Condemna de 4 anys i sis mesos de presó i uns altres tants d’inhabilitació per a càrrec públic per a Carlos Pascual per atemptar i lesionar el Cap de Policia Local de Pego, Gonçal Vicens

La sentència considera provats els fets que ocorregueren el 22 de febrer de 2001 a la segona planta de l’ajuntament de Pego, entre els que es troba l’acció de l’aleshores alcalde, Carlos Pascual, d’espentar el Cap de Policia Local per les escales del consistori. El denunciant, Gonçal Vicens, ha renunciat a la indemnització que li correspondria. El condemnat té deu dies per a recórrer la sentència des de la notificació de la mateixa. 8 anys ha hagut d’esperar Gonçal Vicens, excap de Policia Local de Pego, perquè el Jutjat del Penal nº2 de Benidorm s’haja pronunciat a favor de la denúncia que va interposar davant la Guàrdia Civil de Pego el 22 de febrer de 2001 contra l’alcalde d’aleshores, Carlos Pascual, per un presumpte delicte d’atemptat.

La sentència que finalment s’ha fet pública afirma que “resulta provat i així es declara que D. Carlos Pascual Sastre, major d’edat, Alcalde de Pego en la data d’ocórrer els fets i amb antecedents penals –actualment està complint una condemna de 6 anys de presó i uns altres tants d’inhabilitació per delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i per atemptat contra funcionari públic-, sobres les 12:30 hores del dia 22-02-2001 es trobava en les dependències de l’Ajuntament de Pego junt amb el Cap de la Policia Local de dita localitat, uniformat i en l’exercici de les seues funcions, per a despatxar les qüestions del dia, quan, en el moment de tractar l’assumpte de les octavetes aparegudes per la localitat la nit del 22-02-2001, el Sr. Pascual Sastre, va començar a dir que la Policia Local no servia per a res, que no podien agafar als autors dels pamflets ni de les pintades, que els policies eren uns inútils, uns ineptes i uns imbècils, i que el mencionat Cap era el més inútil de la Policia. Que se n’anara del despatx perquè no el volia veure més. Moment en el que el Sr. Pascual Sastre es va alçar de la cadira i va agafar al Policia del braç, el va traure del despatx fins al passadís, al temps que seguia cridant que els policies de Pego eren uns inútils i que no servien per a res, que se n’anara, que no el volia veure ni davant seu ni per l’Ajuntament, sense fer cas als requeriments que li feia el Cap de Policia per a que es tranquil•litzés, anant en augment l’enuig de l’acusat va començar a espentar al Cap de la Policia Local fins a dur-lo a la vora de les escales que hi havia, moment en què en una de les espentes el Sr. Carlos Pascual Sastre el va tirar d’esquenes, relliscant i rodant per les escales avall fins el primer replanell, com a conseqüència del qual va sofrir ferides que necessitaren de tractament mèdic consistent en fèrula d’algeps i metàl•lica en el dit 5é de la mà dreta, collarí cervical, tranquil•litzants-miorrelaxants, rehabilitació i tractament mèdic-psiquiàtric, tardant en curar 141 dies, sent d’incapacitat, curant sense seqüeles. No es reclama.”.

Després de la confirmació dels fets ocorreguts el 22 de febrer de 2001 a la segona planta de l’ajuntament de Pego entre l’aleshores Alcalde, Carlos Pascual i l’aleshores Cap de la Policia Local, Gonçal Vicens, la jutgessa fonamenta que “els fets declarats provats són constitutius d’un delicte d’atemptat a l’autoritat i un delicte de lesions a penar per separat al ser més beneficiós.”

Durant el judici l’acusat, Carlos Pascual, relata la sentència que “ha mantingut que efectivament, el dia dels fets, estava despatxant els assumptes amb el Cap de la Policia Local. Li va demanar explicació pels pasquins i pintades que havien aparegut i per què no s’havia detingut els autors i davant la resposta li va dir que se n’anara, li ho va dir cridant, que el que havien fet era d’inútils. El Cap va agafar el telèfon per a telefonar a la Guàrdia Civil i ell li va dir que com era capaç de telefonar a la Guàrdia Civil; es van posar l’un en front de l’altre en pla desafiant” assegura en la seua defensa Pascual que “no el va espentar ni el va tirar per les escales.” Sinó que assegura que “el Cap se’n va anar al bar Zorrilla amb un funcionari, després es van veure i es van donar la mà. No va pensar que l’anara a denunciar.”

Per la seua banda, Gonçal Vicens Bordes, Cap de la Policia Local de Pego, tot i haver “retirat l’acusació particular”, indica la sentència que “en l’acte del judici ha mantingut els fets com van ser denunciats”.

