Dilluns es clausurava el taller d’ocupació i formació de ‘La Muntanyeta Verda’

Un any després d’haver-se iniciat aquest projecte finançat pel SERVEF i l’Ajuntament de Pego i coordinat per Creama, 24 alumnes pegolins finalitzen un any amb més coneixements d’albanyileria i jardineria. Entre les pràctiques que han dut a terme destaca la remodelació de la casa de la Muntanyeta Verda i el jardí que la circumda.
El 27 de desembre de 2010 es clausurava a Pego el Taller d’Ocupació i Formació per al Reciclatge Professional ‘Muntanyeta Verda’ destinat a majors de 25 anys aturats de la localitat de Pego, un taller proposat per CREAMA i finançat pel SERVEF, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Pego a través de la regidoria de CREAMA, que ha aportat un 5% del valor inicial del projecte, més les despeses han anat sorgint al llarg del curs.

El Taller d’Ocupació i Formació ha estat dividit en dues especialitats, albanyileria i jardineria. 24 persones van estar seleccionades per a formar part d’aquestos dos tallers, 12 en cadascuna de les especialitats. A més el Taller ha comptat amb 6 persones que han format l’equip docent: Inma Vidal, directora del Taller, José Antonio Garcia, professor d’albanyileria; Jaume Mengual, monitor d’albanyileria; Fernando Escrivà, professor de jardineria; Susana Martínez, professora de compensatòria i Rafel Esplugues, auxiliar administratiu.

Alicia Carbonell, ADL de Creama Pego, en representació del Consorci comarcal va ressaltar que “la part fonamental del Taller han estat els alumnes, perquè durant tot este temps heu sigut companys i amics també tenint un comportament exemplar”. Carbonell els recordava als 24 alumnes que tenen les portes obertes de Creama. D’altra banda, destacava la progressió en la consecució de recursos que han anat obtenint per al desenvolupament del Taller d’Ocupació i Formació, que al principi eren més bé escassos. L’ADL de Creama Pego valorava el taller com “tot un èxit” i desitjava que a l’alumnat “que en la vostra formació i en la vostra titulació no tardeu en trobar feina”.

La directora del Taller d’Ocupació i Formació ‘La Muntanyeta Verda’, Inma Vidal recordava que són els tallers d’ocupació, “programes que es fan per a formar en una professió als alumnes i que estos a la seua vegada participen en treballs de caràcter públic o social”. També destacava Vidal que “a més d’un ofici, els alumnes heu rebut una bona dosi de formació bàsica que ha permès a alguns a presentar-se la prova lliure de per a obtenir el graduat en ESO, tot a l’empar del que marca el propi programa per als tallers d’ocupació”. A més han après a fer un currículum, a preparar una entrevista de treball o a buscar-lo per la xarxa. També han dut a terme cursos complementaris per a ampliar coneixements en matèries relacionades amb albanyileria i jardineria.

I el millor complement, la pràctica, duta a terme “en diverses obres de caràcter públic”. En albanyileria: “la rehabilitació del xalet de la Muntanyeta Verda, les voreres del carrer Sant Ferran, el mur del Cementiri Municipal, l’illeta del carrer Burxó amb l’avinguda alcalde Fernando Alemany Ortolà.” En jardineria: “l’ajardinament en torn al xalet de la Muntanyeta Verda, la rocalla, l’eliminació de plantes invasores, desbrosses i altres treballs agrícoles a la marjal i el manteniment durant tot l’any de la zona verda de l’interior del Cementiri Municipal”. El que duia a la directora del Taller ‘La Muntanyeta Verda’ a valorar molt positivament.

L’alumnat de les dues especialitats es van expressar mitjançant una carta conjunta llegida per un representant de cada grup. El grup de jardineria manifestava que per a tots ells “este taller d’ocupació ha significat molt, ja que ens ha donat l’oportunitat de formar-nos en una especialitat que molts desconeixíem i que ha resultat una experiència molt bonica i satisfactòria, justament en un any molt dur en el món laboral”. Així, apuntaven des de jardineria, durant aquest 2010, “hem après a ser jardiners professionals, a manejar internet per a trobar feina, a preparar un currículum, a anar a una entrevista de treball preparats i el més important, a treball en equip.” Acabaven els 12 alumnes de jardineria desitjant que el treball que han deixat fet a la Muntanyeta Verda es mantinga i quede abandonat.

L’aprofitament del curs també es feia palès en la carta de l’alumnat d’albanyileria. Manifestaven els 12 participants en aquesta especialitat que “en un principi, quan van dir de fer un taller d’obra pensàvem que aniríem a treballar i ens ensenyaríem a posar blics. Per sort no era eixe l’únic propòsit, ja que gràcies a l’equip docent hem tingut l’oportunitat d’ampliar coneixements de diverses matèries”. El portaveu del grup d’albanyileria afegia als agraïments al professorat, a Creama i les autoritats municipals que ell “es queda en un trosset de cadascun de vosaltres, això mai eixirà a un currículum i a cap títol que penjaré a la paret de ma casa, però ho guarde dins el cor per a tota la vida”.

