Acords del plenari del mes d’octubre

La corporació municipal de Pego aprovà per unanimitat sol·licitar la participació de Pego en el Pla Edificant amb l’objectiu de rebre subvencions per a reformar el col·legi Carolina Sala. Segons explicà el regidor d’Educació, Juan José Arbona, acordar l’adhesió a l’Edificant era un tràmit que exigeix la Conselleria d’Educació. En aquest punt, des de l’oposició es va preguntar per la situació del projecte del Rosalia Bondia. Arbona aclarí que s’ha dut a terme el procés d’adjudicació de la redacció però, les empreses que han estat descartades han presentat al·legacions, així, doncs, el procediment està paralitza en aquestos moments.

En matèria d’Urbanisme, a més, la regidora, Laura Castellà, va donar compte dels procediments oberts ara per ara contra la mercantil Montepego S.A.

El segon acord pres per unanimitat va ser instar a la Diputació d’Alacant a adherir-se al Fons de Cooperació Municipal de la Generalitat Valenciana. Una moció presentada per urgència pels socialistes, els qui estimen en 507.000€ els diners que ha deixat de rebre Pego en els últims quatre anys perquè la Diputació Provincial no forma part d’aquest fons. El portaveu socialista, Raúl Tamarit va defendre aquesta proposta.


Tant des del PSPV-PSOE com de Ciudadanos i Populars Pego es va constatar que Generalitat i Diputació estan negociant la possibilitat de que la inclusió de la província en el Fons de Cooperació Municipal. Negociacions en les que, segons Populars Pego i Ciudadanos, hi ha un problema i és que la Diputació està desenvolupant competències que li corresponen a la Generalitat Valenciana en matèria de serveis socials i salut mental. Finalment, s’acceptà l’esmena que aportà Simón Ortolà per Ciudadanos.


Així, doncs tots els grups polítics donaren el vist i plau a la moció que es presentarà a Diputació en el nom de tota la corporació municipal de Pego.


Els socialistes manifestaren per veu de l’alcalde, Enrique Moll, que havien presentat la moció per urgència perquè hui divendres el Consell anava a debatre sobre l’avantprojecte de llei que regula el Fons de Cooperació Municipal. De fet, aquest matí s’ha aprovat l’avantprojecte d’aquesta llei que té per objecte regular el Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana establit en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i la creació de la Comissió de col·laboració i coordinació del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana.

La llei aprofundeix en la garantia d’un sistema estable de finançament local amb l’objectiu d’assegurar una gestió pública de qualitat en l’exercici de les competències municipals, d’un fons que ja es va implementar reglamentàriament a través del Decret 51/2017 del Consell.

El Fons de Cooperació Municipal té per objecte garantir la suficiència financera de les entitats locals de la Comunitat Valenciana i potenciar la seua autonomia local sobre la base del principi de subsidiarietat, finançant globalment la seua activitat.


Aquest Fons es basa en els principis d’objectivitat, transparència, publicitat i equitat i constitueix un factor d’articulació, equilibri i cohesió territorial.


Els municipis i les entitats locals menors podran destinar els recursos que reben al desenvolupament general de les seues competències, sense vinculació a un objectiu o finalitat concret.


PROTECCIÓ PER ALS JACIMENTS


En un altre punt de l’ordre del dia, es va acordar donar protecció als jaciments de la partida de Castelló i tots els que hi ha en el municipi. Una proposta que va presentar el grup municipal de compromís, per veu del regidor Edu Alcina.


En la proposta dels valencianistes s’explica que va ser en l’any 2003 quan es va descobrir una necròpolis d’un assentament visigot-bizantí d’entre els segles VI i VII de la nostra era en una parcel·la propietat de l’Ajuntament. S’indica que sortiren a la llum 10 tombes i que les troballes foren traslladades a Dénia per a la seua conservació. Però, segons Compromís, el jaciment no està sent protegit ni conservat com toca. És per això que demanava en la moció que es faça informes tècnics per tal de dur a terme actuacions d’urgència per a la protecció i conservació de la necròpolis. També que es finalitze amb els abocaments de restes de poda en els voltants del jaciment. En tercer lloc, que l’Ajuntament inicie la redacció d’un nou catàleg arqueològic i, per últim que s’inicie els treballs per a construir un espai museístic per a exposar i conservar les troballes arqueològiques de Pego.


La regidora de Cultura, Laura Castellà, aclarí que el jaciment va ser descobert al 2004 i que eixiren a la llum 15 tombes. A més, a més, va afirmar que algunes de les coses que demanava la moció de Compromís ja es duen a terme.


Tot i així, els socialistes donaren recolzament a la moció de Compromís, afegint dos esmenes.


Ciudadanos també va incloure una altra esmena, destacant els jaciments i les troballes que hi ha al municipi com una oportunitat.

