Obrint Camí es beneficia del nou conveni d’arreplegada de roba usada

L’ajuntament de Pego ha concedit l’explotació de l’arreplegada de roba usada a l’empresa Texlimca SA per dos anys. Aquesta empresa, amb seu a Alzira, dóna part dels seus beneficis al alguna associació d’àmbit autonòmic o local; en el cas de Pego, Obrint Camí serà la beneficiada.
Ahir es va signar a l’ajuntament de Pego el document de concessió administrativa per a l’explotació d’arreplegada de roba usada al municipi amb Texlimca SA. Així, durant almenys dos anys, temps de la concessió, Texlimca serà l’encarregada de reciclar la roba que la població de Pego diposita en els distints contenidors.

El canvi d’empresa es deu, segons explicava Andreu Dominguis, regidor de residus urbans a què “l’empresa que hi havia fins ara feia accions humanitàries sempre fora del nostre territori”. És per això que en la renovació de la concessió es va creure convenient “ i més interessant” el fet que “ja que hi havia una empresa que si que podia invertir una part del seus beneficis dins del poble per a algun tipus d’associació van decidir, en temps i forma, dir-li a l’empresa que teníem fins a la data, que no continuara”.

Així, l’empresa encarregada de la recollida de roba usada, Texlimca, una empresa especialitzada des de 1945 en el reciclatge tèxtil i en la producció de draps de neteja industrial, permet que l’ajuntament decidisca a qui va destinada l’ajuda que ofereix pel seu treball al municipi. Andreu Dominguis, informava que “en estos moments, els primers beneficiaris d’eixos diners serà l’associació Obrint Camí perquè creiem que està molt necessitada i fa una llavor molt gran en la gent discapacitada associada”. I és que, assegurava Dominguis que “l’ajuntament no vol eixos diners que es puguen arreplegar de la roba, sinó que vol que siguen directament per a una associació com esta”.

Texlimca, mercantil especialitzada en reciclatge tèxtil, “va començar a fer arreplegada selectiva de roba usada i calçat mitjançant els contenidors fa uns 7 ó 8 anys”, explicava Juan Carlos Aranda, responsable de recollida selectiva de Texlimca, que està treballant en al voltant de 85 pobles del País Valencià i segons Aranda “el projecte s’està fent gran” perquè “s’està exportant fins i tot a d’altres zones de fora de la comunitat i de l’estranger”.

El responsable de la recollida selectiva de Texlimca asseverava que “el fet de ser una mercantil no està renyit en col•laborar socialment o mediambientalment”. Des de Texlimca defensen que “el reciclatge tèxtil sensibilitza a la ciutadania sobre la protecció del medi ambient, la prevenció de la contaminació i la promoció del desenvolupament sostenible a través de la correcta gestió de la roba usada”, ja que gestionen els subproductes tèxtils per a convertir-los “en productes aprofitables” per a un altre ús i els mantenen, per tant, en el cicle mediambiental. Juan Carlos Aranda explicava que “fa anys crearen el que es coneix actualment com a responsabilitat social corporativa” el que implica que “dels resultats de la ‘valorització’ de tot el que s’arreplega en un contenidor, destinem part d’eixos beneficis, bé a una associació local o a una autonòmica”. L’elecció d’Obrint Camí per part de l’Ajuntament de Pego era qualificada com “interessant i una aposta pel poble”, per Aranda.

Texlimca passarà dues vegades per setmana a recollir la roba dipositada en els distints contenidors que hi ha distribuïts pel municipi. La roba dipositada en els contenidors s’arreplega a mà, el que implica que siga “molt important que la gent tire la roba que en borses ben tancades no massa grans”, explicava el responsable de recollida selectiva de Texlimca. En el procés de recollida, una vegada la roba arriba a la planta de reciclatge se selecciona que és el que es pot reciclar i que és el que no es pot. “Del que no és usable, es torna a classificar per composició i pel color que té i d’ahí sobté borra, drap de neteja industrial i fil per a realitzar productes de baixa qualitat”, detallava Aranda.

La concessió és per a dos anys i d’ella reflexionava el regidor de residus sòlids que “la roba que la gent tira als contenidors verds pesa molt, són molts quilos que hem de pagar per ella, la que es tira als contenidors de roba és l’operació inversa, al canvi es cobra per ella”, el que el duia a concloure que “fins ara no cobràvem i ara sí”, recordant que “eixos diners aniran a l’associació d’Obrint Camí” i aventurant que “en el futur, poden ser per a una altra [associació]”. És per això que esperava Andreu Dominguis que “la gent col•labore més per la sensibilitat que es té en este poble per Obrint Camí”.

Des d’Obrint Camí, Salvador Merí, tresorer de la mateixa, feia manifest el seu agraïment cap a l’ajuntament per haver pensant en ells i elles. I confessava que la notícia els havia pillat per sorpresa i encara no havien pensat concretament en què anaven a gastar els diners que els done Texlimca, tot i que assegurava que, es destinen al que es destinen, la finalitat última és “mantenir Obrint Camí”.




684 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!