25 anys de la Baixà del Riu Bullent

En ple hivern, des de fa 25 anys, barques artesanals naveguen per un dia per les aigües del riu Bullent, amb l’objectiu de passar-ho bé, atreure els ulls dels espectadors i espectadores i, potser, intentar guanyar alguns dels premis: a la millor disfressa o a l’embarcació més original. Els creadors de la Baixà tenien com a finalitat reivindicar el riu i netejar-lo. Per a celebrar els 25 anys d’aquesta festa esbojarrada la regidoria de Festes ha organitzat una exposició que repassa la història de la Baixà. Es pot visitar fins el 20 de febrer de dilluns a dissabte de 6 a 8 de la vesprada al Museu d’Art de Pego.
Aquest dissabte a partir de migdia pegolins i pegolines i la resta de gent de la comarca tenen una cita a la ribera del riu Bullent per a celebrar un aniversari ben significatiu, els 25 anys d’edat als que arriba la Baixà del Bullent, una de les festes més originals de terres valencianes. Un quart de segle en què milers de persones han reptat les fredes aigües d’un dels rius més regulars de la península, el Bullent, al bell mig del parc natural de la marjal Pego-Oliva.

És interessant recordar els orígens d’aquesta festa que ha arribat a arrelar ben a fons a Pego, a la Marina Alta i a la Safor. Escoltant els creadors d’aquesta Baixà tan esbojarrada descobrim que pels anys 80 la marjal estava com esborrada del mapa pegolí. És aleshores quan una colla d’amics se’ls va ocórrer “netejar el riu, agafar les botelles que allí flotaven [… ] i la brutícia que hi havia de per sí” relatava Pau Folqués, un dels membres d’eixa colla d’amics que va donar vida a la Baixà, i que també va ser exregidor de Festes pel Bloc. La millor manera de netejar el riu era navegant-lo i a més, d’una manera divertida i comboiant.

Cap a finals dels 80 “el riu Bullent s’havia perdut, ningú s’enrecordava d’ell perquè abans la gent vivia de la marjal, però a mitjans dels 80 estava molt parada, la marjal no existia pràcticament”, recordava Pep Garcia, un altre de la colla d’amics que inicià la Baixà del riu Bullent, que afegia que la idea de netejar el riu en barques va ser, en certa manera per a “reivindicar el riu que teníem i que aleshores estava molt brut, perquè no hi havia una consciència de tenir-lo net”.

Al voltant de la data en què se celebra la Baixà, tot i que en els seus inicis no hi ha una vinculació directa amb les Carnestoltes, entre d’altres coses perquè el Carnestoltes de Pego, amb només tres anys de vida en l’època democràtica, encara era un desconegut per a la major part del món, el cert és que Pep Garcia confessava que “es va aprofitar Carnestoltes, perquè ja que estava doncs que millor que aprofitar-lo”. Afegia Pau Folqués que també es va donar perquè “acabava de passar Nadal i estant desqueferats”, se’ls va ocórrer navegar les aigües del Bullent el cap de setmana abans de Carnestoltes. Des d’aleshores i fins avui, la baixada del riu Bullent s’ha convertit en el preludi essencial de les Carnestoltes de Pego.

Dos premisses són bàsiques en aquesta festa navegant: la condició imprescindible de què la fabricació de les embarcacions ha de ser artesanal i que les embarcacions que participen de la festa han de mostrar el màxim respecte pel medi ambient.

Arriba un moment en què la massiva assistència d’embarcacions i el fet de què els joves que començaren a organitzar la Baixà van trobant feina i creant família, provoca que l’Ajuntament passe a fer-se càrrec de l’organització de l’esdeveniment que ja havia esdevingut tradició a Pego i rodalies. Al preguntar per eixe traspàs de competències, la informació es barreja però els fets van anar més o menys així: “Mentres estem tots ací anem tirant-ho endavant però arriba un moment en què a un li ix feina, l’altre se’n va a viure fora…”, explicava Pau Folqués. La marjal esdevé Parc Natural l’any 1995 el que provocà “molt de problema”, afegia Pep Garcia, que assegurava que “nosaltres no volíem que fora l’ajuntament, sinó que continuara sent una cosa més popular, però clar, arriba un moment en què nosaltres ja no podem i hem d’abdicar”.

El recorregut comença en l’anomenat Pas del Bullentó i acaba al Blau del Calapatar, on normalment hi ha una barra per a què el cos no es refrede. En commemoració d’aquests 25 anys, la Regidoria de Festes repartirà a l’inici del recorregut mocadors amb la imatge dels 25 anys d’història de la Baixà del Bullent.

El dia de Baixà, si l’oratge ho permet –no oblidem que estem a l’hivern- a la vora del riu sol concentrar-se una gran multitud d’espectadors i espectadores que observen divertits la imaginació dels participants a l’hora de confeccionar les barques i les disfresses que les acompanyen. Si, com dèiem, ix bon dia, la gent sol dur la crosta o qualsevol altre àpat per a dinar mentre veu passar, lentament, el discórrer de les barques.

Per a celebrar els 25 anys de la Baixà del Bullent la regidoria de Festes ha organitzat una exposició que recull en imatges la història d’aquesta fantàstica festa. La mostra es pot contemplar al Museu d’Art de Pego, al C/ Hospital fins el 20 de febrer, de dilluns a dissabte de 6 a 8 de la vesprada.

En la mostra ‘XXV anys de la Baixà del Riu Bullent’ es podran veure dos èpoques molt ben diferenciades, segons explicava el regidor de Festes, l’independent Ricardo Cabrera, els 4 primers anys “en diapositives, cedides pel Salvador Pasqual, el Cantero, que es passaran en reproductor de diapositives” i els darrers 4 anys “en imatges cedides pel fons documental de Canal 9”. Ressaltava Cabrera “l’evolució de disfresses, de cotxes, de la gent com va vestida… El que no canvia és el gris, el fred…”

A més, a la mostra ‘XXV anys de la Baixà del Riu Bullent’ es poden contemplar fotografies de la resta d’anys i els 10 cartells finalistes del Concurs de Cartells de Carnestoltes d’enguany.

Juan Antonio Garcia Mut, és el guanyador del Concurs de Carnestoltes d’enguany, que duu com a lema la Baixà del Bullent. El cartell guanyador, amb formes que ens recorden al traç de Botero, ens mostra l’esperit de la Baixà, almenys això és el que explicava el seu autor a Ràdio Pego: “He volgut reflexar el que és purament la baixà de Pego, del Bullentó que és una característica única del poble, només es fa ací. La gent disfressada, la festa que hi ha, els colors…”

Enguany sembla que la meteorologia acompanyarà a la Baixà del Bullent i demà dissabte es preveu un matí assolellat amb interval de núvols alts. El vent, que bufarà de mestral, serà moderat de matí i de cara a la vesprada anirà disminuint d’intensitat. Les temperatures oscil•laran entre els 9 graus de mínima i els 17 de màxima.
722 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!