La proclamació de la II República compleix 77 anys

Va arribar tal dia com hui, 14 d’abril, d’un 1931. A Pego van començar la setmana passada a conèixer un poc més d’eixe període a través de la figura d’un dels seus alcaldes, el socialista Aquilino Barrachina. Aquest cap de setmana se celebren les II Jornades per la Memòria Històrica al Casal Cultural de Pego. Molts asseguren que a la II República la va espentar el poble. Va esclatar, buscant esperança, il•lusió. “Es va instaurar com a resultat immediat d’un moviment popular”, descriu l’historiador Santos Juliá a Madrid, 1931-1934. La festa va imposar el nou règim que ha estat definit en la introducció del llibre de Teresa Ballester “La II República a Pego (1931-1939)” com a l’inici del “final d’un sistema de poder –el caciquil- i comença el període republicà, amb més participació en el govern del poble mitjançant els partits polítics i els sindicats.”

“Un poble enfrontat” és el subtítol de l’assaig de Teresa Ballester sobre el període republicà a Pego que indica que els enfrontaments van esdevenir tràgicament violents, el per què, és una de les qüestions que es planteja l’autora de Pedreguer. Tot i això, en el segon poble més gran de la Marina Alta durant eixe període, “es dugueren a terme importants realitzacions, com la de l’aigua potable i les clavegueres, que suposaren un avanç molt positiu per a la qualitat de vida dels habitants de Pego” Així mateix durant eixe temps “la companyia telefònica va millorar la línia instal•lant nous telèfons i canviant la central” escriu Ballester.

“Urbanísticament es va portar a cap un pla general de la població, es construïren nous carrers i s’eixamplaren d’altres, es canviaren moltes voreres, i per a l’embelliment del poble s’adoptaren diferents mesures com la de prohibir […] que s’estenguera roba al sol en el carrer, costum molt generalitzat a Pego fins i tot en els dies de festa…”, continua describint l’autora.

Per recordar tot això i per donar homenatge a totes eixes persones que van morir durant els terribles enfrontaments locals, que ja hem comentat, van ser intensos, el dissabte 19 d’abril, a les 5 de la vesprada es realitzarà una concentració al cementiri municipal front al monument als republicans per a retre’ls homenatge. En acabar, en passacarrer s’anirà al Casal Cultural o la Casa del Poble construïda per molta gent que va viure intensament la II República. Allí debutarà la muixeranga de Pego.

Per la vesprada es continuen els actes de les II Jornades per la Memòria Històrica amb una xerrada sobre “La Casa del Poble, ahir i avui” on intervindran part dels obrer que varen ocupar la casa durant la transició per a recuperar-la. I per la nit, concert amb “Deixant Petjada”, “Naia” i “Donant pel sak”.

Però un dia abans s’inicien els actes, a partir de les 8’30 de la vesprada del divendres 18 d’abril, es podrà veure una exposició republicana al Casal Cultural. A continuació hi haurà sopar popular i a les 10’30 de la nit es projectarà un documental. Per acabar la vetllada concert del cantautor Óscar Briz.





434 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!