Assenyala també la sentència que “tot i que els fets ocorregueren a l’ajuntament un dia de diari amb molt gent, tant funcionaris com particulars que anaven a fer gestions, el cert és que des d’un primer moment les declaracions dels testimonis, tant davant la Guàrdia Civil com en la instrucció i ara en l’acte del judici, són vagues, imprecises, incompletes i poc esclaridores. No obstant, destaquen dos declaracions de dos ciutadanes estrangeres; ambdues estaven a la finestreta de la segona planta, on estava el despatx de l’Alcalde, sentiren uns crits i van poder veure a l’Alcalde cridant a un policia, li deia “fill de puta”, l’Alcalde espentava al Policia cap a fora, per por, però, abandonaren l’ajuntament.”, especifica la sentència que conclou que “estes declaracions venen a confirmar la versió oferida pel Sr. Gonçal Vicens així com el part mèdic i l’informe forense que certifica l’existència de la cervicalgia i la fractura del dit 5é de la mà dreta, així com la greu afecció psicològica”.

La sentència també apunta a què “tots els testimonis, tot i amb les seues imprecisions en les declaracions, han deixat clar que l’Alcalde estava enutjat, alterat, nerviós i cridant al Cap de la Policia Local, insultant que no valia res, fent retrocedir a Gonçal arribant fins el hall i les escales” pel que dedueix l’auto que “la situació devia ser extrema ja que tant les funcionàries que han declarat com els ciutadans que estaven a l’ajuntament o bé s’amagaren per a no veure què passava o se n’anaren del lloc, creant-se un ambient tens en l’ajuntament i en el poble, ja que tots han confirmat que després en el poble es deia que l’Alcalde havia tirat al Cap de la Policia Local per les escales”.

Així que la jutgessa conclou que “en el present suposat mereix tota credibilitat el testimoni de Gonçal Vicens ja que s’ha mantingut en els mateixos termes tant en la primera declaració davant la Guàrdia Civil, el Jutjat d’Instrucció i l’acte del judici, resultant evident el sentiment de vergonya que dita situació va crear en la víctima”. Per tant, resol la sentència que “els fets són constitutius del delicte d’atemptat”.

Així les coses, la jutgessa resol que “deu condemnar i condemna” a Carlos Pascual “per un delicte d’atemptat de tres anys i sis mesos de presó amb la inhabilitació especial per a ocupació de càrrec o lloc de treball públic pel mateix termini i per un delicte de lesions la pena d’un any de presó amb la inhabilitació especial per a ocupació de càrrec o lloc de treball públic pel mateix període.” El que es tradueix en 4 anys i 6 mesos de presó i inhabilitació per a càrrec públic per delicte d’atemptat i lesions. A més l’acusat haurà de respondre als costos processals del delicte d’atemptat i lesions sense que s’incloguen les de l’acusació popular. Recordem que Gonçal Vicens ha retirat les peticions indemnitzatòries.

El condemnat té 10 dies, des de la notificació de la sentència, per a recórrer-la.

El cos de la Policia Local de Pego i el sindicat CCOO, aquests últims com a acusació popular, en un comunicat de premsa declaren que amb “aquesta sentència ha quedat demostrat i ben clar que els fets que denunciaren en el seu dia, ara fa 8 anys, on el Cap de la Policia Local, Gonçal Vicens, va ser insultat i agredit per l’anterior alcalde, Carlos Pascual, en la segona planta de l’Ajuntament, han quedat provats en el judici que es va celebrar el dia 6 de febrer de 2009”.

D’altra banda, recorden que “després d’aquesta agressió al Cap de la Policia Local, van haver una sèrie de represàlies, insults i coaccions durant molt de temps contra els policies i altres persones que els recoltzaren en les protestes contra esta forma d’actuar per part de Carlos Pascual”, recordem l’altre cas pendent en els jutjats de Benidorm pel cas del soterrador municipal Fernando Piera.

En el comunicat de premsa, la Policia Local de Pego i CCOO transmeten que “volen que quede clar que sempre hem dit la veritat, hem defès els nostres drets i sempre els jutjats ens han donat la raó”. I afirmen que “tots sabem que la justícia és lenta o a vegades, molt lenta, però la veritat només té un camí, i tot aquell que pense que pot fer el que li done la gana sense respectar les lleis, acaba sent jutjat i sentenciat a les penes que li corresponguen pels delictes que haja comès”.

Acaba el comunicat assegurant que “la Policia Local vol passar pàgina de tot el que vàrem patir els seus membres durant eixe temps i agrair el recolzament de totes aquelles persones que en el seu dia donaren la cara per nosaltres en uns temps molt difícils”.



788 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!