Coneixement i activitats preventives, bàsic per a evitar addiccions
Hui s’ha dut a terme una formació específica per al personal de les administracions públiques de la Mancomunitat i l’Ajuntament, sobre abús de substàncies, joc patològic i tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) com a conductes potencialment addictives. Una formació coordinada des de la Unitat de prevenció de conductes addictives (Uppca) de la Mancomunitat i la Fundació Noray-Proyecto Hombre Alacant, amb la col·laboració de la Diputació d’Alacant.
Este matí s’ha desenvolupat al saló d’actes de la Cambra Agrària, una sessió de formació específica per al personal de les administracions públiques com són la Mancomunitat de Serveis Socials i Turisme i l’Ajuntament de Pego. Esta sessió formativa tenia com a objectiu la prevenció front a les addiccions dins l’àmbit laboral i ha estat impartida per Félix Rueda, coordinador terapèutic de la Fundació Noray-Proyecto Hombre d’Alacant. Una activitat coordinada per la Unitat de prevenció de conductes addictives (Uppca), subvencionada per la Diputació d’Alacant.
Durant les tres hores que ha durat la sessió formativa s’han treballat, fonamentalment, «conceptes bàsics d’addicció i per què és necessari previndre addiccions en l’àmbit laboral», explicava el psicòleg Félix Rueda, que també comentava la importància que té que «els i les tècnics i els agents públics com la policia local i funcionaris públics, coneguen tots els conceptes d’una manera correcta, amb informació rigorosa i evidències científiques que done garanties de que es pot ampliar l’àmbit de la prevenció». Així, durant la sessió s’ha parlat entre altres, de joc, de TICs, de noves addiccions i d’alcohol.
Amb totes estes coses clares, el que es pretén des de la Diputació d’Alacant, la Fundació Noray-Proyecto Hombre i la Uppca de la Mancomunitat de Pego, l’Atzúbia i les Valls és poder ajudar si es detecta un comportament addictiu per a ajudar a què el poble compte amb el major nombre de persones sense addiccions. La formació «també està orientada a aquelles persones que tenen fills perquè les TIC són perilloses ja que no sabem que està passant quan el nostre fill o filla està jugant amb el mòbil», detallava Rueda.
L’augment de l’addicció als jocs en línia ha fet botar les alarmes darrerament, confirmava Rueda, que també advertia que «no hi ha control, ni hi ha legislació, no hi ha cap regularització sobre això» i de fet la Fundació Noray-Proyecto Hombre ja ha «detectat problemes de joc en jóvens. Tenim joves en tractament per eixe problema. Joves que agafen la targeta de crèdit dels pares i les factures poden arribar a 5.000€». Al que s’afegixen, apuntava el coordinador terapèutic, «les cases d‘apostes que estan obrint-se ara en tots els llocs, sense control, sense regularització. El que és un problema perquè no demanen el carnet d’identitat per a poder entrar dins i tampoc existix un registre amb les persones que no poden jugar, com passa amb els bingos».
Per a combatre tot este tipus d’addiccions cal, en primer lloc diferenciar bé que és una addicció i, acompanyant això, «promoure activitats que són preventives per si mateixa com són l’educació en valors o l’esport», recomanava Félix Rueda, coordinador terapèutic de la Fundació Noray-Proyecto Hombre d’Alacant.