El Plenari de l’Ajuntament de Pego sol•licita al Ministeri de Medi Ambient l’actualització de la Llei de Costes

Així mateix, sol•licitaran a la Direcció General de Costes l’habilitació d’un espai d’aparcament al lloc conegut com a ‘rotonda del riuet’. D’altra banda, en el plenari ordinari del mes de novembre, s’aprovava la sol•licitud d’una subvenció per a la realització d’inversions en obres, reparacions i equipaments de cooperació municipal per a canviar les canonades del Carrer Nou. Es coneixien les festes locals per a 2010 i l’avançament al 17 de desembre del proper plenari ordinari. Ahir, darrer dijous del mes de novembre, es va celebrar la sessió plenària ordinària de l’Ajuntament de Pego. En ella el primer punt que es va tractar va ser recolzar la iniciativa de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies de sol•licitar al Ministeri de Medi Ambient l’actualització de la Llei de Costes. Una demanda que es presenta, segons resa el document, “perquè tothom és conscient de la repercussió enorme que l’aplicació de la Llei de Costes suposa per a la nostra Comunitat especialment en l’àmbit turístic”. Una sol•licitud que també sol•licita “al Govern de la Generalitat que inste al Govern Central a què paralitze les actuacions de desallotjament dels barets de la platja per raons mediambientals, culturals i econòmiques”.

El Bloc votava a favor perquè “recolzem la iniciativa de la FVMP per a què s’actualitze la Llei de Costes”, assegurava el portaveu del grup, Àngel Sendra, respecte al primer aspecte de la sol•licitud. Respecte a la segona qüestió reflexada en la demanda, aquella referida a la paralització de les actuacions de desallotjament dels barets de la platja, Àngel Sendra exposava que des del Bloc “ens agradaria que es formulara una llei que mantiga els principis de respecte del mediambient”.

El PSPV es va desmarcar i la seua portaveu, Anna Aparisi, va anunciar que s’anaven a abstindre “perquè creiem que la moció falseja la realitat quan parla de l’actualització de la llei” i feia història: “és una llei que es remunta a l’any 1988 que en realitat no s’ha tocat des d’eixe any tot i haver passat 8 governs des d’aleshores”. Aparisi qualificava la sol•licitud com a “vaga, incompleta i com no planteja mesures concretes no es pot valorar el que pretén la FVMP i, en este cas, es podria dir que el PP perquè en aquell moment el PSOE no la va avalar, la qual cosa fa dubtar de les veritables intencions que amaga aquesta moció”. Sobre la segona part de la sol•licitud, Anna Aparisi exposava que “la Llei de Costes no propugna la desaparició dels barets que s’han d’ajustar a les dimensions i característiques que els facen compatibles amb el medi ambient”.

La portaveu del PP, Maite Ferrándiz, manifestava el vot afirmatiu a la proposta “perquè trobem que tant una cosa com l’altra són reivindicacions que fan des dels propietaris i usuaris de la zona però en cap moment està tocant-se la Llei de Costes, sinó que el problema real del que estem parlant és de les delimitacions marítim-terrestre que cada any van canviant-se”. Ferrándiz anava més enllà proposaven que “la FVMP proposara la revisió de la delimitació maritim-terrestre”.

Ciutadans de Pego recolzava la moció i aclaria el seu portaveu, Carmelo Ortolà, que el que es demana és “l’actualització de la Llei de Costes, tot i que no sabem en quins criteris, potser a això faça referència la senyora Aparisi quan deia que potser amague altres coses”. Ortolà també coincidia a assenyalar “el malestar dels propietaris de la part nord de la zona de Dénia i el sud d’Oliva, però –puntualitzava- és un tema que no anem a entrar a debatre” perquè no és la proposta de la FVMP.

El plenari de l’Ajuntament de Pego recolzava la proposta per 11 vots a favor i dos abstencions, les del PSPV.

El següent tema en tractar-se tenia relació directa amb l’anteriorment exposat i és que es demanava el suport del plenari per a sol•licitar a la Direcció General de Costes l’habilitació d’un espai d’aparcament al lloc conegut com a ‘Rotonda del Riuet’ al terme municipal d’Oliva. La sol•licitud explica que “dita zona és el final d’una carretera i lloc on aparcaven les persones que anaven a gaudir de la platja i que ara es veuran privades d’aquest privilegi. És comprensible que des del Ministeri es vetlle per garantir l’accés a les platges per a què totes les persones les puguen utilitzar lliurement, però el que no és comprensible pera aquelles persones que no tenen la sort de tenir una propietat a la platja, se les prive d’un lloc d’aparcament per a poder gaudir d’estes platges.” El document acaba sol•licitant “que es considere, per part de la Direcció General de Costes i en benefici d’aquelles persones que vullguen usar les platges i no tenen poder adquisitiu per a comprar-se un apartament, la possibilitat d’habilitar espais públics d’aparcament en la zona anteriorment descrita”.

