Pego pacta contra la violència de gènere

Ahir més de 70 institucions públiques i privades de Pego, comarca i província van signar el ‘Pacte Social Contra la violència de gènere a Pego’ en el que s’insta a assumir el compromís de denunciar qualsevol situació de violència cap a les dones, posar en marxa els recursos necessaris per protegir les víctimes i sensibilitzar la ciutadania sobre aquest problema públic.
Molt animat estava el saló de plenaris de l’Ajuntament de Pego ahir a la 1 de la vesprada, a l’acollir més de setanta representants d’institucions, partits polítics, associacions, establiments i mitjans de comunicació, públics i privats de Pego, la Marina Alta i la Província d’Alacant. Eixa setantena d’entitats van acudir al saló de plenaris de l’Ajuntament de Pego per a signar el ‘Pacte Social Contra la Violència de Gènere a Pego’.

Presidint l’acte es trobava el regidor d’Igualtat d’Oportunitats, Àngel Sendra, l’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, la primera tinent alcaldessa, Ana Aparisi i la portaveu del PP, Maite Ferrándiz. A més, de la coordinadora de la campanya, Xaro Pinto. Àngel Sendra va ser l’encarregat de llegir el contingut del ‘Pacte Social Contra la Violència de Gènere’ perquè les i els presents conegueren el seu contingut exacte i que passem a reproduir el text íntegre:


TEXT DEL PACTE SOCIAL CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE A PEGO:

“La violència contra les dones és una de les violacions més greus dels drets humans ja que afecta a la vida i a la integritat física i mental de la víctima. L’origen d’aquesta violència la trobem socialment en la desigualtat de poder entre homes i dones, veient-se greument afectada per aquesta l’evolució democràtica de la societat.

La violència masclista no pot considerar-se, tan sols, una qüestió privada de les dones afectades, sinó que deu tractar-se com el que realment és: un problema social i un delicte públic.

En els actes de violència de gènere subjau la idea de propietat i dominació: l’home agressor es considera amo de la dona i, per tant, no es relaciona amb ella en un plànol d’igualtat. Davant aquesta situació, la víctima queda atrapada fins a perdre la seua pròpia identitat, i amb ella, tots els seus drets. En estes condicions, qualsevol falta de submissió als desitjos de l’home, de l’amo, es considerada traïció, i es castigada, fins i tot, amb la mort.

Per a tractar de forma correcta la violència contra les dones, se li ha de donar una dimensió adequada; se l’ha de tractar com un problema social, fruit de la històrica desigualtat entre homes i dones, que es remunta a temps ancestrals i s’estén per la pràctica totalitat de països i cultures. A més, no hem d’oblidar que es tracta d’un tipus d’agressió, en la que l’agressor és la parella sentimental de la víctima, amb la que, suposadament, comparteix una vida comuna, uns sentiments, una llar, i en la majoria dels casos, uns fills i unes filles.

La Llei Orgànica vigent des de 2004 sobre les Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere ha suposat un canvi radical en la concepció del poder exercit cap a les dones i un pas endavant per a lluitar contra la violència de gènere. No obstant, i tot i que la Constitució Espanyola i la mencionada Llei Orgànica, protegeixen les víctimes maltractades, la solució d’aquest greu problema no pot restringir-se exclusivament al marc de la legalitat.

Des de la nostra posició, instem a la població de Pego, així com a les institucions d’àmbit supramunicipal, a un canvi substancial en els comportaments i en la cultura sexista que accepta com a normals determinats comportaments, que evidencien la desigualtat a què hem fet menció i que fomenten. Així doncs, sense un desenvolupament al nostre municipi de mesures laborals, administratives, educatives i socials, no serà possible solucionar aquesta greu lacra social.

Per tot això:

Assumim com a municipi el nostre compromís a lluitar contra tot tipus de violència masclista anant més enllà de les meres paraules i marcant-nos els següents objectius:


1. Denunciar les situacions de violència física, psíquica i/o sexual que sofreisca qualsevol dona de Pego.

2. Posar en marxa els recursos policials, socials i sanitaris necessaris per a protegir les víctimes de la violència de gènere amb la finalitat de què puguen sentir-se realment recolzades.

3. Fomentar l’especialització dels i de les professionals que intervenen en el procés d’atenció i protecció a la víctima, amb l’objecte d’aconseguir una atenció eficaç.

4. Donat que la violència de gènere és un problema multidisciplinar, deu abordar-se des de diferents àmbits. És per això que s’ha de crear una ‘Mesa de Coordinació contra la Violència de Gènere’ a Pego, les funcions de la qual siguen coordinar els diferents recursos existents, així com planificar i avaluar les actuacions.

5. Establir mesures de sensibilització ciutadana, incidint en major mesura en l’àmbit educatiu, com a eix fonamental per a la prevenció.

