Nova solta de punxosets a la Marjal de Pego-Oliva

Fins a 6.000 exemplars d’aquest peix han estat reintroduïts al riu Bullent, on la qualitat de les aigües és excel•lent, el que permet la seua distribució per tot el parc natural. Aquesta és una solta habitual donat el magnífic resultat que han donat les anteriors, des de 2002. La Conselleria de Medi Ambient ha realitzat una solta de 6.000 exemplars de ‘punxoset’ (Gasterosteus aculeatus) al riu Bullent. Els peixos es van soltar en zones on la qualitat de l’aigua és excel•lent el que permet la seua distribució per tot el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Aquesta és una de les soltes habituals que es duen a terme per a la reintroducció d’esta espècie al que ha estat el seu hàbitat natural durant molts anys, tot i que arribara a desaparèixer anys enrere. Des de 2002, quan van començar les soltes, aquestes estan donant un magnífic resultat.

L’espinós és una espècie endèmica en perill d’extinció que s’havia donat per desapareguda en la dècada dels setanta i que gràcies al Pla de Recuperació de l’Espinós ha tornat a la Marjal de Pego-Oliva, l’últim lloc on es va trobar aquest peix fa trenta anys.

El Pla de Recuperació de l’Espinós o Punxoset dut a terme per la Conselleria de Mediambient, consisteix en la reproducció en captivitat d’esta espècie en el Centre d’Investigació Piscícola del Palmar de la Generalitat Valenciana, per a posteriorment reintroduir-la en el medi natural, en els llocs més idonis per la qualitat de les seues aigües, com és el cas de la Marjal de Pego-Oliva. En aquest espai protegit, el medi reuneix les característiques fisicoquímiques adequades per al desenvolupament de l’espècie. Es tracta d’una zona de surgències amb abundant vegetació subaquàtica que permet el refugi i la reproducció de l’espècie. D’altra banda, en aquesta zona humida habiten en l’actualitat una gran quantitat d’espècies (tant vertebrades com invertebrades) que poden ser considerades com a indicadors de la qualitat del seu hàbitat, en especial, una altra espècie en perill d’extinció, el samaruc, que manté poblacions estables en l’aiguamoll pegolí.

Les reintroduccions formen part dels programes de reforços poblacionals i tenen com a objectiu augmentar les densitats d’individus i afermar les poblacions. Gràcies a aquest tipus d’actuacions la població de punxoset s’està recuperant, com ho demostren les posteriors captures d’exemplars adults d’aquesta espècie. Les reintroduccions de punxoset en el Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva començaren l’any 2002 i fins a la data s’han alliberat uns 25.000 exemplars.


1022 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!