Tres científiques pegolines apropen els estudiants a la realitat de les dones en el món de la Ciència

Els alumnes de sisé curs del CEIP Ambra han participat aquesta setmana en el primer taller de Dones Científiques promogut per la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Pego, amb l’objectiu d’apropar la ciència als jóvens i trencar els estereotips de gènere vinculats amb les professions aglutinades sota les sigles STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).

En les sessions divulgatives han participat tres dones pegolines que han encoratjat el relleu generacional, destacant el gran futur professional que envolta la ciència i que han revisat la falsa creença de que hi ha igualtat en aquests àmbits professionals.

El taller arrancà proposant-los als xiquets i xiquetes una activitat espontània per a mostrar en un dibuix les professions que els criden l’atenció o que voldrien escollir en un futur i així s’ha ratificat la hipòtesi de que la ciència no forma part del seu ideari.

I és que a hores d’ara menys dones trien una professió tecnològica i són poques les que desenvolupen la seua professió en el món científic/tècnic. Un fenomen que, segons el departament de Joventut de pego, no es produeix per falta d’atracció, capacitació o vocacions, per contra, són factors socials, culturals i educatius els que empoderen, reconeixen i incentiven menys a les dones que als homes. En definitiva, aquesta activitat ha posat de relleu la manca de referents de dones científiques i la influència que això suposa entre la població infantil i juvenil a l’hora de plantejar-se el seu futur.

Des d’Infojove Pego s’ha apostat per la capacitat dels nostres joves per canviar aquesta realitat i per este motiu s’ha programat una acció formativa que ha pretés apropar la ciència a la realitat quotidiana dels joves i reflexionar amb ells al voltant de la falsa creença de que este és un àmbit acadèmic on actualment hi ha igualtat. Però les estadístiques que han centrat la reflexió estos dies al col.legi Ambra de Pego evidencien el contrari.
A hores d’ara, sols 1 de cada 4 persones matriculades en carreres científiques espanyoles són dones i la seva principal branca d’accés a aquesta àrea és la biosanitària. També de forma residual, una xicoteta franja d’estudiants de sisé participant en esta iniciativa s’ha decantat per estudiar en un futur matemàtiques, informàtica, robòtica o biologia marina, l’opció més propera a la ciència que curiosament ha triat una xiqueta.

Al llarg d’aquest taller, el jovent ha conegut a científiques del passat com Hipatia, Marie Curie o Rosalind Franklin mitjançant un curtmetratge teatral i un còmic elaborats a la Universitat de Sevilla. Però també han pogut mirar al present de la ciència amb l’experiència propera de tres veïnes de brillant carrera. Elena Aller, biòloga, qui actualment treballa en la Unitat de Genètica de l’Hospital Universitari la Fe de València. Almudena Garcia, enginyera tècnica agrícola, a hores d’ara vinculada al multinacional Forest People’s Programme. I la jove Maria Ortí qui amb sols 23 anys ja ha rebut reconeixements al seu treball com el Premi Càtedra Palmeral d’Elx.

Les tres dones científiques han volgut col·laborar en aquesta iniciativa per tal de donar visibilitat a les dones científiques i tecnòlogues històriques i actuals posant en valor el seu treball i construint nous referents.

1359 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!