Educació inclou la Filologia Catalana en les oposicions docents després de 28 sentències condemnatòries

La Conselleria reconeix en la convocatòria que els titulats estaran exempts de realitzar les proves de coneixement de valencià segons el reial decret de 1994.
Els llicenciats en Filologia Catalana estaran exempts, enguany, de les proves de coneixement de valencià en les oposicions de professors tant de Primària com de Secundària. La Conselleria d’Educació, per primera vegada i després de 28 sentències condemnatòries, reconeix la titulació de forma implícita. No obstant, es resistix a citar-la de manera explícita en les convocatòries per a cobrir les places docents.

En esta ocasió, en les resolucions en què Educació convoca les oposicions a professorat -publicades en el diari oficial divendres passat- es llig, en el primer paràgraf de l’annex X, que està exempta la Llicenciatura de Filologia. Secció Hispànica (Valencià) o Llicenciatura en Filosofia i Lletres, divisió Filologia (Filologia Valenciana), “sense perjudici del que disposa l’annex del Reial Decret 1954/1994, de 30 de setembre”. En este reial decret, que va homologar els títols als del catàleg de 1987, no figura la Filologia Valenciana que queda assimilada per la Catalana de forma oficial.

En convocatòries anteriors d’oposicions convocades del Consell, des que és governat pel Partit Popular en la Comunitat Valenciana, no es feia menció ni a l’esmentat decret ministerial ni als titulats en este llengua. Automàticament i sistemàtica, es descartava la Filologia Catalana entre les que estaven exemptes de la prova per a demostrar els coneixements de valencià, malgrat que és una llicenciatura oficial que s’imparteix en les universitats d’esta comunitat.

Esta situació va portar, de forma immediata, a les universitats, als sindicats docents, com el STE, CC OO i FETE, i a entitats cíviques a presentar recursos contra les resolucions de la conselleria en què convocava les oposicions.

En total, han sigut 28 sentències favorables als recurrents i contràries al Consell, de les quals, 9 són del Tribunal Suprem. A vegades, els jutges han amonestat a la conselleria per mantindre esta postura sabent que no era la correcta.

En la majoria de les sentències el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana es refereix a tota la normativa estatal que homologa i equipara la Filologia Valenciana a la Catalana. Inclòs, el Tribunal Constitucional es va pronunciar favorablement a estes tesis. L’argumentació expressada en les seues resolucions per l’Alt Tribunal assenyalen que no hi ha cap raó jurídica que permeta sostindre que la Llicenciatura en Filologia Catalana no siga prou, per a eximir de la realització de la prova de coneixements de la llengua valenciana, perquè eixa titulació avala àmpliament el coneixement de la llengua d’esta comunitat, denominada oficialment “valenciana” en el seu Estatut d’Autonomia i en l’àmbit acadèmic “català”.

El STE-PV i Acció Cultural, que han promogut recursos i han guanyat distintes sentències, valoraran hui, en roda de premsa, esta modificació de la conselleria que podria donar fi a un dels més llargs conflictes lingüístics.

De fet, encara que són 28 les sentències per les oposicions docents, en total són 35 les que es refereixen a qüestions relacionades d’una forma i una altra a la Filologia Valenciana. Una és per l’homologació dels títols i sis es refereixen a la denominació sobre la llengua autòctona que algunes universitats de la comunitat utilitzen en els seus estatuts.
822 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!