El Bloc de Pego reclama al govern valencià que es replantege el model energètic que tenim

Ho fa en un comunicat de premsa en el que insisteix en la necessitat del soterrament de la línia d’alta tensió que passarà per la zona d’afecció del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i que implicarà un important impacte paisatgístic en una zona turística per naturalesa, a més d’un augment de probabilitat de patir incendis o malalties en l’organisme humà.
El Bloc de Pego continua preocupat amb la possibilitat que, en un termini de temps relativament curt, Iberdrola puga plantar torres de fins a 50 metres d’alçada amb un altíssim cap electromagnètic a la vora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva per a reforçar la línia elèctrica entre Gandia i El Verger. És per això que després d’haver presentat al plenari de l’Ajuntament de Pego una moció, aprovada per unanimitat, per a demanar el soterrament de tota la línia o, almenys al seu pas per la zona d’afecció de la marjal; ara envia un comunicat de premsa insistint en la importància de modificar l’avantprojecte de l’empresa elèctrica i fins i tot, demanant el replantejament, des del govern valencià, del model energètic valencià, ja que destrossa els paisatges paradisíacs valencians, com seria el cas de la marjal, apuntava la secretària local del Bloc, Conxa del Ruste.

Segons el BNV “aquesta línia, suposadament, formaria part d’un gran corredor energètic que comença a França i acabarà finalment al Marroc, per tal d’exportar els excedents elèctrics de les centrals nuclears franceses”, així, segueix el comunicat, “quan Europa limite la producció nuclear, aquest corredor podrà revertir-se, i el Marroc passarà a ser productor d’energia nuclear, amb capital de les grans empreses de producció energètica europees”, afirmant que “l’estratègia empresarial està servida”.

El model energètic al qual respon aquesta estratègia “té poc a veure amb l’economia sostenible que ara es predica amb l’avantprojecte de llei del mateix nom, i amb els esforços que es poguessin fer per tal d’aconseguir un nou model energètic que compte amb fonts netes i renovables, amb criteris d’eficiència, estalvi i amb el menor impacte ambiental possible”, assegura la formació nacionalista de Pego.

Es pregunta el BNV “Quina excusa donen per a justificar aquesta nova línia?” I ells mateixos responen: “Segons IBERDROLA “la creixent demanda d’energia elèctrica a la costa de les comarques centrals del País Valencià com a conseqüència del desenvolupament urbanístic i industrial d’aquesta zona eminentment turística”.

El Bloc es qüestiona més coses com per exemple: “Realment, necessitem més urbanitzacions? Aquesta crisi que estem patint no ens ha ensenyat res en absolut? Realment pensem que si ens dediquem a destruir el nostre entorn paisatgístic, cultural, social, les nostres aus, les nostres zones humides, hi haurà algú que vulga venir a visitar-nos?” Perquè asseguren els nacionalistes pegolins que “el turisme “sol i platja” és un model que ja no es pot vendre, almenys no amb els preus que el fet d’estar a Europa fa que tinguem. Per a prendre el sol, la gent se’n pot anar a molts llocs i més barats. Així només podrem traure benefici del turisme i farem que l’activitat turística siga sostenible, si la nostra oferta és qualificada perquè té uns valors afegits que altres no hi tenen”. Si tenim “una filera de monstres d’acer emmarcant el nostre Parc Natural no pensem que siga un valor afegit”, conclou Conxa del Ruste.

L’impacte paisatgístic i ecològic, si es tira endavant el projecte presentat per Iberdrola, serà, preveu el Bloc, “molt fort”. Enormes torres envoltant un entorn fins ara idíl•lic, i a més a més, generant un camp electromagnètic de conseqüències poc mesurades. El terreny queda destruït tant per les obres que s’han de dur a terme com per l’estat en què queda després. Es creen servituds i no es pot dur a terme cap activitat agrícola o industrial a prop de les torres.

Fins a 21 quilòmetres de traçat aeri (d’un total de 27), amb torres de fins a 50 metres d’altura seran executables, ja que la llei no obliga a soterrar si no són espais urbans. Contràriament a aquesta imatge, el Bloc vol “continuar gaudint de la bellesa” de la Marjal, “part fonamental del poble de Pego”, “sense haver d’imaginar com seria si aquests monstres d’acer no haguessin plantat les seues potes a la seua vora”. I es lamenta la secretària local al suposar que “aquest és el model turístic, paisatgístic i social que vol el PP que desgraciadament ens governa en aquest país”. Un model que segons del Ruste es base en “fer negoci amb qualsevol tema, sense importar el que deixa darrere, encara que siguen entorns naturals destruïts, possibilitats de crear riquesa sostenible menyspreades… És el mateix, sempre que hi haja un objectiu de benefici empresarial per davant, els costos es minimitzen, no es troben importants. Tot es fa pel “progrés”.”

“Veritablement això és progrés?” es pregunten des del Bloc de Pego, però no es queda ahí el dubte: “És progrés que els nostres fills no puguen gaudir d’una natura que nosaltres vàrem heretar de les generacions anteriors? És progrés que tenint la tecnologia adequada no fem tot el que siga possible per generar i distribuir l’energia de forma neta? És progrés que el nostre territori a la fi tinga l’aspecte d’un eixam ple d’habitatges buits en la seua major part? Per mantenir eixe progrés, hem de, a més a més, desplegar una teranyina elèctrica de torres d’alta tensió perquè tot això funcione?” Per a concloure que “sincerament pensem que ni això és progressar ni és necessari”.

1059 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!