Així, subscrivim aquest ‘Pacte Contra la Violència de Gènere’, amb el que volem deixar constància de les nostres intencions, que amb el vostre esforç fructificarà al si d’una societat més justa i igualitària, sense violència, en la que dones i homes puguem participar equilibradament en tots els àmbits i prendre conjuntament les decisions que ens afecten; perquè aquest ‘Pacte Contra la Violència de Gènere’ és una iniciativa de mobilització i sensibilització que prenem en nom de tota la societat pegolina.

Pego, 23 de novembre de 2010”


Després de donar a conèixer el contingut íntegre d’aquest pacte social, la tinent alcaldessa, Ana Aparisi prenia la paraula per a manifestar el seu content per la implicació de tantíssima gent i per veure “per primera vegada hi ha una assistència fluida a un acte en el que reivindiquem l’erradicació de la violència contra les dones”. La socialista també expressava el seu desig perquè “açò servisca per a què no passen més coses com les que estan passat fins ara perquè enguany és un any tristament famós per totes les morts violentes que hi ha i tot i que no siguem un poble massa gran, a Pego també patim la violència”. Aparisi confiava amb el boca a boca de l’auditori perquè el contingut del Pacte Social contra la violència de gènere s’estenga el màxim possible pel poble. Així mateix, animava a denunciar “quan vegem o sapiguem que una dona està patint violència de gènere” afirmant que “no ens devem amagar ni pensar que això no és el nostre problema”. Acabava la tinent alcaldessa fent una crida a la participació en la I marxa contra la violència de gènere a Pego que tindrà lloc demà dijous a les 7 de la vesprada eixint des del Passeig Cervantes.

La portaveu del PP, Maite Ferrándiz, destacava que “com a representants polítics que som, potser una de les poques coses que tots els grups polítics estiguem d’acord […] com així ho fa la societat pegolina que està ací representada.” Així mateix Ferrándiz apel•lava als polítics supramunicipals “que són els que tenen la responsabilitat i que cada dia estan fent més per a intentar solventar un problema que té la societat”. Una tasca aquesta que ha fet que “un problema que estava amagat i en este moment ha millorat molt i ja no és un problema amagat, ja és un problema que la societat ha pres consciència d’ell i la prova és tots els que estem ací”.

El degoteig de dones assassinades a mans de les seues parelles o exparelles, enguany ha estat imparable. Un total de 62 dones han sigut assassinades, mortes, per les seues parelles o exparelles sentimentals, de les que 14 havien denunciat amb anterioritat els seus agressors, segons xifres oficials del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat. Aquestes xifres superen a les recollides en la totalitat de 2009, any en el que es registraren 55 casos (50 fins el mes de novembre, que és en el que estem). Al País Valencià, en aquest 2010 s’han assassinat 7 dones, sent la tercera comunitat autònoma en víctimes de violència de gènere. L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, assegurava que “estes persones que descarreguen tota la seua ira en les dones no es poden tindre el qualificatiu d’home perquè un home no afronta la vida i els problemes d’eixa forma.”

Les estadístiques del Ministeri d’Igualtat informen que 11 dels agressors de 2010 es van suïcidar després d’escometre el crim i que 13 més ho van intentar infructuosament. A més, s’assenyala que 36 tenien nacionalitat espanyola i 26 eren estrangers. La majoria, 21 d’ells té entre 31 i 40 anys.

L’alcalde de Pego apuntava a què “la violència és una de les violacions més greus dels drets humans ja que afecta al dret de la vida, el dret a la integritat física i el dret a la integritat moral de la persona”. Reiterava el primer edil el fet que s’ha de denunciar, ja que és “l’única manera d’ajudar a les dones maltractades”.

Per a complementar aquest ‘Pacte Social contra la violència de gènere’ i també per a recolzar el seu contingut la Regidoria per a la Igualtat d’Oportunitats ha programat per a demà dijous, 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència cap a les dones, diverses activitats. La primera pel matí, de 10 a 1 al mercat municipal hi haurà una paredeta d’informació sobre els recursos existents encaminats a combatre la violència masclista, una violència que es pot qualificar de terrorisme masclista, sota el lema ‘Punt final a la violència de gènere’.

A les 7 de la vesprada tindrà lloc la I Marxa contra la violència de gènere amb el títol ‘Davant la violència de gènere… ix xiulant i denuncia’. La marxa eixirà des del Passeig Cervantes i recorrerà els carrers Sant Agustí, Capità Cendra, Ecce-Homo i Major per a finalitzar al Plaça del Mercat. Allí, a les 8 de la vesprada, es durà a terme la VII Concentració contra la violència de gènere convocada pel Grup de Dones Cabal amb el suport de la Regidoria d’Igualtat d’Oportunitats. Com ja és habitual s’encendrà un ciri per cada dona assassinada per la seua parella o exparella i es llegiran diversos manifests. Es comptarà amb l’actuació de La Clandestina i l’Escola de Teatre Comarcal.
664 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!