Augmenta l’assistència a la concentració de rebuig cap a la violència de gènere

Tot i això haurien de ser moltes més les persones que cada 25 de novembre isqueren al carrer de Pego per a denunciar la violència cap a les dones, mentre aquesta continue donant-se. Fins avui són 57 dones assassinades per les seues parelles o exparelles i encara no ha acabat l’any. 57 espelmes roges com la sang dibuixant el símbol de la dona ocupaven el centre de la Plaça del Mercat. 57 dones han sigut assassinades fins al dia d’avui per les seues parelles o exparelles a l’Estat Espanyol. Ahir amb aquest simbolisme que ve repetint-se any rere any des de ja fa 5 anys a Pego, el grup de Dones Cabal i un centenar més de persones feien públic el seu rebuig cap a aquest tipus de masclisme assassí. Però les paraules van ajudar, en eixa nit freda del 25 de novembre, a fer més clara la denúncia.

En primer lloc Vicent Morera, a petició de Cabal, va passar a llegir una esgarrifosa carta d’un xic d’institut que reflecteix magistralment la vida d’una dona maltractada

La carta continua explicant que “la pobra pensava que devia aguantar, en el fons pensava que era culpa seua, que tu eres bo, li donaves recer i una vida, en canvi ella no aconseguia fer bé el que tu volies”. Descobrim a la fi d’aquesta carta que la història està contada per el fill que no va nàixer mai per la violència del seu pare. Conta l’infant que mai va ser: “com que ella no ho va consentir, vas decidir castigar-la, per educar-la. Una punyada a la boca i diverses patades a la panxa. La mare va començar a sagnar. A cada cop, jo ensopegava contra les parets de la seua panxa, m’aferrava al seu úter i em feia mal cada cop que ella rebia fins que va caure dins una bassa de sang. Per tu mai vaig arribar a nàixer.” Una crua recreació d’una situació massa vegades repetida en l’àmbit d’allò domèstic.

El manifest del Grup de Dones Cabal titulat ‘Dones per no oblidar’ explica que “la situació natural de les dones en un món equitatiu seria el ple dret de ser considerades persones lliures de maltractaments, abusos, agressions físiques o psíquiques i morts violentes. Els homes culpables d’agressions han de ser jutjats i allunyats de les seues víctimes i empresonats amb compliment total de les seues penes. Volem un mon en pau i sense violència de cap gènere.” I continua assegurant que “tenim dones i homes moltes coses en comú i interessos afectius per a construir una societat equilibrada, solidària, respectuosa i raonable. Amb la nostra presència estem donant suport solidari a les dones víctimes i estem rebutjant els homes culpables d’agressions.”

El regidor d’igualtat d’oportunitats, Àngel Sendra explicava l’origen d’aquesta data que és reconeguda com a dia internacional contra la violència de gènere el 1990 per Nacions Unides i que té com a base el succés ocorregut a les germanes Mirabal que van ser assassinades sota el règim de Trujillo en 1960 a la República Dominicana un dia que anaren a visitar les seues parelles empresonades. Àngel Sendra expressava que “Hem de denunciar, hem de fer veure el que no volem veure, hem d’escoltar el que no volem sentir. Així mateix informava que a Pego “s’està redactat un protocol d’actuacions entre la regidoria d’igualtat d’oportunitats i les forces de seguretat locals per tal d’actuar en situacions d’emergència.”

Però les activitats per a denunciar el terrorisme de gènere no es queden ací a Pego, ja que a l’IES Enric Valor durant tota la setmana s’estan duent a terme sessions del Taller ‘Tolerància i Violència de Gènere’ que imparteixen les psicòlogues de Gregal Maria Sendra i Teresa Ros. Aquesta activitat ve desenvolupant-se des de fa 4 anys i és deu a la coordinació del grup Cabal amb la professora d’ètica i filosofia Elvira Cambrils que explicava que el taller està destinat a l’alumnat de 4t d’ESO. En el taller, comentava la professora “representen rols de dones i homes, posant-se en el lloc de l’altre i tot seguit reflexionant. Es posen en el lloc del maltractador, de la maltractada, de la violència, de la tolerància que existeix per part de la dona que la pateix”, entre d’altres exercicis.

Per continuar denunciant el maltractament i els assassinats de les dones per les seues parelles i exparelles aquesta vesprada hi ha programada la projecció del documental ‘Tràfico Humano’ que dibuixa la realitat de les xarxes de tràfic de dones per a la prostitució. Un film de Chistian Duguay i interpretat, entre d’altres, per Mira Sorvino i Donald Sutherland. La projecció serà a les 6’30 de la vesprada al Casal Cultural. Alhora avui també s’imparteix en els centres escolars el taller ‘Canalització de Conductes Agressives’. Activitats organitzades per la regidoria d’igualtat d’oportunitats i el grup de Dones Cabal.
843 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!