Àngel Sendra, des del Bloc, recordava que normalment “abans d’accedir a la platja sempre sol haver un espai per a deixar el vehicle” i és per això que manifestava que “volem que es mantiga eixa zona d’aparcament o que facen un accés alhora que es conserve la duna” per tal de fer compatible una cosa amb l’altra.

Per part del partit socialista, Andreu Dominguis, reconeixia que “l’actuació és absurda, que és una real tonteria”. A partir de la distinció d’allò públic o privat en la zona de platja, Dominguis reiterava l’error “perquè l’aparcament era un espai públic, un espai del que podien gaudir totes les persones” i és per això que “nosaltres estem d’acord amb la moció perquè no trobem lògic que un espai públic l’estiguen llevant”.

Maite Ferrándiz, confirmava el recolzament del PP a la moció que “trobem que és una prova de què no té res a veure la Llei de Costes en el que és la delimitació marítim-terrestre”. Eduardo Siscar, tot i trobar bé la proposta assegurava que la sol•licitud “no va anar a cap lloc perquè la delimitació el que diu és que dins de la zona marítim-terrestre, que és pública, eixe ús d’aparcament no està permès”.

Intervenia el socialista Andreu Dominguis per a incidir en què “la Llei de Costes es va canviar uns metres més cap a la mar” per a explicar l’accés a la platja.

L’alcalde de la localitat, Carmelo Ortolà, recapitulava i explicava que la qüestió de l’aparcament va començar “durant la segona part de l’estiu”. Davant la preocupació visible que va suscitar l’alcalde es va reunir en diverses ocasions amb l’alcalde d’Oliva per a informar-se de la situació. Un dels compromisos adquirits per l’alcalde de Pego amb el d’Oliva va ser la reunió amb la Directora Territorial de Costes de València qui va explicar que l’ús de l’aparcament no està permès. Davant d’això Carmelo Ortolà declarava que “la protesta que estem fent no servirà per a massa però les lleis les fan les persones i les desfan les persones i també poden fer excepcions quan volen i la història està plena de modificacions”. Aclaria Ortolà que “el que reclamem és que es considere que si estan garantint els espais públics que una persona puga accedir a eixos espais públics”.

La moció era aprovada per unanimitat.

La sol•licitud de subvenció per a la realització d’inversions en obres, reparacions i equipament de cooperació municipal va ser el següent punt tractat. L’import de la subvenció que es demanava, per al carrer Nou, és de 59.412,93 euros equivalents al 65% del cost de l’obra segons el projecte redactat a l’efecte. Així, la corporació municipal es comprometria a abonar el 35% del cost total de l’obra que es tradueix en 31.991,58 euros.

Explicava el projecte el socialista Andreu Dominguis, ja que el projecte és competència d’una de les regidories que ostenta, Aigües. Dominguis declarava que “simplement es tracta de continuar amb la tasca que hem intentat portant fins ara de canviar canonades perquè sempre hem tingut moltes pèrdues d’aigua” i és que recordava Dominguis que moltes de les canonades que hi ha a Pego encara són les primeres que es van instal•lar en la dècada dels anys 30 del segle XX.

El Bloc recolzava la proposta. També ho feia el PP. La portaveu dels populars esperava, però que “no s’haja de reparar dos voltes el carrer” i posava com a exemple el carrer Sant Lluís. Moment en el que Anna Aparisi, regidora d’urbanisme, li va recordar a Ferrándiz l’any que va tardar en reparar-se el C/Sant Rafel.

Andreu Dominguis admetia que pot passar en molts casos. Explicava que al carrer Sant Lluís es va concedir una subvenció que tenia una data de caducitat i és per això que es va executar per a complir eixes dates. Assegurava Dominguis que “si haguérem pogut en el mateix moment fer els desaigües s’hagueren fet també” i “ja vau veure que el carrer no es va arreglar bé perquè se suposava que després s’anava a executar el Plan E”.

Per al•lusió Anna Aparisi li preguntava a Maite Ferrándiz “quantes voltes m’has de dir el del carrer Sant Lluís?” Davant la resposta de Ferrándiz: “totes les que facen falta” Aparisi declarava que cada vegada que “jo les que facen falta tornaré enrere” i continuava explicant que el carrer Sant Lluís s’ha fet en dos subvencions que al poble no li han costat diners i tu, sent regidora d’urbanisme vas fer un carrer Sant Rafel que al poble li va costar 4 milions i escreix en Construcciones Riera i 200.000 euros en Ruzafa i va estar un any alçat” i preguntava Aparisi: “Quantes molèsties li vares donar als veïns?”

