El col•lectiu “Riurau Viu” instarà als consistoris a protegir l’arquitectura típica de la comarca

El Consell Valencià de Cultura promourà la declaració d’estos edificis agrícoles com Bé d’Interès Cultural o Béns de Rellevància Local. Durant aquest any de treball s’han descobert estructures arquitectòniques d’este tipus en comarques com la Vall d’Albaida o el Camp del Túria. Així com va confirmar que el riurau va emigrar amb uns veïns de Xaló fins a Argentina. L’Associació Cívica “Riurau Viu” va celebrar ahir el seu primer aniversari a Jesús Pobre. Allí, es van reunir amics i veïns de la Marina Alta interessats que les emblemàtiques edificacions no es destrueisquen i no desaparega amb elles el patrimoni arquitectònic, cultural i històric que contenen. El jove col•lectiu ha observat que el temps pot córrer en contra de la permanència dels riuraus i s’ha posat mans a l’obra. En els pròxims mesos, l’associació iniciarà una ronda pels consistoris per a demanar-los de forma directa que mamprenguen les accions adequades per a protegir la típica construcció agrícola que ara corre el perill d’eliminar-se.

L’agrupació s’abonarà en la declaració d’intencions que els va traslladar el Consell Valencià de Cultura, en la que es va mostrar favorable a la preservació dels riuraus i va instar als ajuntaments de la comarca a iniciar el procediment per a declarar els riuraus Béns d’Interès Cultural o Béns de Rellevància Local. Al mateix temps, “Riurau Viu” va remetre als equips de govern una carta en què els van demanar el seu compromís. Davant de les escasses respostes l’associació ha decidit presentar-se en els municipis personalment.

Els riuraus són construccions senzilles d’una planta que adossades o no a l’habitatge, servien per a dur a terme l’escaldà i empilada dels canyissos per a resguardar les panses de la rosada o de la pluja durant el mes d’agost i setembre. Entre mitjan del segle XIX fins a la Guerra Civil, l’elaboració de la panssa de moscatell va viure la seua època daurada a la comarca, arribant a industrialitzar-se i exportar-se a països d’Europa com el Regne Unit.

La presidenta del col•lectiu, Josepa Cucó, va explicar que durant aquest any de treball s’han descobert estructures arquitectòniques d’este tipus en comarques com la Vall d’Albaida o el Camp del Túria. Així com va confirmar que el riurau va emigrar amb uns veïns de Xaló fins a Argentina. El cantant i secretari de l’associació, Lluís “el Sifoner” va sentenciar que això demostrava que el “riurau és valencià i internacional”.

“Riurau Viu” prepararà una ambiciosa exposició en el Museu Etnològic de València que es presentarà en 2009 i arribarà en forma de mostra itinerant a la comarca. Mentres treballaran per a fitxar tots els immobles. Van avançar que prompte realitzaran actes amb l’associació d’amics del Moscatell.



736 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!