i volíem que arribara a Pego, cosa que ha passat. Ara bé, que quede clar: portar MEFiTU a les escoles de Pego es va planificar a les assemblees de Pego Viu, per influència dels tècnics forestals i pel treball del grup d’educació. El projecte que vàrem elaborar era ampli, divers i transversal, comptava amb tots i totes, i tal i com va ser pensat, havia de ser una fita de l’educació mediambiental al poble. No ha sigut així.
Volem deixar de manifest que no ens cal cap medalla ni palmadeta a l’esquena, d’això ja n’anem servides. Que no busquem ni en volem saber res de disputes polítiques –no combreguem amb cap partit polític ni ho farem mai-. Que li devem respecte a l’Ajuntament, per ser casa del poble i font d’on haurien de nàixer acords de col·laboració (de tu a tu) amb la societat civil, però que una volta més, ens hem sentit deixades de banda, sense veu ni vot. I que, per tant, demanem a l’Ajuntament de Pego respecte pel treball dels col·lectius del poble, col·laboració seriosa i comunicació honesta i directa. Només així la ciutadania podrà sentir que té veu dins la casa del seu poble.
COMUNICAT AJUNTAMENT DE PEGO
Pego, 3 de Maig de 2018
Arrel del comunicat de l’Associació Pego Viu, des de l’Ajuntament de Pego s’informa:
Les activitats de Mefitu, són activitats relacionades amb el Medi Ambient que s’han realitzat en totes les escoles, han segut finançades per l’Ajuntament i la Conselleria. Entenem que la relació amb una associació deu ser directa i constant, com s’ha tingut fins ara.
I deixar-se de fer comunicats a la premsa que sols donen a conèixer la vessant política de l’Associació Pego Viu.
Des de l’Ajuntament de Pego seguirem treballant colze a colze com des de fa tres anys amb Pego Viu en les següents matèries:
– Col·laboració amb el Pla d’Emergència i accés a tota la informació.
– Col·laboració amb subvencions en matèria de prevenció i voluntariat.
– Col·laboracions en activitats puntuals.
– Col·laboració amb subvencions en matèria del Pla de Gestió Forestal, amb la col·laboració d’altres associacions. (Centre Excursionista, Caçadors,..)
– Col·laboració amb l’inventari de senders amb altres associacions.
Continuarem treballant conjuntament amb totes les associacions, sempre des de d’unió, del consens i el respecte de tothom.
Enrique Moll Briones
Alcalde-President