La Xarxa d’Alcaldes entrega aquesta vesprada a Camps les signatures a favor del tren

Per la seua part, ahir el Conseller d’Infrastructures, Mario Flores, a una pregunta del síndic de Comprimís, Enric Morera, no aclaria perquè no s’ha construït el tren Gandia-Dénia en 10 anys.
Avui és el dia en què la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta viatja a València, en autobús –si ho feren en tren, des de Gandia, és clar, es trobarien en arribar a l’estació del Nord de València, un gran 391km, en referència als quilòmetres que té l’AVE entre Madrid i València que s’han fet en un sospir comparats en els 32 quilòmetres de via que farien falta per a unir Gandia amb Dénia i que fa 36 anys que es reclamen-, per a entregar-li en mà, al President de la Generalitat Valenciana les milers de signatures que s’han recollit durant mesos a la Marina Alta a favor del tren que hauria d’estar unint ja Gandia amb Dénia, connectant ferroviàriament dues províncies, la de València i la d’Alacant per la costa, donant de servei públic de transport a dues comarques amb moltíssima activitat, sobretot turística, La Safor i La Marina Alta.

L’acte tindrà lloc a les 6 de la vesprada al Palau de la Generalitat i entre els alcaldes que assistiran es troba el primer edil de Pego, l’independent Carmelo Ortolà. El que s’entregarà al President del Consell, són alguna cosa més que signatures, són queixes dirigides tant a la Conselleria d’Infrastructures com al Ministeri de Foment “amb l’objecte de què ambdós administracions posen en marxa la construcció del tren de rodalies Gandia-Oliva-Dénia, de manera urgent i immediata”.

Sobre la qüestió de la paràlisi que encara sobrevola sobre la línia ferroviària que ens ocupa, ahir el Conseller d’Infrastructures, Mario Flores, no va aclarir en les Corts per què la Generalitat no ha construït el tren Gandia-Dénia en 10 anys.

Flores compareixia ahir en la Comissió d’Obres Públiques del Parlament Valencià per a respondre a una pregunta oral del diputat de Compromís, Enric Morera sobre esta infrastructura ferroviària que la Generalitat es va comprometre a executar l’any 2000. Inclòs es va arribar a redactar el projecte de construcció del tram Gandia-Oliva, previ a les obres, que va superar la fase d’informació pública i de declaració d’impacte ambiental. Entre Oliva i Dénia hi ha un projecte bàsic, que tampoc ha servit de molt.

La pregunta de Morera va ser, exactament, “Per què no s’ha executat –la línia ferroviària- si hi ha un consens social, econòmic, sindical i empresarial?”. “Hi ha una paràlisi o falta d’actuació que ha fet que el Ministeri de Foment ens passe per damunt? Com és possible que ara la secretària general d’Infrastructures s’atorgue la responsabilitat de construir esta línia ferroviària? Farà alguna cosa la Generalitat respecte d’això?”, va insistir el diputat de Compromís.

En la seua resposta, Flores va donar un gran bot en el temps passant del 2000 al 2007, uns anys dels què no va aclarir quins passos es van donar, només va admetre l’existència dels projectes elaborats per la conselleria. Únicament va insinuar que “la titularitat de la línia és estatal. I el que havia d’autoritzar que s’incloguera eixa actuació en els pressupostos era el Govern”.

En 2007 assegura que es va enviar a Foment un primer esborrany de protocol ferroviari, amb participació econòmica de la Generalitat, que no va fructificar. En ell ja s’incloïa el tren Gandia-Dénia però “millorat” com a tren de la costa, d’ample europeu, alta velocitat i que continuava fins a Benidorm i Alacant. En 2008, després de veure que Barcelona i Madrid aconseguien finançament per a les seues rodalies, el Consell va remetre a Foment un segon protocol ferroviari. Este últim document és el que ha servit de base per a negociar amb el Ministeri de Foment el Pla de Rodalies, que ha de presentar-se abans d’abril.

719 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!