Simón Ortolà considera que haurien de ser posats en valor i constituir una oferta turística que atraga visitants per a conèixer els orígens i patrimoni de Pego.


Aquest punt de l’ordre del dia va ser aprovat amb els vots a favor de tots els partits excepte Populars Pego que es va abstindre. El seu portaveu, Ferran González comentà que els populars pensen que aquestes actuacions no són prioritàries, tot i que haurien donat suport a la moció si només s’haguera deixat els dos primers punts.


SUPORT A LA CANDIDATURA DE L’ASSOCIACIÓ PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA ALS PREMIS 9 D’OCTUBRE

El PSPV-PSOE i Compromís presentaren, conjuntament, una moció per tal de recolzar a l’Associació per la Memòria Històrica de Pego, que ha adoptat el nom de «Maria Dolors Lloret», associació que ha proposat l’escriptor Vicent Gabarda com a candidat als Premis 9 d’Octubre de la Generalitat Valenciana.

Per les files de Compromís, el regidor Edu Alcina va agraïr el fet que l’associació haja dut la seua proposta al plenari de la corporació.


Per part dels socialistes, l’alcalde, Enrique Moll, defensà aquesta moció recalcant el fet que es tractava de donar suport a una proposta que ve des de l’associació per la memòria històrica i amb la qual es vol premiar la tasca d’un investigador com és Vicent Gabarda.


Aquestos aclaraciments venien al cas per les postures que adoptaren els partits de l’oposició davant d’aquesta moció. Des de Ciudadanos, Simón Ortolà comentava anava a abstindre perquè ell aposta per la reconciliació.


Alicia Siscar, regidora de Ciutadans de Pego explicà per que el seu partit no havia signat la moció per a presentar-la junt amb els socialistes i Compromís, tot i que considera que la candidatura de l’investigador als premis 9 d’Octubre és justa i merescuda.


Els populars van rebutjar la moció per considerar que l’objectiu d’aquesta proposta era el confrontament polític, segons manifestà el portaveu, Ferran González.


Com es va manifestar en aquestes intervencions, la moció va rebre els vots a favor dels socialistes, de Compromís i de Ciutadans de Pego Independents, l’abstenció de Ciudadanos i el vot en contra dels populars.

PETICIÓ DE DECLARACIÓ DE BIC PER AL TIR I ARRROSSEGAMENT

La proposta havia estat presentada conjuntament pels grups municipals del PSPV-PSOE, Ciutadants, Ciudadanos i Populars Pego i va ser llegida per l’alcalde, Enrique Moll.


Simón Ortolà, per Ciudadanos reflexava el valor de la cultura i la tradició i el respecte als cavalls que hi ha en el món del tir i arrossegament.


Per Ciutadans, Alicia Siscar es manifestava en la mateixa línia de defensar una activitat que considera cultura.


Populars Pego mostrà la seua satisfacció per poder presentar aquesta moció, segons Ferran Gonzalez.


La nota discordant en aquest punt arribà de la mà de Compromís partit que manifestà el seu recolzament al tir i arrossegament, però, Àngel Oltra aclarí que aquest esport no compleix amb els requisits que marcà la UNESCO en l’any 2003 per a declarar una activitat com a Bé d’Interés Cultural.


MANIFEST PER L’ABOLICIÓ DE LA PROSTITUCIÓ I L’EXPLOTACIÓ SEXUAL

I en l’apartat de precs i preguntes d’aquest plenari celebrat el dijous, la regidora d’Igualtat, Benestar Social i Gent Gran, Merche Bolta, va llegir un manifest contra l’explotació sexual de les dones, xiquetes i xiquets amb motiu de la commemoració el passat 23 de setembre del Dia Internacional Contra la Explotació Sexual i el Tràfic de Blanques. Un text en el qual el PSPV-PSOE advoca per l’abolició de la prostitució.


DEMANAR QUE ELS PUBS PUGUEN OBRIR COM A CAFETERIES

I l’equip de govern donà el seu vot a favor a una moció presentada per Ciudadanos en què demanava a la corporació que l’Ajuntament de Pego inste a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública a fer d’urgència les modificacions legals escaients perquè els locals amb llicència de pub puguen obrir com a bar/cafeteria en les mateixes condicions d’horari i ocupació que aquestes.

D’altra banda, en l’apartat de precs i preguntes es va produir un altre enfrontament entre el PSPV-PSOE i Compromís pel projecte del camp de golf. La coalició valencianista acusà a l’equip de govern, concretament a l’alcalde i a la regidora d’Urbanisme, de faltar a la veritat en el plenari des del 2018. Situació que l’alcalde va resoldre instant a Compromís a demanar amb temps i forma un plenari extraordinari monotemàtic sobre el PAI-Pego-Golf. A més, tant Enrique Moll com Laura Castellà insistiren en què l’Ajuntament ha demanat informes externs i està esperant-los per tal de saber cóm ha d’actuar en aquestos moments.

808 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!