La futura llei sobre Protecció, Benestar i Tinença d’Animals de Companyia considera els animals éssers vius

La llei actual, de 1994, els definia com a coses. La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà, que va ser una de les assistents al I Congrés Municipal de Benestar dels Animals de Companyia i Convivència Ciutadana celebrat a Silla el passat 13 de juny, destacava que per primera vegada la futura norma s’ha elaborat demanant parer a tots els agents implicats en el benestar dels animals de companyia. Entre les novetats, «els ajuntaments hauran de vetlar pel servei públic d’adopció».

El passat 13 de juny es va celebrar a Silla el I Congrés Municipal de Benestar dels Animals de Companyia i Convivència Ciutadana, una cita pionera a tot l’Estat. Silla va ser la localitat elegida per celebrar este I Congrés perquè té el millor model de benestar animal de tot el país.

Este Congrés va ser organitzat per l’Ajuntament de Silla, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, el Consell Valencià de Col·legis Veterinaris i, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i en ell es van exposar experiències en gestió de diferents matèries que han de veure amb el benestar animal i la convivència ciutadana. Es va parlar de model de gestió del benestar i convivència amb els animals de companyia, de nuclis zoològics mancomunats, també anomenats refugis d’animals de companyia. Es va parlar sobre censos de gossos mitjançant l’ADN per a identificació d’excrements en la via pública; dels serveis de recollida, trasllat i custòdia i manteniment d’animals de companyia, de gestió de colònies felines i de gestió del RIVIA (Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal) i sobretot es va parlar de benestar animal en els municipis.

A més, durant este I Congrés Municipal de Benestar dels Animals de Companyia i Convivència Ciutadana, es va presentar l’avantprojecte de Llei sobre Protecció, Benestar i Tinença d’Animals de Companyia, de la Generalitat Valenciana. Apuntava la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà, que va ser una de les assistents al Congrés, que «no hi ha moltes diferències entre la llei 4/1994 i la futura llei». No obstant això, apuntava 12 diferències destacables entre ambdues. En primer lloc que, per a elaborar-la s’ha demanat parer a tots els agents implicats en el benestar dels animals de companyia, per primera vegada.

En segon lloc, ressaltava Castellà que la futura llei canvia el tractament terminològic dels animals. Recordava que en la llei de 1994 els animals eren definits com a coses. La futura llei introduïx en la definició que els animals són éssers vius.

L‘avantprojecte de Llei també inclou «el sacrifici 0 a tots els agents», tot i que, aclaria Laura Castellà que eixa futura normativa també contempla l’eutanàsia en determinats casos com puguen ser els de malaltia greu.

Un altre aspecte que afegix la futura norma és la «prohibició de collars elèctrics» i «la prohibició de nugar gossos durant molt de temps seguit». A més, «es farà un registre amb persones que tinguen prohibit la tinença d’animals. Este el centralitzarà la Generalitat, però rebrà la informació de les entitats que treballen amb animals». Així mateix, s’assenyala «l’obligació d’identificar tots els animals». Pel que fa a les colònies felines, principalment, es dóna permís per esterilitzar-les, segons explicava la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Pego.

L’avantprojecte de llei incorpora que «els ajuntaments hauran de vetlar pel servei públic d’adopció». Això suposa que, a més de recollir els animals abandonats, l’ajuntament també haurà de promoure la seua adopció. Una de les obligacions que manté la futura llei sobre Protecció, Benestar i Tinença d’Animals de Companyia és què els ajuntaments han de comptar amb un conveni amb una protectora, assenyalava Laura Castellà, que també apuntava que «se seguix sense tindre l’obligació de tindre unes instal·lacions municipals» indicant que «només València en té».

Una vegada s’aprove este avantprojecte de Llei, que es té intenció de fer-se abans que finalitze la legislatura actual, els ajuntament disposaran d’un període de dos anys per a adaptar les seues ordenances municipals a la normativa autonòmica.

1539 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!