La Marina Alta tanca el 2009 amb 14.547 persones aturades

La comarca ha perdut en els dos últims anys prop de 8.000 llocs de treball. A Pego, la xifra es concreta en una pèrdua, en dos anys, de 447 persones que s’han quedat sense feina des de 2007. Per a minvar l’efecte, a finals de 2009 es presentava a Pego el taller d’ocupació local impulsat per CREAMA i el SERVEF comarcal i participat per l’Ajuntament de Pego, que posarà en valor la Muntanyeta Verda i que formarà i donarà feina a 30 persones, la majoria pegolines.
“Desembre del 2009 ha sigut un molt mal mes per a l’ocupació a la Marina Alta, qualsevol altra consideració és pura propaganda”. Així de contundent definia la situació de la desocupació en la comarca el sindicat Comissions Obreres (CCOO), que ha tancat l’any amb 134 treballadors més que en el mes anterior en les llistes del Servei Públic d’Ocupació. Més de la meitat de la desocupació acumulada, segons indica en un comunicat, ho suporta el sector serveis amb 8.422 desocupats, seguit del sector de la construcció amb 3.846 treballadors i la indústria amb 1.123.

CCOO entén que “la crisi generada per un model econòmic basat en l’especulació immobiliària i la construcció acompanyat de la caiguda del consum està tenint un impacte molt negatiu sobre l’ocupació a la comarca”. Les localitats que més persones aturades han generat en l’últim any, segons la informació que aporta el sindicat, són Dénia amb 4.643 persones, Calp amb 2.012 i Xàbia amb 1.885 desocupats. Així, així, fins arribar a l’esgarrifosa xifra de 14.547 parats, situats majoritàriament en el sector serveis i construcció.

Pel que fa a Pego, el 2009 es tanca també amb xifres cada vegada més negatives i en el darrer mes de desembre es registraven 768 persones aturades a l’oficina del SERVEF local, incrementant-se en 4 persones respecte el mes de novembre de 2009. Un increment que vist en curt termini, sembla insignificant, però que si el comparem amb els anys anteriors, 2008 i 2007, es transforma en més que preocupant. I és que al desembre de 2008 van ser 556 persones registrades al SERVEF i en desembre de 2007 la xifra era de 321 persones aturades.

Així les coses, les llistes de l’atur han pujat en dos anys en 447 persones a Pego. La incidència de la desocupació coincideix en les dades comarcals, ja que és el sector serveis qui més aturats registra amb 381 desocupats, seguit per la construcció amb 203. La indústria suma 83 aturats i les persones sense activitat econòmica prèvia són 77. En darrer lloc se situa l’agricultura amb 24 persones aturades.

Si fem una graella comparativa dels tres últims anys quedaria de la següent manera:

Desembre 2007
Total: 321, 183 dones i 138 homes
Agricultura: 12 Indústria: 24 Construcció: 57 Serveis: 207 Sense activitat econòmica prèvia: 21

Desembre 2008
Total: 556, 257 dones i 299 homes
Agricultura: 10 Indústria: 54 Construcció: 154 Serveis: 299 Sense activitat econòmica prèvia: 39

Desembre 2009
Total: 768, 352 dones i 416 homes
Agricultura: 24 Indústria: 83 Construcció: 203 Serveis: 381 Sense activitat econòmica prèvia: 77

Diferència 2007-2009
Total: 447, 169 dones i 278 homes
Agricultura: 12 Indústria: 59 Construcció: 146 Serveis: 174 Sense activitat econòmica prèvia: 56

Davant d’aquestes xifres desoladores, tant locals com comarcals, des de CCOO insisteixen en el fet que «mentres que l’esperada reactivació econòmica no comence a generar ocupació, caldrà reforçar la protecció dels treballadors i atendre els desocupats que van esgotant les seues prestacions».

Comissions Obreres va desitjar que el 2010 «siga de veritat el de la recuperació econòmica i el canvi de model productiu» encara que va mostrar escepticisme que la dita recuperació «vaja associada a la generació d’ocupació tenint en compte el gran nombre d’ocupacions destruïdes». El sindicat obrer resolia que «No es pot seguir amb un model que crea ocupació fràgil i precària».

Al respecte de Pego, la bona notícia al respecte de l’ocupació es donava a finals de 2009 entre CREAMA, el SERVEF i l’Ajuntament de Pego, que presentaren el nou projecte d’ocupació i formació per al reciclatge professional que ha impulsat CREAMA i el SERVEF amb la col•laboració de l’Ajuntament de Pego, a través de la regidoria de Creama. Un taller ocupacional que donarà formació i un salari durant 12 mesos a 30 persones, comptant equip docent i alumnat.

CREAMA amb aquest Taller continua apostant per la formació i el reciclatge professional. En el aquest cas concret és un taller d’ocupació local que treballarà en dues especialitats: albanyileria i jardineria i que tindran com a espai d’actuació la Muntanyeta Verda del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, com explicava l’Agent de Desenvolupament Local de Pego, Alicia Carbonell. L’ADL, recordava que la finalitat última d’aquest tipus de tallers és la inserció laboral futura.

La regidora de Creama, Pepa Sendra, ressaltava la preocupació per la desocupació creixent al municipi. Així, des de l’ajuntament buscaren el que Sendra qualificava com “la millor opció per a donar feina a les persones que estaven en l’atur”, confessava, però la socialista que “no han estat totes les que haguérem volgut, però la veritat és que aconseguir 28 llocs de treball per a persones de Pego ha sigut, potser, la feina més important que he fet des què estic ací”.

Per part del SERVEF, Carmelo Nofuentes, director de l’oficina comarcal, agraïa “l’esforç, la il•lusió i la motivació que ha tingut” l’Ajuntament de Pego i l’ADL de CREAMA Pego per tirar endavant el projecte. Però potser el més interessant de les paraules que pronuncià Nofuentes, és la idea que a partir d’ara “res serà igual a nivell laboral, el que significa que tots hem de canviar el nostre sistema de funcionament” i és per això que la “innovació” serà bàsica en la formació. Així, hem de començar a canviar el xip i no “confiar en què el treball arribe, sinó que cadascú ha de ser capaç de l’autoocupació”.
712 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!