Tot i les discussions, el punt s’aprovava per unanimitat.

Durant el plenari també s’aprovava la composició nominativa dels candidats elegits o designats per a integrar-se al Consell Escolar Municipal de Pego al que la regidora d’Educació, Elvira Ciurana, explicava que és el darrer tràmit per a constituir el nou Consell Escolar.

En aquest plenari ordinari també s’aprovaven els dos dies de festa local per l’any que ve, el 2010. Enguany hi ha novetat, ja que el segon dia de Nadal, el 26 de desembre de 2010 cau diumenge. És per això que el plenari decidia declarar dies festius el 30 de juny, primer dimecres després del darrer cap de setmana de juny, com a dia del patró i el 12 d’abril, Sant Vicent.

El següent punt que s’aprovava per 8 vots a favor, els de l’equip de govern i 5 abstencions, les del PP, era la data del proper plenari ordinari, el del mes de desembre que s’avança al dijous, 17 de desembre.

En els assumptes d’urgència la portaveu popular traslladava a la resta de regidors la sol•licitud de la Comunitat de Regants perquè l’Ajuntament de Pego recolze una sol•licitud de subvenció a la Conselleria per a la millora del sistema de reg que suposa un alt cost econòmic.

Carmelo Ortolà va explicar que en el seu moment li va comentar alguna cosa el president de la Comunitat de Regants, però actualment l’Ajuntament de Pego no té informació oficial de la qüestió.

Àngel Sendra, com a portaveu del Bloc, demanava “que s’explicara que és el que va a fer-se ahí, quins és el recolzament que demana, que és el que s’està treballant, quins beneficis hi ha i què és el que s’aporta”.

El socialista Andreu Dominguis va explicar que “el president de la Comunitat de Regants es va sorprendre per les respostes rebudes per la Conselleria al voltant del tràmit burocràtic”. Dominguis afegia que “la intenció d’ells potser que siga que l’ajuntament puga posar una part dels diners” per a fer la millor de regs. Al que assegurava Dominguis que al ser una entitat privada “serà difícil” l’aportació econòmica, ja que “és una quantitat molt important, al voltant de 400.000 euros”.

Finalment, l’alcalde de la localitat, Carmelo Ortolà, recomanava a la portaveu del PP que “una volta que la Comunitat de Regants tinga una documentació més estable, no hi ha cap inconvenient en reunir-nos i veure que es pot fer al respecte del projecte”.

D’altra banda, l’equip de govern presentava una moció perquè es reduisca l’IVA als ajuntaments, passant-se del 16% al 7% el que implicaria, segons explicava el regidor d’hisenda, Carmelo Ortolà, “els diners que puga obtenir l’ajuntament d’algun tipus de subvenció, ja siga estatal o autonòmica, no es perden tants diners en impostos i puguen repercutir en més quantia en el que és la inversió real”. Al no tenir l’equip de govern majoria absoluta, per l’absència al plenari de la regidora socialista Pepa Sendra, la moció no va passar el tràmit de la inclusió i es va quedar damunt la taula.

La portaveu dels populars va demanar per escrit els contractes del personal de la residència, de l’escoleta infantil, de les netejadores dels col•legis i les seues titulacions per a saber qui treballa per a l’ajuntament de Pego.

El portaveu del Bloc i regidor encarregat de la Residència, Àngel Sendra va emplaçar Maite Ferrándiz a consultar el Butlletí Oficial de la Província d’Alacant on apareixia la relació del personal contractat per a la residència. A més també li va explicar que les baixes es cobreixen a partir de les llistes del Servef.

Al seu torn, Anna Aparisi contestava a una de les preguntes realitzades per l’oposició en l’anterior plenari ordinari i ho feia aportant als regidors de l’oposició un certificat d’assistència a dues reunions amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer signat per Luis Peiró Roselló, conseller tècnic del president de la CHJ en la que diu: “Que donya Anna Aparisi Server, assistí el dia 31 de març de 2009 a les 12h. a una reunió de treball amb el President de la CHJ, D. Juan José Moragues Terrades i el Comissari d’Aigües, D. Manuel Alcalde Sánchez; i el dia 8 d’abril de 2009 a les 12h., a una reunió amb el Comissari d’Aigües, per a tractar en ambdues reunions temes de l’Ajuntament de Pego.”












669 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!