La regidora de Creama, Pepa Sendra manifestava trobar-se “contentíssima”, tot i confessar que “el començament va ser un poc difícil perquè no és fàcil fer tallers d’ocupació i formació i més que es quedara tot a Pego, doncs és més bé difícil, per això vam buscar un projecte que, a part dels que som pegolins […] involucràrem a la resta de la gent. […] Alguna cosa que després puguem aprofitar i seguir mantenir”. Relatava la regidora de Creama de l’Ajuntament de Pego que un alumne del Taller d’Ocupació i Formació un dia pel carrer li va dir que “este taller, a banda de que l’havia fet estudiar i fer coses que ell trobava que tenia oblidades per a sempre, seguia estudiant, que anava a matricular-se a classes d’anglès”. Aquesta anècdota portava a Pepa Sendra a afirmar que els alumnes “a més d’haver obtingut un títol i haver obtingut de nou les ganes de poder estudiar, han pogut tornar a confiar en vosaltres mateixa, saber que per vosaltres mateixa podeu fer moltíssimes coses, la part més important de l’any, tenint en compte que teniu moltes possibilitats”. Sendra deixava la porta oberta a nous tallers d’aquestes característiques i a ajudar en tot el possible per a facilitar el futur laboral dels 24 alumnes.

L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, era l’últim en prendre la paraula i l’encarregat de clausurar el Taller d’Ocupació i Formació ‘La Muntanyeta Verda’ que durant un any ha format teòricament i pràctica a 24 alumnes, 12 en albanyileria i 12 més en jardineria al municipi de Pego. A més dels agraïments pertinents, el primer edil destacava que “el treballar conjuntament crea eixe calor de recolzament, i més en èpoques en què fa falta més de quatre voltes que la gent parle entre si […] per a ajudar un poc a eixir d’esta psicosi que crea la crisi. És important el contacte entre les persones”.

Carmelo Ortolà avaluava el taller satisfactòriament “perquè es va triar este taller per a posar en valor un espai que és patrimoni de tots els pegolins com és la Muntanyeta Verda i és un espai que obri la porta […]” a no abandonar-lo, a remartar-ho tot i posar-ho en funcionament, que seria l’obligació de l’Ajuntament de Pego. En resum, “traure-li profit a tota la feina que heu fet vosaltres, això és el més important”, afirmava Ortolà. De fet, assegurava l’alcalde que a partir d’ara la part lúdica i educativa del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva es podrà explotar “més fàcilment perquè hi ha un espai on poder ubicar a les persones”.

L’alcalde de Pego explicava que “la funció d’un alcalde, a part de preocupar-se per la seua ciutadania és també fer polítiques actives per a un poble i esta és una de les polítiques actives, buscar subvencions”, una afirmació que el duia a criticar les paraules del president del PP i de la Diputació de la província d’Alacant, José Joaquin Ripoll, durant la inauguració de la seu del PP local, unes paraules que suggerien que Pego no ha rebut subvencions de la Diputació Provincial perquè no està governat pel PP. Carmelo Ortolà contestava a Ripoll en la clausura del Taller ‘La Muntanyeta Verda’ exposant-li que “este Taller és un exemple de la faena que fa un alcalde, lluitant encara que siga implicant econòmicament al seu ajuntament per a què els veïns del seu poble tinguen feina”.

Ortolà, concloïa aquesta qüestió afirmant que així com la Diputació “fa discriminacions polítiques alhora de repartir els béns que és el que ha fet en Pego des de fa quatre anys, des de l’Ajuntament de Pego no s’ha volgut fer mai cap discriminació política ni s’ha fet mai cap pressió perquè les persones que participaren en el taller foren d’este bàndol o d’aquell bàndol”.

L’alcalde de Pego manifestava que “anem a lluitar per a poder portar més iniciatives d’aquestes característiques per als pegolins”, una lluita que es complementaria amb accions destinades a crear ocupació al poble de Pego aprofitant les ajudes dels plans estatals i autònoms. Ortolà recordava que “en l’adjudicació d’obres del Pla d’Inversions Productives […] ens hem preocupat de que, com això no es podia adjudicar a cap empresa de Pego, de què el 50% de la valoració d’eixes obres fora la contractació de mà d’obra de l’atur perquè els diners revertiren en els pegolins el màxim possible”. Pel que fa als projectes del Pla E, recordava Ortolà que “s’han fet treballs xicotets perquè era l’única manera de poder garantir adjudicar-los a empreses de Pego i que els diners que es quedaren a Pego”.

915 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!