Es detecta un huité positiu de Xylella en l’actual zona demarcada de l’interior nord d’Alacant

A les deteccions en ametler adult, que es repetixen d’ocasions anteriors, se sumen altres de sis espècies forestals com l’argelaga negra, el romer, l’aladern o la sempreviva de la muntanya, entre altres. La declaració es pot consultar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. S‘han detectat 23 parcel·les amb ametlers infectats a Altea, Benissa, Famorca, Gata de Gorgos i, Tàrbena

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha informat hui les organitzacions agràries, cooperativistes i de plantes ornamentals de la Comunitat Valenciana sobre l’aparició d’un huité focus de Xylella fastidiosa a la província d’Alacant i de les mesures adoptades com a conseqüència dels nous positius, que es mantenen en l’àrea fitada.

Ha sigut en el transcurs d’una reunió amb el sector en què han participat AVA, La Unió, ASAJA Alicante, FEPAC, UPA, COAG, Cooperatives Agroalimentàries, AILIMPO, Comité de Gestió de Cítrics i ASFPLANT i en la que han participat el secretari autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero, i el director general d’Agricultura, Roger Llanes.

Phagnalon saxatile
Calicotome spinosa

Els responsables de la Conselleria han explicat que hi ha hagut deteccions de Xylella fastidiosa en material vegetal de l’espècie Prunus dulcis (ametler), com de vegades anteriors. En esta ocasió, a més, s’ha observat en les següents espècies forestals: Els arbustos Calicotome spinosa (argelaga negra) i Phagnalon saxatile (Ullastre de frare), l’arbust floral ornamental Polygala myrtifolia, així com en Helichrysum italicum (Sempreviva de la muntanya), Rhamnus alternus (Aladern) i Rosmaninus officinalis (Romer).

Polygala myrtifolia
Helichrysum italicum
Rhamnus alternus
Rosmaninus officinalis

Els últims positius es troben dins de l’actual zona demarcada i són de la mateixa subespècie múltiplex. En concret, s’han detectat 23 parcel·les amb ametlers infectats a Altea, Benissa, Famorca, Gata de Gorgos i, Tàrbena. Respecte de les espècies forestals, s’han detectat afeccions en Calicotome spinosa i Helichrysum italicum a Beniardà, Phagnalon saxatile, Polygala myrtifolia i Rosmaninus officinalis a Benissa i Phagnalon saxatile i Rhamnus alternus a Callosa d’en Sarrià.

La declaració s’ha efectuat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per mitjà d’una resolució de la conselleria, que pot consultar-se en l’enllaç següent consultar ací.

Entorn de les noves parcel·les infectades pel bacteri, la Conselleria ha adoptat unes mesures fitosanitàries d’eradicació i control, en aplicació de la Llei 43/2002 de Sanitat Vegetal, les mesures fitosanitàries d’eradicació i control que establix la Decisió d’execució (UE) 2015/789 de la Comissió. Així mateix, la Conselleria ha comunicat al Ministeri la nova situació.

Eradicació necessària

En la reunió, s’ha posat en relleu que el pas de la malaltia a espècies forestals reforça la necessitat de les mesures d’eradicació que eviten l’expansió. També, que la falta de col·laboració en la zona està dificultant la contundència necessària en les actuacions de la Conselleria, que impedisquen l’avanç de la malaltia dins de la zona demarcada i un major control.

A més, la consellera ha traslladat als representants de les organitzacions agràries que recentment ha plantejat al Govern d’Espanya la insuficiència dels fons assignats a la Comunitat Valenciana per a la lluita contra plagues, i en particular la Xylella fastidiosa.

La Conselleria recorda que té convocades les ajudes indemnitzatòries als propietaris de les parcel·les agrícoles i proveïdors de material vegetal afectats per la Xylella fastidiosa, que regiran des de l’endemà de la destrucció del material vegetal afectat fins al 15 de novembre de 2018.



1391 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!